MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

49- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Safiyye ile Evlendiği Zaman Verdiği Ziyafet

 

1. Enes

 

17962 (1) Enes bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Safiyye'nin düğün ziyafetini buğday unundan yapılmış un çorbası ve hurma ile yaptı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1909), Ebu Davud (3744), Tirmizi (1095) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6566) rivayet ettiler.

 

 

 

17963 (2)- Enes der ki: (Ganimetler paylaştırılınca) Safiyye, Dıhye'nin payına düştü. Bunun üzerine sahabe onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e methetmeye ve: "Esirler arasında onun gibisini görmedik" demeye başladılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Dıhye'nin gelmesi için birini gönderdi ve ona Safiyye'ye karşılık istediğini verdi. Safiyye'yi de anneme verip: ''Onu düğün için hazırla'' buyurdu. Sonra Hayber'den ayrılıp orayı geride bıraktıktan sonra konakladı. Orada bir çadır kuruldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabahladığı zaman: ''Kimin yanında artakalan yiyecek varsa getirsin'' buyurdu. Bunun üzerine kimi süzme peynir, kimi hurma kimi yağ getirdi ve bunları karıştırıp hays denilen yemekten yaptılar. Sonra bu yemekten yemeye ve yanlarındaki yağmur sularından oluşan göletlerden içmeye başladılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in düğün ziyafeti de işte böyle oldu. Sonra yola çıktık. Medine'nin duvarlarını gördüğümüz zaman acele ettik ve bineklerimizi şahlandırdık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bineğini şahlandırdı. Safiyye'yi terkisine bindirmişti. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineği tökezledi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Safiyye yere düştüler. Kimse onlara bakmıyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp üzerini örttü. Yanına gittiğimizde: ''Bir şeyolmadı'' buyurdu. Medine'ye

girdiğinde Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerinin cariyeleri ona bakmaya ve düşmesinden dolayı sevinmeye başladılar.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3490) rivayet etti.

 

 

 

17964 (3)-: Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in düğün ziyafeti verdiğini gördüm. O ziyafetinde ne et, ne de ekmek vardı. Safiyye, Dıhye el-Kelbi'nin payına düşmüştü. Sahabeler, Safiyye'yi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e methetmeye başladılar." Sonrasında Enes bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

 

 

17965 4)- Enes der ki: Hayber gününde Ebu Talha'nın terkisine binmiştim ve dizim Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in uyluğuna değiyordu. Güneş doğarken yanlarına vardık. Onlar hayvanlarını çıkarıp kazmaları, zembilleri ve mızraklarıyla dışarı çıkınca: "Muhammed ve ordusu gelmiş!" demeye başladılar. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahu Ekber! Hayber harab olacaktır! Zira biz bir topluluğun sahasına girdiğimiz zaman uyarılanların sabahı çok kötü olur!''[Saffat 177] buyurdu. Allah onları hezimete uğrattı. Dıhye'nin payına güzel bir cariye düşmüştü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu Dıhye'den yedi cariye karşılığında satın aldı ve düğün için hazırlamak üzere Ümmü Süleym'e verdi. Bu cariye Safıyye binti Huyey idi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun düğün yemeğini hurma, süzme peynir ve yağ ile yaptı. Yerde bir çukur kazıldı ve çukura bir yaygı serildi. Sonra süzme peynir, hurma ve yağ getirildi ve halk ondan karnını doyurdu. Ancak insanlar: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla evlendi mi, yoksa cariye mi edindi bilmiyoruz" dediler. Sonra: "Eğer ona örtü çekerse evlenmiş demektir. Aksi takdirde cariye olarak almıştır" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğine binmek istediği zaman ona örtü çekti ve Safiyye devenin gerisine bindi. O zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kendisiyle evlendiğini anladılar. Medine'ye yaklaştıkları zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hızlandı. Biz de hızlandık. Bu sırada Adba tökezledi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve eşi deveden düştüler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp eşine örtü çekti. Sonra kadınlar geldi ve: "Allah, Yahudiyi bizden uzak tutsun" dediler.

Ravi der ki: Ona: "Ey Ebu Hamza! Resulullah (devesinden) düştü mü?" dediğimde şu karşılığı verdi: "Evet Vallahi düştü. Ben Zeybeb binti Cahş'ın düğün ziyafetinde bulundum. Halk ekmek ve ete doymuştu. Beni insanları davet etmem için gönderiyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yerinden kalktığı zaman ben de arkasından gittim. Ancak iki kişi kalmış sohbet ediyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerinin yanına teker teker giderek: ''Selam üzerinize olsun ey ev halkım! Nasılsınız?'' diye sordu. Onlar da: "İyiyiz ey Allah'ın Resulü! Sen yeni hanımını nasıl buldun?" diye karşılık verdiler. Resulullah ta (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İyidir'' buyurdu. Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geri döndü ve ben de kendisiyle geri döndüm. Kapıya geldiğinde iki adamın daha orada sohbet ettiklerini gördü. Onları görünce geri döndü. Onlar da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in geri döndüğünü görünce kalkıp gittiler. Vallahi Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların gittiğini ben mi haber verdim yoksa gittiklerine dair ona vahiy mi indi bilmiyorum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geri dönünce ben de kendisiyle döndüm. Ayağını evin eşiğine koyunca aramıza örtüyü indirdi. O zaman Allah: "Ey inananlar! Nebi'in evlerine, yemeğe çağırılmaksızın vakitli vakitsiz girmeyin; fakat davet edilseniz girin ve yemeği yiyince dağılın. Sohbet etmek için de girip oturmayın. Bu haliniz Nebi'i üzüyor, o da size bir şey söylemeye çekiniyordu. Allah gerçeği söylemekten çekinmez. Nebi'in eşlerinden bir şey isteyeceğinizde onu perde arkasından isteyin"[Ahzab 53] ayetini indirmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3488, 3489, 4689) ve Ebu Davud (2997) rivayet ettiler.

 

 

 

17966 (5)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hayber savaşı için yola çıktı. Gün ışımadan Hayber'e yakın bir yerde sabalı namazı kıldık. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğine bindi. Ebu Talha da bineğine bindi, ben de onun arkasına bindim. Nebiimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hayber sokaklarında giderken dizim Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in uyluğuna değdi ve izarı uyluğunun üzerinden sıyrıldı. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyluğunun beyazlığını gördüm. Köye girdiği zaman da üç defa: ''Allahu Ekber! Hayber harab olacaktır! Zira biz bir topluluğun sahasına girdiğimiz zaman uyarılanların sabahı çok kötü olur'' buyurdu. Sabah olup da Hayberliler işleri için dışarı ya çıktıklarında: "Vallahi Muhammed gelmiş!" demeye başladılar. -Ravi Abdulaziz der ki: "Bazı arkadaşlarımız, Yahudilerin: "Muhammed ve ordusu!" dediklerini naklederler.- Sonra Hayber'i zorla ele geçirdik ve esirler toplandı. Dihye geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Esirlerden bana bir cariye ver" dedi. Nebi (sallallahu aleyhi \'Esailam) ona: ‘‘Git ve bir cariye a'' buyurunca, Dihye gidip Safiyye binti Huyey'i aldı. Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Dihye'ye, Kurayza ve Nadir oğullarının efendisinin kızını, Safiyye binti Huyey'i verdin. Oysa o, sadece sana yakışırdı" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İkisini çağırın'' buyurdu. Bunun üzerine ikisi de geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Safiyye'ye bakınca, Dihye'ye: ''Esirler içinden başka bir cariye al'' buyurdu ve Safiyye'yi azat ederek onunla evlendi.

Sabit: "Ey Ebu Hamza! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mehir olarak ona ne verdi?" diye sorunca, Enes: "Mehri yine kendisi oldu. Zira onu azad edip evlendi" dedi ve şöyle devam etti: "Dönüş yolunda evlilik için Safiyye'yi Ümmü Süleym hazırladı ve gecesinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e teslim etti. Sabahında Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyandığında Müslümanlara: ''Kimin yanında yiyecek bir şeyler varsa getirsin'' buyurdu ve yere bir yaygı serdi. Kimisi süzme peynir, kimisi hurma, kimisi de yağ getirip yaygının üzerine koymaya başladı. -Ravi der ki: Sanırım Enes toplananlar içinde sevik'i de zikretti.- Toplanan hurma, peynir ve yağı karıştırıp hays denilen yemekten yaptılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in düğün yemeği de bu oldu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (371), Müslim (3481, 4688), Ebu Davud (2996,2698,3009) ve Nesai (6/131) rivayet ettiler.

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

17967 (1) Cabir b. Abdullah der ki: Safiyye binti Huyey, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in çadırına girdiği zaman bazı kişiler orada hazır bulunmuştu. Ben de bir şeyler sebeplenmek üzere oradaydım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dışları çıkıp: ''Annenizin başından çekilin'' buyurdu. Yatsı zamanı tekrar geldik. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıkıp ridasından yaklaşık olarak bir buçuk avuç hurma verdi ve: ''Annenizin düğün yemeğinden yiyin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (9/251): "Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

SONRAKİ