MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 22- Az veya Çok Mehirle Evlenmenin Caiz Olması; Mehrin Az Kılınması ve Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Eşlerine Verdiği Mehrin Miktarı

 

8. Hz. Aişe

 

17760 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadınların en hayırlısı, mehirleri en kolay olanlardır'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric:  Nesai, es-Sünenu'l-kübra.'da (9274) rivayet etti.

Heysemi (7332) der ki: "Hadisi Ahmed ve Bezzar rivayet etmiş olup, ravilerden İbn Sehbera -ki ismi Isa b. Meymün'dur- metrük biridir."

 

 

 

17761 (2)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadının bereketlisi, nişanı ve mehri kolay olandır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (7331) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerden Usame b. Zeyd b. Eslem zayıftır. Güvenilir kabul edenler de olmuştur. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir''

 

 

9. Ümmü Babibe

 

17762 (1) Urve, Ümmü Habibe'den bildiriyor: "Kendisi Necaşi'nin yanına giden Ubeydullah b. Cahş'ın nikahı altında idi." Ali b. İshak der ki: Ubeydullah b. Calış, Necaşi'nin yamna gitmiş ve ( o topraklarda) ölmüştü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ümmü Habibe Habeşistan'da iken onunla evlendi. Necaşi onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e nikahlayarak dört bin dirhem mehir verip Şuralıbil b. Hasene ile birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gönderdi. Bütün çeyizi Necaşi'nin yanından idi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona (çeyiz olarak) bir şey göndermemişti. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerinin mehri dört yüz dirhem idi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Ebu Davud, nikah 21235 (2107), Nesai, nikah 6/119 (3350), Darakutni, nikah 3/236 (18) ve Hakim, nikah (4/22) rivayet ettiler.

 

 

10. Ebu Hureyre

 

17763 (1) Musa b. Yesar bildiriyor: Ebu Hureyre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)

zamanında kadınlara verdiğimiz mehir on ukiyye'dir" dedi. Sonra elini yumarak: "Bu da dört yüz dirhem eder" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, nikah (6/117) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ