MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 31- Kan Bağının Haram Kıldığı Şeyleri Süt Bağının da Haram Kılması; Emziren Kişinin Kocasının Emziren Kişi Gibi Haram Olması

 

2. Hz. Ali

 

17838 (1) Hz. Ali der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Neden bizleri (Haşimoğullarını) bırakıp da Kureyşlilerden kız almayı tercih ediyorsun?" dediğimde: ''Sizde evlenebileceğim biri var mı?'' diye sordu. Ben: "Evet, Hamza'nın kızı vardır" dediğimde: ''Sütkardeşimin kızı olduğu için bana helal değildir'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/413) ve Nesai (6/96) rivayet ettiler.

 

 

 

17839 (2)- Hz. Ali der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Bizleri (Haşimoğullarını) bırakıp da Kureyşlilerden kız almayı tercih ettiğini görüyorum" dediğimde: ''Yanında evlenebileceğim biri var mı ki?'' diye sordu. Ben: "Hamza'nın kızı var" dediğimde: ''O; benim sütkardeşimin kızıdır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

17840 (3)- Hubeyre b. Yerim ile Hani b. Hani'nin Hz. Ali'den bildirdiğine göre (Mekke'den çıktıkları zaman) Hamza'nın kızı peşlerine düşüp: "Ey amca! Ey amca!" diye seslenmeye başladı. Hz. Ali onu alıp elinden tuttu ve Fatıma'ya: "Amcanın kızını bırakma, yanında kalsın (onu Medine'ye götür)" dedi. Bunun üzerine Ali, Zeyd ve Cafer çocuğu yanına alma hakkında tartıştılar. Ali: "Onu ben aldım, o benim amcamın kızıdır" dedi. Cafer: "O benim amcamın kızıdır ve teyzesi nikahım altındadır" dedi. Zeyd de: "O kardeşimin kızıdır" dedi. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuğun teyzesine verilmesine hükmetti ve: ''Teyze, anne konumundadır'' buyurdu. Sonra Ali'ye: ''Ey Ali! Sen bendensin, ben de sendenim'' buyurdu. Sonra Cafer'e: ''Ey Cafer! Sen yaratılış ve huyolarak bana en çok benzeyensin'' buyurdu. Sonra Zeyd'e: ''Ey Zeyd! Sen de bizim kardeşimiz ve dostumuzsun'' buyurdu. Ali: "Ey Allah'ın Resulü! Hamza'nın kızı ile evlenmez misin?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O; benim sütkardeşimin kızıdır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2280) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8402) rivayet ettiler.

 

 

 

17841 (4)- Hz. Ali der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Bizleri (Haşimoğullarını) bırakıp da Kureyşlilerden kız almayı tercih ettiğini görüyorum" dediğimde: ''Yanında evlenebileceğim biri var mı ki?'' diye sordu. "Hamza'nın kızı var" dediğimde: ''O; benim sütkardeşimin kızıdır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

17842 (5)- Hz. Ali der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evlenmen için Kureyş'in en güzel kızını sana söyleyeyim mi?" dediğimde: ''Kimmiş o?'' diye sordu. "Hamza'nın kızı" dediğimde: ''Onun sütkardeşimin kızı olduğunu bilmiyor musun? Allah kan bağından dolayı haram kıldığı şeyleri, süt bağından dolayı da haram kılmıştır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1146) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5415) rivayet ettiler.

 

 

 

17843 (6)-Z Hz. Ali der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Bizleri (Haşimoğullarını) bırakıp da Kureyşlilerden kız almayı tercih ettiğini görüyorum" dediğimde: ''Yanında evlenebileceğim biri var mı ki?'' diye sordu. "Hamza'nın kızı vardır" dediğimde: ''O, benim sütkardeşimin kızıdır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

17844 (7)- Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, Hamza'nın kızını zikrettiğimde: ''O; benim sütkardeşimin kızıdır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

17845 (8)- Hz. Ali der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Bizleri (Haşimoğullarını) bırakıp da Kureyşlilerden kız almayı tercih ettiğini görüyorum" dediğimde: ''Yanında evlenebileceğim biri var mı ki?'' diye sordu. "Evet, Hamza'nın kızı var" dediğimde: ''O, benim sütkardeşimin kızıdır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

17846 (9)- Hz. Ali anlatıyor: Mekke'den çıktığımız zaman Hamza'nın kızı peşimize düşüp: "Ey amca! Ey amca!" diye seslenmeye başladı. Onu elinden tuttup Fatıma'ya verdim ve: "Amcanın kızını bırakma" dedim. Medine'ye geldiğimiz zaman ben, Cafer ve Zeyd b. Harise çocuğu alma hakkında tartıştık. Cafer: "O, benim amcamın kızıdır ve teyzesi (Esma binti Umeys) nibhım altındadır" dedi. Zeyd: "O, kardeşimin kızıdır" dedi. Ben de: "Onu ben aldım, o benim amcamın kızıdır" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Cafer! Sen yaratılış ve huyolarak bana en çok benzeyensin. Ey Ali! Sen bendensin, ben de sendenim. Ey Zeyd! Sen de bizim kardeşimiz ve dostumuzsun. Kız teyzesinin yanında kalır. Teyze anne konumundadır'' buyurdu. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Onunla evlemnez misin?" dediğimde: ''O; benim sütkardeşimin kızıdır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/252) ve Beyhaki (8/6) rivayet ettiler.

 

 

3. İbn Abbas

 

17847 (1) İbn Abbas der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hamza'nın kızından söz edilince: ''O; benim sütkardeşimin kızıdır'' karşılığını verdi''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1447) ve İbn Mace (1938) rivayet ettiler.

 

 

 

17848 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Hamza'nın kızı ile evlenmesi istenince: ''O; benim sütkardeşimin kızıdır. Kan bağının haram kıldığı şeyleri süt bağı da haram kılar'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

17849 (3)- İbn Abbas bildiriyor: Hz. Ali, evlenmesi için Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hamza'nın kızını zikredip onun güzelliğini anlatınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O; benim sütkardeşimin kızıdır'' karşılığını verdi. Sonra da: ''Allah'ın kan bağından dolayı haram kıldığı şeyleri süt bağından dolayı da haram kıldığını bilmiyor musun?'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5416) rivayet etti.

 

 

 

17850 (4)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Hamza'nın kızı ile evlenmesi istenince: ''O; benim sütkardeşimin kızıdır. Kan bağının haram kıldığı şeyleri süt bağı da haram kılar'' karşılığını verdi. Affan rivayetinde: ''O; bana helal değildir'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

17851 (5)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Hamza'nın kızı ile evlenmesi istenince: ''O; benim sütkardeşimin kızıdır ve bana helal değildir. Kan bağının haram kıldığı şeyleri süt bağı daharam kılar'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

17852 (6)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Hamza'nın kızı ile evlenmesi istenince: ''O, benim sütkardeşimin kızıdır. Kan bağının haram kıldığı şeyleri süt bağı da haram kılar'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

17853 (7)- İbn Abbas der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hamza'nın kızı ile evlensen" denildiğinde: ''O, benim sütkardeşimin kızıdıl'lı karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

4. Ukbe b. el-Haris

 

17854 (1) Abdullah b. Ubeydillah b. Ebi Muleyke'nin Ukbe b. el-Haris b. Amir'den bildirdiğine göre Ukbe, Ebu İhab'ın kızıyla evlenince, siyah bir cariye: "Ben sizi emzirmiştim" dedi. (Ukbe der ki) Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip durumu anlattım; ama Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benden yüz çevirdi. Tekrar karşısına geçip anlattığımda ise: ''Kadın sizi emzirdiğini iddia ettiği halde nasıl onunla evli kalırsın?'' buyurdu. Sonra onu hanımından ayırdı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2659) rivayet etti.

16659 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ