MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

48- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zeyneb binti Cahş ile Evlendiği Zaman Verdiği Ziyafet

 

1. Enes b. Malik

 

17952 (1) Enes b. Malik der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Zeyneb binti Cahş ile evlendiği zaman ziyafet verip bize ekmek ve et yedirdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, Fethu'l-bari 8/527 (4793) ve Müslim, nikah 2/1048 (1428) rivayet ettiler.

 

 

 

17953 (2)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Zeyneb binti Cahş ile evlendiği günün sabahı Müslümanları düğün ziyafetine davet ettim. Müslümanlar ete ve ekmeğe doymuştu. Ziyafetten sonra çıkıp, her evliliğinin sabahı yaptığı gibi sırayla diğer eşlerini ziyaret edip onlarla selamlaştı, onlar da kendisine dua ettiler. Sonra evine geri döndü. Ben de kendisiyle birlikteydim. Eve vardığında evin bir kenarında iki kişinin sohbet ettiğini gördü ve tekrar dışarı yöneldi. Bu iki kişi Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinden geri döndüğünü görünce hızla oradan ayrıldılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e onların gittiğini haber verip vermediğimi hatırlamıyorum. Belki de başkaları haber vermişti. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geri döndü. İçeri girdiğinde de benimle arasına örtüyü indirdi. Sonra da Hicab ayeti indirildi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5154) rivayet etti.

 

 

 

17954 (3)- Abdulaziz b. Suheyb der ki: Enes b. Malik: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hiçbir hanımına Zeyneb'e yaptığı düğün ziyafeti gibi bir ziyafet yapmadı" deyince, Sabit: "Ziyafette ne yedirdi?" diye sordu. Bunun üzerine Enes: "Ta ki doyup ta yemeği bırakıncaya kadar onlara ekmek ve et yedirdi" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3493) rivayet etti.

 

 

 

17955 (4)- Enes anlatıyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Zeyneb binti Cahş ile evlenince Ümmü Süleym, ona taştan kap içinde (hurma, yağ ve peynirden yapılan) hays hediye etti. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘Git ve kimi bulursan davet et" buyurdu. Ben de gördüğüm her kişiyi davet ettim. Gelenler girmeye ve yiyip çıkmaya başladılar. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini yemeğin üzerine koyarak bir müddet dua etti. Gördüğüm her kişiyi mutlaka davet ettim. Doyana kadar da yediler ve çıkıp gittiler. Ancak bir grup kaldı ve sohbeti uzattı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şey demeye çekindi ve onları evde bırakıp dışarı çıktı. Bunun üzerine Allah: "Ey inananlar! Nebi'in evlerine, yemeğe çağırılmaksızın vakitli vakitsiz girmeyin; fakat davet edilseniz girin ve yemeği yiyince dağılın. Sohbet etmek için de girip oturmayın. Bu haliniz Nebi'i üzüyor, o da size bir şey söylemeye çekiniyordu. Allah gerçeği söylemekten çekinmez. Nebi'in eşlerinden bir şey isteyeceğinizde onu perde arkasından isteyin. Bu sayede sizin gönülleriniz de, onların gönülleri de daha temiz kalır"[Ahzab 53] ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1428), Tirmizi (3218) ve Nesai (6/136) rivayet ettiler.

 

 

 

17956 (5)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Zeyneb'in düğününde ziyafet verdi ve Müslümanlar ekmek ve ete doydu. Ziyafetten sonra çıkıp, her evliliğinde yaptığı gibi müminlerin annelerini ziyaret edip onlarla selamlaştı, onlara dua etti ve onlar da kendisine dua ettiler. Sonra geri döndü. Ben de kendisiyle birlikteydim. Kapının yanına ulaştığında evin bir kenarında iki kişinin sohbet ettiğini gördü ve tekrar dışarı yöneldi. Bu iki kişi Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinden geri döndüğünü görünce korkarak hızla oradan ayrıldılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e onların gittiğini ben mi haber verdim, başkası mı haber verdi hatırlamıyorum. Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evine geri döndü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (8/107) rivayet etti.

 

 

 

17957 (6)- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, hiçbir hanımına Zeyneb binti Cahş'a yaptığı düğün ziyafeti gibi bir ziyafet yaptığını görmedim. Onun düğününde bir koyun keserek ziyafet verdi."

 

[Sahih]

 

 

 

17958 (7)- Enes b. Malik der ki: Ben hicab (örtünmenin farziyeti) konusunu insanlar içinde en iyi bilenim. Ubey b. Ka'b bana bu konuyu sorardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Zeyneb binti Cahş ile Medine'de evlendiği ve damat olarak sabahladığı zaman gün yükselince insanları yemeğe davet etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen davetlilerle oturdu. Ancak oradakiler gittikten sonra birkaç kişi kalkmadı ve oturup kaldı. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp dışarı çıktı. Ben de kendisiyle Aişe'nin odasına varana kadar yürüdüm. Sonra o adamların gittiğini düşündü ve geri döndü. Ben de kendisiyle geri döndüm. Onların halen oturuyor olduğunu görünce tekrar geri döndü. Ben de kendisiyle ikinci kez Aişe'nin odasına kadar yürüdüm. Davetlilerin odasına geri döndüğünde ben de kendisiyle döndüm. O zaman o adamların gitmiş olduğunu gördü ve aramızda örtüyü indirdi. Sonra da hicab ayeti nazil oldu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1428:93) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6616) rivayet ettiler.

 

 

 

17959 (8)- Enes b. Malik der ki: Ben hicab (emri) konusunu insanlar içinde en iyi bilenim (veya) en iyi bilenlerdenim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Zeyneb binti Cahş ile Medine'de evlendiği zaman bir koyun kesti ve ashabılli yemeğe davet etti. Onlar da yemek yedikten sonra oturup sohbet etmeye başladılar. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) odaya girip çıkmaya başladı. Ancak davetliler halen oturuyordu. Sonra bir daha çıkıyor ve bir müddet bekledikten sonra geri geliyor ve onları halen oturuyor buluyordu. Zeyneb te evin bir tarafında otunuaktaydı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara bir şey demekten çekiniyordu. Bunun üzerine: "Ey inananlar! Nebi'in evlerine, yemeğe çağırılmaksızın vakitli vakitsiz girmeyin; fakat davet edilseniz girin ve yemeği yiyince dağılın. Sohbet etmek için de girip oturmayın. Bu haliniz Nebi'i üzüyor, o da size bir şey söylemeye çekiniyordu. Allah gerçeği söylemekten çekinmez. Nebi'in eşlerinden bir şey isteyeceğinizde onu perde arkasından isteyin"[Ahzab 53] ayeti indi. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) perde çekilmesini emretti ve araya perde çekildi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4792) rivayet etti.

 

 

 

17960 (9)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Zeyneb binti Cahş ile evlendiği zaman düğün ziyafeti vererek oradakileri ekmek ve etle doyurdu. Ziyafetten sonra çıkıp, her evliliğinde yaptığı gibi müminlerin annelerini ziyaret edip onlarla selamlaştı, onlara dua etti ve onlar da kendisine dua ettiler. Evine döndüğü zaman iki kişinin sohbet ettiğini gördü ve tekrar dışarı yöneldi. Bu iki kişi Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinden geri döndüğünü görünce hızla oradan ayrıldılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e onların gittiğini ben mi haber verdim, başkası mı haber verdi hatırlamıyorum. Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evine döndü ve aramıza örtüyü saldı. Sonra da hicab ayeti nazil oldu.

 

[Sahih]

 

 

 

17961 (10)- Enes b. Malik der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kadınla evlendi ve (ashabından) adamları yemeğe davet etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5170) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ