MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

60- Azil'in Yasaklanması ve Kerih Görülmesi

 

1. Ömer b. el-Hattab

 

18019- Ömer b. el-Hattab bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), izni olmadan hür olan kadında azil yapmayı yasakladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (11304) rivayet etti.

 

 

2. Cudame binti Vehb

 

18020 (1) (İlk Muhacirlerden biri olan) Cudame binti Vehb el-Esediyye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e azil konusu sorulunca: ''Diri diri gömmenin gizli yapılan şeklidir'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Müslim, nikah 2/1067 (1442) ve İbn Mace, nika.h 1/648 (2011) rivayet ettiler.

 

 

 

18021 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

18022 (3)- Ukkaşe'nin kızkardeşi Cudame binti Vehb der ki: Birkaç kişiyle birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğimde ashabına: ''Emziren kadınla ilişkiye girmeyi (=ğayl) yasaklamayı düşündümı ancak RumIarın ve İranlıların bunu yapmalarına rağmen çocuklarına bir zararının olmadığını gördüm (ben de bundan vazgeçtim)'' buyuruyordu. Sonra ona azil konusunu sorduklarında: ''Azil ''Diri diri gömülen kız çocuğunun, hangi günahtan ötürü öldürüldüğü sorulduğu zaman''[Tekvir 8,9] buyruğunda zikredilen gömmenin gizli bir türüdür'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

18023 (4)- Cudame binti Vehb'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Emziren kadınla ilişkiye girmeyi (=ğayl) yasaklamayı düşündümı ancak İranlıların ve RumIarın bunu yapmalarına rağmen çocuklarına bir zararının olmadığı aklıma geldi (ben de bundan vazgeçtim)'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

18024 (5)- Cudame binti Vehb el-Esediyye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Emziren kadınla cima'yı (ğayl) yasaklamayı düşündümı ancak İranlıların ve RumIarın bunu yapmalarına rağmen çocuklarına bir zararının olmadığı aklıma geldi (ben de bundan vazgeçtim)'' buyurduğunu işittim,

 

 

3. Ebu Said el-Hudri

 

18025 (1) Ebu Said der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azil konusunda:

''Onu yaratacak ve rızıklandıracak olan sen misin? Meniyi olması gereken yerde bırak (azil yapma)! Takdir ne ise ancak o olur''buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Asım, Sünne' de (369) rivayet etti.

 

 

 

18026 (2)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e azil konusu sorulunca: ''Onu yaratacak ve rızıklandıracak olan sen misin? Meniyi olması gereken yerde bırak! Takdir ne ise ancak o olu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18027 (3)- Ebu Said el-H udri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azil konusunda: ''Onu yaratacak ve rızıklandıracak olan sen misin? Meniyi olması gereken yerde bırak! Takdir ne ise ancak o olur''buyurdu.

 

 

4. Ebu Said el-Hudri

 

18028 (1) Ebu Said der ki: Bu konu (azil konusu) Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında zikredilince: ''Böyle bir şeyi neden yapasınız ki?'' diye sordu. "Kişi bazen emziren hanımıyla ilişkiye giriyor, ancak hamile kalmasını da istemiyor. Veya kişi cariyesiyle ilişkiye giriyor, ancak hamile kalmasını istemiyor. Bundan dolayı yapılıyor" denilince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu yapıp yapmamanız bir şey ifade etmez, zira takdir ne ise ancak o olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

İbn Avn der ki: Bu hadisi Hasan'a aktardığımda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ''Bunu yapıp yapmamanız bir şey ifade etmez'' sözü bunun yapılmasını kınar niteliktedir" dedi.

 

Diğer tahric: Müslim, nikah 2/1063 (1438) ve Nesai, nikah 6/108 (3327) rivayet ettiler.

 

 

 

18029 (2)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azil konusu sorulunca veya azil konusunda: ''Bunu yapıp yapmamanız bir şey ifade etmez, zira takdir ne ise ancak o olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3538-42) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5029) rivayet ettiler.

 

 

 

18030 (3)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

18031 (4)- Ebu Said el- Hudri bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azil konusunda: "Bunu yapıp yapmamanız bir şey ifade etmez, zira takdir ne ise ancak o olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Şu'be der ki: Enes b. Sirin'e: "Sen bunu Ebu Said'den işittin mi?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

 

 

18032 (5)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e azil konusu sorulunca: ''Böyle bir şeyi yapıyor musunuz ki?'' buyurdu. "Evet!" denilince de: ''Bunu yapıp yapmamanız bir şey ifade etmez, zira Allah bir canı yaratmayı takdir etmişse o can mutlaka doğacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9038) rivayet etti.

 

 

 

18033 (6)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e azil konusu sorulunca: ''Her sudan (meniden) çocuk olacak diye bir şey yoktur. Ancak Allah bir canı yaratmayı dilemişse ona hiçbir şeyengel olmaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3544-5) rivayet etti.

 

 

 

18034 (7)- İbn Muhayriz eş-Şami bildiriyor: Ebu Sırma el-Mazini ile Ebu Said el-Hudri'nin şöyle dediğini işittim: Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beraber Mustalik oğullarına karşı yaptığımız savaşta kadın esirler elde ettik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bu savaşta Cuveyriye'yi elde etmişti. İçimizden bazıları esir olan bu kadınlarla evlenmek isterken bazıları da onlardan istifade ettikten sonra satmak istiyordu. Bundan dolayı aramızda azil konusunu konuştuk ve konuyu Nebi'e de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorduk. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Azil yapıp yapmamanız bir şey ifade etmez, zira Allah kıyamet gününe dek doğacak olanları takdir etmiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2542, 4138, 7409), Müslim (3534-5) ve Ebu Davud (2172) rivayet ettiler.

 

 

 

18035 (8)- Ma'bed b. Sirin der ki: Ebu Said el-Hudri'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azil konusunda bir şey dediğini işittin mi?" diye sorduğumda: "Evet" dedi ve şöyle devam etti: Zamanında biz de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e azil konusunu sorduk. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu neden yapasınız ki?'' diye sorunca: "Kişi bazen emziren hanımıyla ilişkiye giriyor, ancak hamile kalmasını istemediği için azil yapıyor. Veya kişi cariyesiyle ilişkiye giriyor. Başka da malı olmadığından hamile kalmaması için azil yapıyor. Bundan dolayı yapılıyor" dediğimizde: ''Bunu yapıp yapmamanız bir şey ifade etmez, zira takdir ne ise ancak o olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18036 (9)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azil konusunda: ''Bunu yapıp yapmamanız bir şey ifade etmez, zira takdir ne ise ancak o olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Şu'be der ki: Enes b. Sirin'e: "Sen bunu Ebu Said'den işittin mi?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

 

 

18037 (10)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında oturmuşken Ensar'dan bir adam geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bazen kadın esirler elde ediyoruz ve onları satmak istiyoruz. Onlarla azil yapma konusunda ne dersin?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Öylesi bir şeyi yapıyor musunuz ki? Bunu yapıp yapmamanız bir şey ifade etmez, zira Allah bir canın doğmasını takdir etmişse o can mutlaka doğacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18038 (11)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azil konusu sorulunca: ''Bunu yapıp yapmamanız bir şey ifade etmez, zira Allah bir canın var olmasını takdir etmişse o can mutlaka olacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18039 (12)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e azil konusu sorulunca: ''Her sudan (meniden) çocuk olacak diye bir şey yoktur. Ancak Allah bir canı yaratmayı dilemişse ona hiçbir şeyengel olamaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ