MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

61- Azil Yapmaya Ruhsat

 

1. Ebu Said el-Hudri

 

18040 (1) Ebu Said bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azil konusunda: ''Bu konuda istediğinizi yapını zira Allah bir şeyin olmasını takdir etmişse olur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Asım, Sünne'de (365) rivayet etti.

 

 

 

18041 (2)- Ebu Said el-Hudri der ki: Yahudiler azil için kız çocuklarını diri diri gömmenin küçüğü olduğunu söylüyorlardı. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yahudiler yalan söylemiş! Allah bir şeyi yaratmak istese hiç kimse buna engelolamaz!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Babam dedi ki: "Bizim yazılı metnimizde Ebu Rifaa b. Muti iken, Veki bunu değiştirip Ebu Muti b. Rifaa şeklinde söyledi."

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9081) rivayet etti.

 

 

 

18042 (3)- Ebu Said der ki: Huneyn savaşında kadın esirler elde etmiştik. Bunları fidye karşılığı bırakmayı düşündüğümüz için de hamile kalmalarını istemiyorduk. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e azil konusunu sorduğumuzda: ''Bu konuda istediğinizi yapını zira Allah bir şeyin olmasını takdir etmişse olur. Her sudan (meniden) çocuk olacak diye bir şey de yoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18043 (4)- Ebu Said el-Hudri der ki: Adamın biri Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bir cariyem var. Ondan bir erkeğin kadından isteyebileceği şeyi (ilişkiyi) istediğim için hamile kalmasın diye azil yapıyorum. Ama Yahudiler azil için kız çocuklarını diri diri gömmenin küçüğü olduğunu söylüyorlar" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yahudiler yalan söylemiş! Allah şayet onu (çocuğu) yaratmak istese kimse buna engel olamaz!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18044 (5)- Ebu Said der ki: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e:

"Bir cariyem var. Hamile kalmasını istemediğim için de azil yapıyorum. Ancak Yahudiler azil için kız çocuklarını diri diri gömmenin küçüğü olduğunu söylüyorlar" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yahudiler yalan söylemiş! Allah şayet o çocuğu yaratmak istese sen ona engel olamazsın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Enes b. Malik

 

18045- Enes b. Malik der ki: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip azil konusunu sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: ''Kendisinden çocuğun olacağı bir suyu (meniyı) kaya üzerine döksen dahi Allah onun yaratılmasını takdir etmişse çocuğu oradan çıkarıp yaratırdı.''

 

[Sahih]

 

Heysemi (7573) der ki: "Hadisi Ahmed ve Bezzar rivayet etmiştir. İkisinin de isnadı hasendir."

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

18046 (1) Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında Kur'an nazil olmaya devam ederken biz azil yapıyorduk."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, nikah 9/305 (5207) ve Tahavi, Şerh Meani'l-Asar'da (3/30) rivayet ettiler.

 

 

 

18047 (2)- Ata bildiriyor: Cabir'e azil konusu sorulunca: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında azil yapardık" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (5208-9), Müslim (1440), İbn Mace (1927)ve Tirmizi (1137) rivayet ettiler.

 

 

 

18048 (3)- Ata bildiriyor: Azil konusu zikredilince Cabir b. Abdullah: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında azil yapardık" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

18049 (4)- Amr b. Dinar'ın bildirdiğine göre Cabir b. Abdullah: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında azil yapardık" demiştir.

 

[Sahih]

 

Şu'be der ki: Arın'a: "Sen bunu Cabir'den bizzat işittin mi?" diye sorduğumda: "Hayır" dedi.

 

 

Cabir b. Abdillah

 

18050 (1) Cabir b. Abdullah der ki: Adamın biri Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Bir cariyem var ve onunla ilişkiye girdiğimde azil yapıyorum" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Takdir edilen şey mutlaka olur" buyurdu. Çok geçmedi ki bu cariye hamile kaldı. Adam gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Gördün mü, cariyem hamile kaldı" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah bir canın doğmasmı takdir etmişse mutlaka doğar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn M.ice (89) rivayet etti.

 

 

 

18051 (2)- Cabir der ki: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Hizmetimizi gören ve suyumuzu taşıyan bir cariyem var. Onunla ilişkiye giriyorum, ancak hamile kalmasını da istemiyorum" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İstersen azil yap, ancak takdir edilen şey yine de olacaktır'' buyurdu. Çok geçmeden adam bir daha geldi ve: "Cariyem hamile kaldı" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Takdir edilen şeyin başına geleceğini sana söylemiştim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3546) ve Ebu Davud (2173) rivayet ettiler.

 

 

 

18052 (3)- Cabir b. Abdullah der ki: Ensar'dan bir adam Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Devemiz üzerinde suyumuzu taşıyan bir cariyemiz var. Onunla ilişkiye girerken azil yapıyordum, ama yine de hamile kalıp çocuk doğurdu" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah bir canın yaratılmasını takdir etmişse o can mutlaka doğacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18053 (4)- Cabir der ki: Adamın biri Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Hizmetimizi gören ve suyumuzu taşıyan bir cariyem var. Onunla ilişkiye giriyorum, ancak hamile kalmasını da istemiyorum" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İstersen azil yap, ancak takdir edilen şey yine de olacaktır'' buyurdu. Çok geçmeden adam bir daha geldi ve: "Cariyem hamile kaldı" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Takdir edilen şeyin başına geleceğini sana söylemiştim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Ebu Said ez-Zuraki

 

18054- Ebu Said ez-Zuraki bildiriyor: Eşca' kabilesinden bir adam Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Karımın emzirdiği bir çocuk var" diyerek azil yapmayı sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rahimde olması takdir edilen şey mutlaka olacaktır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (6/108) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ