MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

24- Kur'an'ın Bir Kısmını Öğrenmenin Mehir Sayılması

 

1. Sehl b. Sa'd

 

17777 (1) Sehl b. Sa'd der ki: Ben bir toplumda iken bir kadın içeri girip (kendini kastederek): "Ey Allah'ın Resulü! Bu kadın kendini sana hibe etti. Nasıl istersen öyle yap! (İster kendin al, ister başkasıyla evlendir)" dedi. Bunun üzerine adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Onu benimle evlendir" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama cevap vermedi. Kadın üçüncü defa kalkınca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), adama: ''Yanında (mehir verecek) bir şey var mı?'' diye sordu. Adam: "Hayır" deyince: ''Git ve verebileceğin bir şeyin var mı bir bak'' buyurdu. Adam (gidip geri geldikten sonra): "Bir şey bulamadım" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Git demirden de olsa bir yüzük bulmaya bak'' buyurdu. Adam: "Demirden bir yüzük te olsa bulamadım" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an'dan ezberinde bir şey var mıdır?'' diye sordu. Adam: "Evet, filan süre ve filan süre vardır" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an'dan ezber bildiğine karşılık onu sana nikahladım'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, nikah 4/486 (2310), Müslim, nikah 2/1040 (1425), Ebu Davud, nikah 2/236 (2111), Tirmizi, nikah 3/412 (1114, "hasen sahih"), Nesai, nikah 6/54 (3200) ve İbn Mace, nikah 1/608 (2201) rivayet ettiler.

 

 

 

17778 (2)- Ebu Hazım bildiriyor: Sehl b. Sa'd: "Kadının biri Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi" dedi ve bir önceki hadisi aktarıp şöyle devam etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an'dan ezberinde bir şey var mı?'' diye sordu. Adam: "Evet var" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hangi sureler vardır?'' diye sorunca: "Filan sure, filan sure ve filan sure var" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an'dan ezber bildiğine karşılık onu sana nikahladım'' buyurdu. Adam giderken kadının da adamın arkasından gittiğini gördüm.

 

[Sahih]

 

 

 

17779 (3)- Sehl b. Sa'd anlatıyor: Kadının biri Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ben kendimi sana hibe ettim" dedi ve uzun bir müddet ayakta bekledi. Adamın biri kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Eğer senin ona ihtiyacın yoksa onu benimle evlendir" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), adama: ''Yanında (mehir verecek) bir şey var mı?'' diye sordu. Adam: "Yanımda bu izarımdan başka bir şey yok" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer ona izarını verecek olursan sen de izarsız oturup kalırsın. Verebileceğin başka bir şeyin var mı bir bak'' buyurdu. Adam: "Bir şey bulamadım" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Demirden de olsa bir yüzük bulmaya bak'' buyurdu. Adam arayıp bir şey bulamayınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an'dan ezberinde bir şey var mı?'' diye sordu. Adam surelerin isimlerini söyleyerek: "Evet, filan sure ve filan sure var" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an'dan ezber bildiğine karşılık seni onunla evlendirdim'' buyurdu.

 

 

2. Enes b. Malik

 

17780 (1) Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahabisi Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir adama: ''Ey filan! Evlendin mi?'' diye sordu. Adam:"Hayır, evlenecek malım yok" cevabını verince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhlas Suresini bilmez misin?'' buyurdu. Adam: "Evet bilirim" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Bu suI'e) Kur'an'ın dörtte biridir'' buyurdu. Sonra: ''Kafirun Suresini bilmez misin?'' diye sordu. Adam: "Evet bilirim" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Bu sure) Kur'an'ın dörtte biridir'' buyurdu. Sonra: ''Zilzal Suresini bilmez misin?'' diye sordu. Adam: "Evet bilirim" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Bu sure) Kur'an'ın dörtte biridir'' buyurdu. Sonra: ''NasI' Suresini bilmez misin?'' diye sordu. Adam: "Evet bilirim" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Bu sure) Kur'an'ın dörtte biridir'' buyurdu. Sonra: ''Ayetüll-Kürsiyi bilmez misin?'' diye sordu. Adam: "Evet bilirim" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu da Kur'an'ın dörtte biridir'' buyurduktan sonra üç defa: ''(Haydi, şimdi) evlenı evlenı evlen'' dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2895, "hasen") rivayet etti.

 

 

SONRAKİ