MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

31- Kan Bağının Haram Kıldığı Şeyleri Süt Bağının da Haram Kılması; Emziren Kişinin Kocasının Emziren Kişi Gibi Haram Olması

 

1. Hz. Aişe

 

17824 (1) Urve b. ez-Zübeyr, Aişe'den bildiriyor: Ebu Ku'ays'ın kardeşi EDah, Aişe'nin yanına girmek için izin istedi. Ancak Aişe girmesi için ona izin vermedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiği zaman: "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Ku'ays'ın kardeşi EDah yanıma girmek için izin istedi. Ben de ona izin vermedim" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O'na (girmesi için) izin ver'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Beni kadın emzirdi, adam emzirmedi ki" karşılığını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O'na (girmesi için) izin ver. O senin amcandır. Allah iyiliğini versin!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, nikah 51235 (2644), Müslim, nikah 2/1069 (1445), Ebu Davud, nikah 21222 (2057), Tirmizi, nikah 3/445 (1448), Nesai, nikah 6/99 (3307) ve İbn Mace, nikah 1/627 (1948) rivayet ettiler.

 

 

 

17825 (2)- Hz. Aişe bildiriyor: Hicab ayeti indikten sonra amcam geldi ve yanıma girmek için izin istedi. Bu durumu Resulullah'a {Sallallahu aleyhi ve Sellem} sorduğumda: ''O'na (girmesi için) izin ver. O, senin amcandır'' buyurdu. Ben de: "Beni kadın emzirdi, adam emzirmedi ki" deyince: "Allah iyiliğini versin! Ona (girmesi için) izin ver, o senin amcandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17826 (3)- Hz. Aişe der ki: Hicab ayeti indikten sonra Eflah b. Ebi Kubays geldi ve yanıma girmek için izin istedi. (Aişe bu kişinin hanımından süt emmişti. ) Yanıma girmek için izin isteyince kabul etmedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girip: ''Ona girmesi için izin ver. O, senin amcandır'' buyurdu. Ben de: "Beni kadın emzirdi, adam emzirmedi ki" deyince: "Allah iyiliğini versin! O senin amcandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17827 (4)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kan bağının haram kıldığı şeyleri süt bağı da haram kılar'' buyurmuştur.

Abdullah b. Ebi Bekr, Amre kanalıyla, Aişe'den, o da Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, şahi'ıdet 5/253 (2646), Müslim, er-rada' 2/1068 (1444), Ebu Davud, nikah 2/221 (2055), Nesai, nikah 6/98 (3300), İbn Mace, nikah 1/623 (1937) ve Tirmizi, rada' 3/444 (1147, "hasen Sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

17828 (5)- Hz. Aişe bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kan bağının haram kıldığı şeyleri süt bağı da haram kılar'' buyurdu.

Abdullah b. Ebi Bekr, Amre kanalıyla, Aişe'den, o da Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynını aktardı.

Yahya, Hişam kanalıyla babasından, o Aişe'den, o da Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayıusını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

17829 (6)- Müminlerin annesi Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kan bağının haram kıldığı şeyleri süt bağı da haram kılar'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

17830 (7)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kan bağından dolayı haram kıldığınız şeyleri süt bağı için de haram kılın'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

17831 (8)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kan bağının haram kıldığı dayı, amca ve kardeş oğlunu süt bağı da haram kılar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (7356) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

17832 (9)- Amre binti Abdirrahman, Aişe'den bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımdayken adamın birinin Hafsa'nın evine girmek için izin isteyen sesini işittim. Bunun üzerine: "Ey Allah'ın Resulü! Bu adam evine girmek için izin istiyor" dediğimde: ''Sanırım Hafsalnın süt amcasıdır'' karşılığını verdi. "Ey Allah'ın Resulü! Eğer filan kişi (süt amcam) sağ olsaydı yanıma girebilir miydi" diye sorduğumda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet, kan bağının haram kıldığı şeyleri süt bağı da haram kllar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2/601), Buhari (2646, 3105, 5099), Müslim (1444) ve Nesai (6/102-3) rivayet ettiler.

 

 

 

17833 (10)- Hz. Aişe der ki: Hicap ayeti indikten sonra süt amcam gelip yanıma girmek için izin istedi. Ona: "Bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den izin almadan girmen için sana izin veremem" dedim. Bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zikrettiğimde: ''Girmesine izin ver, o amcan sayılır'' buyurdu. "Beni kadın emzirdi, adam emzirmedi ki" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O amcan sayılır, girmesine izin ver'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

17834 (11)- Hz. Aişe der ki: Süt amcam Ebu'l-Ca'd -Revh rivayetinde Ebu'l-Cu'ayd" ibaresi geçmiştir- yanıma girmek için izin istedi, ancak girmesine izin vermedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelince de durumu kendisine anlattım. Bunun üzerine bana: "Allah iyiliğini versin! Ona (girmesi için) izin verseydin yalı karşılığını verdi.

Hişam, bu kişinin Ebu'l-Ca'd değil Ebu Ku'ays olduğunu söyler.

 

[Sahih]

 

 

 

17835 (12)- Abbad b. Mansur bildiriyor: Kasım b. Muhammed'e: "Babamın hanımı, etrafında bulunan cariyelerden birini kardeşlerim ile birlikte emzirdi. Onunla evlenebilir miyim?" dediğimde: "Hayır, senin baban onun babasıdır" dedi ve Ebu Ku'ays'ın hadisini anlatarak şöyle devam etti: "Ebu Ku'ays, Aişe'nin yanına girmek için izin istedi,ancak Aişe ona izin vermedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiğinde: "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Ku'ays geldi ve yanıma girmek için izin istedi. Ancak ben ona izin vermedim" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O senin amcandır, girmesine izin ver'' karşılığını verdi,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (1434) rivayet etti.

 

 

 

17836 (13)- Urve b. ez-Zübeyr, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Aişe'den bildiriyor: Ebu Ku'ays'ın kardeşi Eflah gelip yanına girmek için izin istedi. Ebu Ku'ays'ın hanımı Aişe'yi emzirmişti. Ancak Aişe ona izin vermedi. Bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zikredip: "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Ku'ays'ın kardeşi Eflah geldi ve yanıma girmek için izin istedi. Ancak ben ona izin vermedim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Amcana girmesi için izin vermene engelolan nedir?'' buyurunca, Aişe: "Ey Allah'ın Resulü! Beni emziren Ebu Ku'ays değil ki. Beni onun hanımı emzirdi" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O geldiği zaman girmesine izin ver. Çünkü o, senin amcandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17837 (14)- Urve, Aişe'den bildiriyor: Hicab ayeti indikten sonra (Aişe'nin süt amcası) Ebu Ku'ays'ın kardeşi olan Eflah, Aişe'nin yanına gelip girmek için izin istedi. Sonrasını Aişe şöyle anlatı yar: "Ona yanıma girmesi için izin vermedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiği zaman yapmış olduğum şeyi kendisine bildirdim. Bunun üzerine bana (geldiği zaman yanıma girmesi için) ona izin vermemi emretti.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ