MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

32- Emzirme Sayısı ve Yetişkin Bir Kimseyi Emzirme

 

1. Hz. Aişe

 

17855 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Sehle binti Suheyl, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Salim'in rahat bir şekilde yanıma girmesinden dolayı Ebu Huzeyfe'nin yüzünde bir hoşnutsuzluk görüyorum" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman onu emzir'' buyurdu. Sehle: "Yetişkin bir adamken onu nasıl emzireyim?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güldü ve: ''Yetişkin biri olduğunu bilmiyor muyum?'' karşılığını verdi. Sehle daha sonra yine geldi ve: "Ebu Huzeyfe'nin yüzündeki hoşnutsuzluktan eser kalmadı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Müslim, rada' 2/1076 (1453), Ebu Davud, nikah 2/223 (2061), Nesai, nikah 6/104 (3319) ve İbn Mace 1/625 (1943) rivayet ettiler.

 

 

 

17856 (2)- Zeyneb binti Ümmü Seleme bildiriyor: Ümmü Seleme, Aişe'ye: "Kendi yanıma girmesini istemediğim ğulamu eyfa' (buluğ çağına yaklaşan çocuk) yanına girmektedir" dediğinde, Aişe şu karşılığı verdi: "Resulullah'da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) senin için güzel bir örnek yok mudur? Ebu Huzeyfe'nin karısı: "Ey Allah'ın Resulü! Yetişkin olduğu halde Salim yanıma girmeye devam ediyor. Ebu Huzeyfe'de de bundan dolayı bir hoşnutsuzluk var" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu emzir ki yanına girebilsin" karşılığını verdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1453) ve Nesai (6/104) rivayet ettiler.

 

 

 

17857 (3)- Hz. Aişe bildiriyor: Sehle binti Suheyl b. Amr, Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve (Ebu Huzeyfe'nin azatlısı hakkında): "Ey Allah'ın Resulü! Salim bizimle birlikte aynı evde kalmaktadır. O da diğer erkekler gibi artık yetişkin oldu" dedi. Abdurrezzak rivayetinde: "Her yetişkin erkek gibi kadına yönelik bilmesi gereken her türlü şeyi biliyor" demiştir.) Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "01 zaman onu emzir! Bu şekilde ona haram (mahrem) olursun" buyurdu.

 

(İbn Ebi Müleyke der ki:) Bu hadisi duyduktan sonra çekinerek bir yıl boyunca kimselere anlatmadım. Sonrasında Kasım'la karşılaştığımda ona: "Bana öyle bir hadis aktardın ki daha sonra hiç kimseye anlatamadım" dedim. Bana: "Hangisi?" diye sorunca bu hadisi söyledim. Bunun üzerine: "Hz. Aişe'nin bana aktarmasıyla benim adıma bunu başkalarına aktarabilirsin" dedi.

 

 

 

17858 (4)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Zeyd' i evlatlık alması gibi Ebu Huzeyfe de Ensar'dan bir kadının azatlısı olan Salim' i evlatlık aldı. Cahiliye döneminde de evlatlık alınan kişi onu alan adama nisbet edilir ve ona mirasçı olurdu. Allah: "Onları (evlat edindiklerinizi) babalarına nisbet ederek çağırın. Allah katında en doğrusu budur. Eğer babalarının kim olduğunu bilmiyorsanız, bu takdirde onları din kardeşleriniz ve görüp gözettiğiniz kimseler olarak kabul edin"[Ahzab 5] ayetini indirdiği zaman evlatlık alınanlar babalarına nisbet edilmeye başlandı. Babaları belli olmayanlar ise Müslümanların din kardeşi ve dostu olarak sayıldılar. Ayetin nazil olmasından sonra Sehle, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Salim'i bir evlat olarak gördüğümüz için benimle ve Ebu Huzeyfe'yle birlikte kalır ve beni üzerimde rahat giysiler varken de görürdü. Ancak senin de bildiğin gibi Allah bu ayeti indirdi" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da: ''0 zaman onu beş defa emzir'' buyurdu. Bundan dolayı Salim, Sehle'nin sütoğlu sayılmıştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5/104, 7/9) ve Nesai (6/63) rivayet ettiler.

 

 

 

17859 (5)- Hz. Aişe der ki: Sehle binti Süheyl, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi ve: "Salim, Ebu Huzeyfe'ye nisbet edilerek çağırılıyor. Oysa Allah Kitab'ında: "Onları (evlat edindiklerinizi) babalarına nisbet ederek çağırın''[Ahzab 5] buyuruyor. Bazen Salim üzerimde rahat giysiler varken de yanıma giriyor ve çok dar bir evimiz var" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman Salim'i emzir! Bu şekilde kendisine haram (mahrem) olursun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (13885) ve İbn Hibban (4214) rivayet ettiler.

 

 

 

17860 (6)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, emri üzerine Ebu Huzeyfe'nin karısı Salim' i beş defa emzirdi. Bundan dolayı (Salim rahat bir şekilde) yanına girmekteydi."

 

[Sahih]

 

 

 

17861 (7)- Hz. Aişe bildiriyor: Sehle binti Süheyl b. Amr, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bazen Salim üzerimde rahat giysiler varken yanıma girerdi. Ancak büyüyüp genç olduktan sonra da yanıma girmektedir. Bundan dolayı bir hoşnutsuzluk hissetmekteyim" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu emzirı bu şekilde içindeki hoşnutsuzluğun gittiğini görürsün'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (6374) rivayet etti.

 

 

 

17862 (8)- Hz. Aişe der ki: Sehle binti Süheyl, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bildiğin zamandan beri Salim bizden biri idi. Ona çocuğumuz gözüyle bakıyorduk. O istediği şekilde yanımıza girer ve biz ona karşı rahat davranırdık. Ancak Allah bu konuda ayet indirdikten sonra yanıma girdiği zaman Ebu Huzeyfe'nin yüzünde bir hoşnutsuzluk olduğunu gördüm" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu on defa emzir. Böylece yanına istediği gibi girer. Çünkü (süt) oğlun olur'' buyurdu.

 

Ravi der ki: Aişe bunu Müslümanların tümüne genelolarak görürdü. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diğer eşleri bunun sadece Ebu Huzeyfe'nin azatlısı Salim ile ilgili olarak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in verdiği bir ruhsat olarak sayarlardı.

 

[Sahih]

 

 

 

17863 (9)- Urve b. ez-Zübeyr, Hz. Aişe'den bildiriyor: Huzeyfe b. Utbe'nin nikahı altında olan Sehle binti Süheyl b. Amr, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ebu Huzeyfe'nin azatlısı Salim üzerimde rahat giysiler varken yanımıza giriyor ve ona çocuğumuz gözüyle bakıyorduk. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Zeyd'i evlatlık alması gibi Ebu Huzeyfe de onu evlatlık almıştı. Ancak Allah: ''Onları (evlat edindiklerinizi) babalarına nisbet ederek çağırın. Allah yanında en doğrusu budur''[Ahzab 5] ayetini indirdi" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona, Salim' i emzirmesini emretti. O da Salim'i beş defa emzirdi. Emzirmekten dolayı da çocuğu konumunda oldu. Bu sebeple Aişe görmek istediği ve yanına girmelerini arzu ettiği kimseleri kız kardeşlerinin ve erkek kardeşlerinin kızlarının emzirmesini isterdi. Emzirilmesini istediği kimse eğer yetişkin ise beş defa emzirilmesini isterdi. Sonra da o kimse Aişe'nin yanına rahatça girerdi. Ancak Ümmü Seleme ve Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diğer eşleri beşikteyken emmediği sürece bu şekilde süt emmekle yanlarına kimsenin girmesine izin vermedi. Aişe'ye: "Vallahi bilmiyoruz, belki de bu, diğer insanlar için değil de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tarafından sadece Salim ile ilgili verilmiş bir ruhsattır" dediler.

 

[Sahih]

 

 

2. Sehle binti Süheyl

 

17864 (1) Kasım b. Muhammed, Ebu Huzeyfe'nin eşi Sehle'den bildiriyor: Kendisi Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Huzeyfe'nin azatlısı Salim sakalı çıkmış olduğu halde yanıma girmektedir" dediğinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu emzir'' buyurdu. Bunun üzerine Sehle: "Sakallı birini nasıl emzireyim ki?" dedi. Ancak Sehle onu emzirdi. Sonra Salim, Sehle'nin yanına (rahat bir şekilde) girmeye başladı.

 

[Sahih]

 

Heysemi (7355) der ki: "Hadisi Ahmed ve Taberani üç Mu'cem'inde ıivayet etmiştir. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir. Ancak ravilerin hepsi Kasım b. Muhammed kanalıyla, Sehle'den rivayet etmişlerdir. Kasım'ın, Sehle'den hadis işitip işitmediğini bilmiyorum."

 

 

3. Ümmü Seleme

 

17865 (1) Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Ümmü Seleme şöyle derdi: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diğer eşleri yetişkin kişinin emzirilmesi sonucu doğan yakınlığa dayanarak erkeklerin yanlarına girmesine izin vermediler ve Aişe'ye: "Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu konuda söylediğini sadece Salim'e has verilmiş bir ruhsat olarak görüyoruz. Böylesi bir emzirmeye dayanarak kimsenin bizim yanımıza girmesine ve bizi görmesine izin vermeyiz" dediler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1454) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5478) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ