MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

21- Nikahta Şart Koşmak ve Geçersiz Sayılan Şartlar

 

1. Ukbe b. Amir

 

17735 (1) Ukbe b. Amir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yerine getirilmeye en layık olan şart, cinsel organları helal kılmak üzere kabul ettiğiniz şartlardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, nikah 9/217 (5151), Müslim 2/1035 (1418), Tirmizi 3/425 (1127, "Sahih") ve Ebu Davud 2/244 (2139) rivayet ettiler.

 

 

 

17736 (2)- Ukbe b. Amir el-Cuheni der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Yerine getirilmeye en layık olan şart, cinsel organları helal kılmak üzere kabul ettiğiniz şartlardır" buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

17737 (3)- Ukbe b. Amir el-Cuheni der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yerine getirilmeye en layık olan şart, cinsel organları helal kılmak üzere kabul ettiğiniz şartlardır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Hz. Aişe

 

17738 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah'ın Kitab'ında olmayan her şart geçersizdir. Yüz defa şart koşulmuş olsa bile’’ buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Abdullah b. Amr

 

17739 (1) Abdullah b. Arın'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kişinin, eski karısını boşama şartı ile bir başka kadınla evlenmesi helal değildir. Hiç kimseye kardeşinin satışı üzerine izni olmadıkça satış yapması helal değildir. Çölde bulunan üç kişinin içlerinden birini kendilerine imam seçmeden öyle kalmaları caiz değildir. Çölde bulunan üç kişiden ikisinin diğerini bırakıp kendi aralarında konuşmaları da caiz değildir.''

 

[Hasen]

 

15589 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Ebu Hureyre

 

17740 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Satacağınız deve veya koyunların memesinde süt biriktirmeyin. Memesinde süt biriktirilmiş hayvan satın alan kişi, iki şeyi yapmakta muhayyerdir. İsterse (sütünden faydalandığı için) bir sa' hurma ile birlikte hayvanı sahibine iade eder. Hiçbir kadın da yerine geçmek için bir adamdan karısını boşamasını istemesin. Zira kendisi için Allah'ın takdir ettiğinden başkası yoktur. Pazarlık kızıştırmayın ve pazara gelen malları yolda karşılamayın.''

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ