MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

55- Altı Kişinin Davet Edilmesi ve Onlardan Başka Bir Kişinin Daha Gelmesi

 

1. Cabir

 

17996 (1) Cabir der ki: Ensar'dan kendisine Ebu Şuayb adında bir kişi vardı. Bu kişinin bir de kasaplık yapan kölesi vardı. (Bir gün) kölesine: "Bize yemek hazırla. Belki Resulullah'ı altı kişinin altıncısı olarak davet ederim" dedi. Sonra (altı kişiyi) davet etti. Ancak bir kişi daha peşlerine takıldı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu kişi peşimize takıldı (bize uydu), onun da gelmesine izin verir misin?'' diye sorunca, adam: "Evet (veriyorum)" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, mezalim (3/11 7) rivayet etti.

 

 

 

17997 (2)- Cabir der ki: Ebu Şuayb'ın kasaplık yapan bir kölesi vardı. Bir gün (açlıktan dolayı) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in zor durumda olduğunu gördüğünde kölesine beş kişiye yetecek kadar yemek yapmasını söyledi. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Beş kişinin beşincisi olarak (yemek için) bize gel" diye haber gönderdi. Ancak peşlerine biri takıldı. Kapıya vardıklarında, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen bana beş kişinin beşincisi olarak gelmem için haber göndermiştin. Bu kişi peşimize takıldı (bize uydu), ona da izin verirsen girecektir, yoksa geri dönecektir'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Ona izin veriyorum" karşılığını verdi. Bunun üzerine adam kendileriyle birlikte içeri girdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, buyu' 4/312 (2081), Müslim, eşrihe 3/1608 (2036) ve Taberani, M. el-Kebir (17/197) rivayet ettiler.

 

 

 

17998 (3)- Ebu Mes'ud, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Mes'ud el-Bedri

 

17999 (1) Ebu Mes'ud bildiriyor: Ebu Şuayb adlı kavminden bir adam yemek yaptı ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Sen ve beş kişi bana (yemeğe) gelin" diye haber gönderdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de ona: 'Altıncı kişiyi de getirmeme izin ver'' diye haber gönderdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2081, 2456), Müslim (5357-60), Tirmizi (1099) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6579) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ