MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

56- Nikahın ilan Edilmesi

 

1. Abdullah b. ez-Zübeyr

 

18000- Amir b. Abdullah b. ez-Zübeyr'in, babasından bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evliliklerinizi ilan edin'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 3/390 (1089, "garib hasen") ve İbn Mace 1/611 (1895) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Hasan el-Mazini

 

18001-z Amr b. Yahya el-Mazini, dedesi Ebu Hasan'dan bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evliliklerin gizli ve sessizce yapılmasından hoşlanmaz, defler eşliğinde: "Size geldik! Size geldik! Bizi selamlayın ki sizi selamlayalım" denilmesini isterdi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (7533) der ki: "Hadisi İbn Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerden Hüseyn b. Abdillah b. Dumeyra metruk biridir."

 

 

3. Cabir

 

18002- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Aişe'ye (yeni evlenen kızı kastederek): ''Kıza evine kadar eşlik ettiniz mi?'' diye sordu. Aişe: "Evet" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanında (defler eşliğinde) ''Size geldik! Size geldik! Bizi selamlayın ki sizi selamlayalım'' şeklinde şarkı söyleyen birilerini de gönderseydiniz ya! Zira Ensar'da (münasebetlerde) gazel okuma adeti vardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace 1/612 (1900) rivayet etti.

 

 

4. Hz. Aişe

 

18003 (1) Hz. Aişe der ki: Himayemde olan Ensar'dan yetim bir kızı evlendirmiştim. Düğün günü Resulutiah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdiğinde eğlence sesi işitmedi. Bunun üzerine: ''Ey Aişe! Ensarın bu kesimi şöyle şöyle yapılmasını (eğlenceyi) severler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (5875) rivayet etti.

 

 

5. Ebu Leheb'in Kızının Kocası

 

18004 (1) Abdullah b. Umeyr (veya Abdullah b. Amire), Ebu Leheb'in kızının kocasından bildiriyor: Ebu Leheb'in kızıyla evlendiğim zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza geldi ve: ''Eğlence yok mu?'' diye sordu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (7536) der ki: "Hadisi Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Ma'bed b. Kays'ı tanımıyorum."

 

 

 

18005 (2)- Abdullah b. Umeyr (veya Abdullah b. Umeyre), Ebu Leheb'in kızının kocasından bildiriyor: Ebu Leheb'in kızıyla evlendiğim zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza geldi ve: ''Eğlence yok mu?'' diye sordu.

 

[Hasen]

 

 

6. Muhammed b. Hatib

 

18006 (1) Muhammed b. Hatib el-Cumahi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(nikahta) helali haramdan ayıran şey, def çalıp onu duyurmaktır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, nikah 6/127 (3369), Tirmizi, nikah 3/389 (1088, "hasen") ve İbn Mace 1/611 (1896) rivayet ettiler.

 

 

 

18007 (2)- Muhammed b. Hatib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(nikahta) helali haramdan ayıran şey def çalıp onu duyurmaktır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

18008 (3)- Ebu Belc der ki: Muhammed b. Hatib'e: "İki kadınla evlendim, ama hiçbirinde def çalmadık" dediğimde şu karşılığı verdi: "Çok kötü bir şey yapmışsın. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(nikahta) helali haramdan ayıran şey (def çalıp) onu duyurmaktır'' buyurmuştur."

 

[Sahih]

 

 

7. Rubeyyi' binti Muavviz

 

18009 (1) Rubeyyi' binti Muavviz b. Afra der ki: Düğün günümde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdi ve şu yatağımın olduğu yerde oturdu. Yanımda iki kız def çalıp Bedir savaşında ölen babalarımıza mersiyeler söylüyorlardı. Arada: ''içimizde öyle bir Nebi var ki, bugün de yarın da ne olacağını bilir" dediklerinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böylesi şeyleri demeyin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, nikah 9/202 (5148), Tirmizi, nikah 3/390 (1090," hasen sahih"), İbn Mace, nikah 1/611 (1897), Ebu Davud, edeb 4/281 (4922) ve Abd b. Humeyd (s. 460, no. 1089) rivayet ettiler.

 

 

 

18010 (2)- Rubeyyi' binti Muavviz b. Afra der ki: Düğün günümde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdi ve şu yatağımın olduğu yerde oturdu. Yanımda iki kız def çalıp Bedir savaşında ölen babalarımıza mersiyeler söylüyorlardı. Arada: '7çimizde öyle bir Nebi var ki, yarın ne olacağını bilir" dediklerinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böylesi şeyleri demeyin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ