MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

29- Kadın ile Halasının veya Buna Benzer Mahremi Olan Başkalarını Aynı Anda Bir Nikah Altında Tutmanın Yasaklanması

 

1. Hz. Ali

 

17795 (1) Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir kadın ne halasınını ne de teyzesinin üzerine kuma olarak getirilemez'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (4/263) der ki: "Hadisi Ahmed, Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet etmiş olup, ravilerden İbn Lehİa'nın hadisi hasendir. Diğer ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

17796 (1) Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mekke'nin fethinden sonra: "Bir kadın ne halasınını ne de teyzesinin üzerine kuma olarak getirilemez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (7375) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, ravileri güvenilir kimselerdir. "

 

 

3. İbn Abbas

 

17797 (1) İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kadının halasının veya teyzesinin üzerine kuma olarak getirilmesini yasaklamıştır. Aynı şekilde birbirinin halası veya teyzesi, konumunda olan iki kadının bir nikah altında tutulmasını yasaklamıştır."

 

[Sahih]

 

 

 

17798 (2)- İbn Abbas bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kadının, halasının veya teyzesinin üzerine kuma olarak getirilmesini yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2/188, "Sahih") rivayet etti.

 

 

4. Ebu Hureyre

 

17799 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kadının, halasının veya teyzesinin üzerine kuma olarak getirilmesini yasaklamıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

17800 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir kadın ne halasınını ne de teyzesinin üzerine kuma olarak getirilemez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/397) ve Nesai (2/81) rivayet ettiler.

 

 

 

17801 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kadının, halasının veya teyzesinin üzerine kuma olarak getirilmesini yasaklamıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

17802 (4)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kadınla halasının veya bir kadınla teyzesinin bir nikah altında tutulmasını yasaklamıştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Kabısa'dan Buhari (5110-1), Müslim (3421-2), Ebu Davud, nikah 2/224 (2066) ve Nesai, nikah 6/96 (3289) rivayet ettiler.

 

 

 

17803 (5)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bir kadınla teyzesi bir nikah altında tutulamaz. Aynı şekilde bir kadınla halası bir nikah altında tutulamaz.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, nikah 2/1029 (1408), Nesai 6/97 (3292) ve İbn Mace 1/621 (1929) rivayet ettiler.

 

 

 

17804 (6)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kadının halasının üzerine ve halanın erkek kardeşinin kızı üzerine kuma olarak getirilmesini yasaklamıştır. Aynı şekilde bir kadının teyzesinin üzerine ve teyzenin kız kardeşinin kızı üzerine kuma olarak getirilmesini yasaklamıştır. Küçük büyük üzerine, büyük te küçük üzerine2 kuma olarak getirilemez.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Şa'bi kanalıyla Darimi (2178), Ebu Davud (2065), Tirmizi (1126) ve Nesai (6/98) rivayet ettiler.

 

 

 

17805 (7)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir kadın ne halasının, ne de teyzesinin üzerine kuma olarak getirilemez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17806 (8)- Ukayl, İbn Şihab'dan bildiriyor: Kendisine kişinin bir kadınla kadının babasının teyzesini, aynı şekilde bir kadınla kadının annesinin teyzesini veya bir kadınla kadının babasının halasını aynı şekilde bir kadınla kadının annesinin halasını bir nikah altında tutması sorulduğunda şu karşılığı verdi: "Kabisa b. Zueyb dedi ki: "Ebu Hureyre'nin: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kadınla teyzesinin veya bir kadınla halasının bir nikah altında tutulmasını yasakladı'' dediğini işittim."

Biz annesinin teyzesini ve annesinin halasını kadının annesi konumunda görmekteyiz. Bunlar annenin süt teyzesi veya süt halası olsalar bile aynı konumdadırlar.

 

[Sahih]

 

 

 

17807 (9)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir kadınla halası veya bir kadınla teyzesi bir nikah altında turulamaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17808 (10)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir kadınla halası veya bir kadınla teyzesi bir nikah altında tutulamaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17809 (11)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir kadın ne halasınını ne de teyzesinin üzerine kuma olarak getirilemez" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (3425-6), İbn Mace (1929), Tirmizi (1125) ve Nesai (6/73) rivayet ettiler.

 

 

 

17810 (12)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir kadınla halası veya bir kadınla teyzesi bir nikah altında tutulamaz" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17811 (13)- Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kadınla halasının veya bir kadınla teyzesinin bir nikah altında tutulmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

17812 (14)- Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kadınla halasının veya bir kadınla teyzesinin bir nikah altında tutulmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

17813 (15)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir kadınla halası veya bir kadınla teyzesi bir nikah altında tutulamaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17814 (16)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi bir kadınla halasını veya bir kadınla teyzesini bir nikah altında tutamaz" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

5. Cabir

 

17715 (1) Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bir kadın ne halası ne de teyzesi üzerine kuma olarak getirilemez. Bir kadın ne erkek kardeşinin kızı ne de kız kardeşinin kızı üzerine kuma olarak getirilemez. "

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5108) ve Nesai (6/98) rivayet ettiler.

 

 

 

17816 (2)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kadının halası veya teyzesi üzerine kuma olarak getirilmesini yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

6. Ümmü Seleme

 

17817 (1) Ümmü Seleme der ki: Ümmü Habibe, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Kız kardeşimi alır mısın?" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kızkardeşini ne yapayım?'' buyurdu. Ümmü Habibe: "Onunla evlenirsin" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunun olması hoşuna mı gider?'' diye sordu. Ümmü Habibe: "Ben senin tek eşin değilim. Bana hayırda ortak olmakta en fazla hak sahibi olan kişi kız kardeşimdir" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O, bana helal değildir'' buyurdu. Ümmü Habibe: "VaIlahi bana gelen habere göre sen Ümmü Seleme'nin kızı Dürre'ye talibmişsin" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O, benim terbiyem altında üvey kızım olmasaydı bile, (yine de) onunla evlenmezdim. Haşim oğullarının azatlısı Süveybe beni ve babasmı emzirmiştir. Bunun için kız kardeşlerinizi ve kızlarınızı bana teklif etmeyin'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, niktlh 2/221 (2056) rivayet etti.

 

 

 

17818 (2)- Zeyneb binti Ebi Seleme bildiriyor: Ümmü Habibe binti Ebi Süfyan, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Kızkardeşimle evlen" dediğini söyledi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

17819 (3)- Zeyneb binti Ebi Seleme bildiriyor: Ümmü Habibe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdi ve ona: "Kız kardeşimi alır mısın?" dedim. Sonrasında Ümmü Habibe aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

17820 (4)- Zeyneb binti Ebi Seleme bildiriyor: Ümmü Habibe binti Ebi Süfyan der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: ''Ey Allah'ın Resulü! Kız kardeşimle evlen'' dedim." Sonrasında Ümmü Habibe aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

17821 (5)- Zeyneb binti Ümmü Seleme bildiriyor: Ümmü Habibe, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Kız kardeşim binti Ebi Süfyan' ı alır nnsın?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kızkardeşini ne yapayım?'' diye sorunca, Ümmü Habibe: "Onunla evlenirsin" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunun olması hoşuna mı gider?'' diye sorunca, Ümmü Habibe: "Tabi ki, zaten tek eşin ben değilim. Hayırlı bir şeyde kızkardeşimin de bana ortak olmasını isterim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O; bana helal değildir'' buyurunca, Ümmü Habibe: "Söylendiğine göre Ümmü Seleme'nin kızı Dürre'yi istiyormuşsın" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ümmü Seleme'nin kızı ını?'' diye sorunca Ümmü Habibe: "Evet" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vallahi üvey kızım olmasaydı, yine bana helal olmazdı. Zira babası benim süt kardeşimdir. Bunun için kız' kardeşlerinizi ve kızlarınızı bana teklif etmeyin'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

7. Ümmü Habİbe

 

17822 (1) Zeyneb binti Ebi Seleme bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşi Ümmü Habibe, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Kızkardeşim binti Ebni Süfyan ile evlen" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen bunu gerçekten ister miydin?'' karşılığını verdi. Ümmü Habibe: "Tabi ki, zaten tek eşin ben değilim. Hayırlı bir şeyde kızkardeşimin de bana ortak olmasını isterim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ama böylesi bir evlilik helal değildir'' buyurdu. Ümmü Habibe:

"Vallahi ey Allah'ın Resulü! Ebu Seleme'nin kızı Durre ile evleneceğini aramızda konuşuyoruz" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ümmü Seleme'nin kızı mı?'' diye sordu. Ümmü Habibe: "Evet" deyince. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vallahi üvey kızım ve himayemde olmasaydı yine bana helal olmazdı. Zira babası da benim sütkardeşimdir. Ebu Seleme ile beni Süveybiye emzirmişti. Bunun için kızlarınızı ve kızkardeşlerinizi evlenmek için bana teklif etmeyin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1449) rivayet etti.

 

 

30- Analığı ile Evlenen Kişi

 

1. Bera

 

17823 (1) Bera der ki: Bir gün dayımı elinde sancakla gördüm. Ona: "Nereye gidiyorsun?" diye sorduğumda: "Adamın biri babasının ölümünün ardından analığıyla evlenmiş. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni, onun boynunu vurmam -veya:- öldürüp malını almam için gönderdi" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, nikah 4 (157 (4457), İbn Mace 2/869 (2607) ve Darimi 2/205 (2239) rivayet ettiler.

17414 (1)'de geçti.

 

 

SONRAKİ