MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

47- Düğün Ziyafetinin Emredilmesi, Bir Koyun veya Daha Fazlasıyle Yapılmasının Müstehap Olması ve Koyunsuz da Olsa Caiz Olması

 

1. Enes

 

17945 (1) Enes bildiriyor: AlIah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdurrahman b. Avfın üzerinde safran kokusu olduğunu farkedince: "Bu da nedir?'' diye sordu. Abdurrahman: "Mehir olarak bir nevat (çekirdek) altın karşılığında bir kadınla evlendim" cevabını verdi. Bunun üzerine ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, sana onu mübarek kılsın. Bir oğlakla bile olsa ziyafet ver'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5155) ve Müslim (1427) rivayet ettiler.

 

 

2. Bureyde

 

17946 (1) İbn Bureyde, babasından bildiriyor: Hz. Ali, Fatıma'ya talib olduğu zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Düğün için mutlaka bir ziyafet gerekir'' buyurdu. Sa'd: "Koyun bana aittir" dedi. Filan kişi: "Darıdan (yapılan) şu ve şu bana aittir" dedi.

 

[Hasen]

 

 

3. Ebu Useyd es-Saidi

 

17947 (1) Sehl der ki: Ebu Useyd es-Saidi gelip Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) düğününe davet etti. Hanımı da gelin olduğu halde o gün kendilerine hizmet etti. Ebu Useyd oradakilere: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ne içirdiğini biliyor musunuz? Ona akşamdan bir su kabının içinde hurma ıslatmıştı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, eşribe 10/56 (5591), Müslim 3/1590 (2006) ve İbn Mace, nikah 1/616 (1912) rivayet ettiler.

 

 

4. Hz. Aişe

 

17948 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerinin birinin düğün ziyafetinde iki avuç arpa ile ziyafet vermiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, nikah 9/238 (5172) ve Humeydi 1/115 (236) rivayet ettiler.

 

 

5. Enes b. Malik

 

17949 (1) Ali b. Zeyd bildiriyor: Enes b. Malik: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşlerinden ikisinin düğün ziyafetinde bulundum. Onlar da bize ne ekmek yedirdi, ne de et" dedi. Ona: "Ya ne yedirdi?" dediğimde: "Hurma ve yağlı süzme peynir yedirdi" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1910) rivayet etti.

 

 

 

17950 (2)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir düğün ziyafetinde bulundu. O ziyafette ne ekmek vardı, ne de et."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (4229) rivayet etti.

 

 

 

17951 (3)- İshak b. Abdullah b. Ebi Talha bildiriyor: Enes b. Malik: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in iki düğün ziyafetinde bulundum. Onlarda ne ekmek vardı, ne de et" dedi. Ona: "Ey Ebu Hamza! Ya ne vardı?" dediğimde: "(Hurma, yağ ve peynir karışımı) hays" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ