MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

23- Azad Etmeyi Mehir Saymak

 

1. Enes b. Malik

 

17764 (1) Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), (esir olan) Safiyye binti Huyey'i azad etmiş ve azad edilmesini mehri saymıştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, nikah 9/129 (5086), Müslim, nikah 2/1045 (1365), Ebu Davud, nikah 2/221 (2054), Tirmizi, nikah 3/414 (1115, "hasen sahih") ve Nesai, nikah 6/114 (3342) rivayet ettiler.

 

 

 

17765 (2)- Enes'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Safiyye'yi azad etmiş ve azad edilmesini mehri saymıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

17766 (3)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Safiyye binti Huyey'i azad etmiş ve azad edilmesini mehri saymıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

17767 (4)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Safiyye'yi azad etmiş ve azad edilmesini mehri saymıştır.

Yahya'nın bir rivayetinde: "Mehir olarak onu azad etti" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

17768 (5)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Safiyye'yi azad edip onunla evlendi. Sabit: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mehir olarak ona ne verdi?" diye sorunca, Enes: "Mehri yine kendisi oldu. Zira onu azat edip kendisiyle evlendi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

17769 (6)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), gün ışımadan sabah namazını kıldı. Sonra: ''Allahu Ekber! Hayber harab olacaktır! Zira biz bir topluluğun sahasına girdiğimiz zaman uyarılanların sabahı çok kötü olurr dedi. Sabah olup da Hayberliler işleri için dışarı ya çıktıklarında: "Vallahi Muhammed ve ordusu gelmiş!" demeye başladılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muzaffer olup kendileriyle savaşanları öldürdü, kadın ve çocuklarını esir aldı. Safiyye de önce Dihyetü'l-Kelbi'nin payına düştü. Sonra da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu Dihye'den aldı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu azat edip onunla evlendi. Azat edilmesini de mehri yerine saydı.

Abdulaziz b. Suheyb der ki: Sabit'e: "Ey Ebu Muhammed! Enes'e, Safiyye'nin mehrinin ne olduğunu soran, Enes'in de bu mehrin Safiyye'nin az at edilmesi cevabını verdiği kişi sen misin?" diye sorduğumda, Sabit güldü ve: "Evet" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4200) rivayet etti.

 

 

 

17770 (7)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Safiyye binti Huyey'i azad etmiş ve azad edilmesini mehri sayımştır.

 

[Sahih]

 

 

 

17771 (8)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Safiyye'i azad etmiş ve azad edilmesini mehri sayımştır.

 

[Sahih]

 

 

 

17772 (9)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Safiyye'yi azad etti ve azad edilmesini mehri saydı."

 

[Sahih]

 

 

 

17773 (10)- Enes bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Safiyye binti Huyey'i azad etti ve azad edilmesini mehri saydı."

 

[Sahih]

 

 

 

17774 (11)- Abdulaziz bildiriyor: Enes: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Safiyye ile evlendi" deyince, Sabit: "Mehir olarak ona ne verdi?" diye sordu. Bunun üzerine Enes: "Mehri yine kendisi oldu. Zira onu az at edip kendisiyle evlendi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

17775 (12)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Safiyye'i azad etmiş ve azad edilmesini mehri saymıştır.

 

 

 

17776 (13)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Safiyye'yi azad etmiş ve azad edilmesini mehri saymıştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (4162) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ