MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

22- Az veya Çok Mehirle Evlenmenin Caiz Olması; Mehrin Az Kılınması ve Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Eşlerine Verdiği Mehrin Miktarı

 

1. Enes b. Malik

 

17741 (1) Enes b. Malik der ki: Abdurrahman b. Avf, Ensar'dan bir kadınla mehir olarak bir nevat (=çekirdek= 5 dirhem) ağırlığında altın verip evlendi ve bu mehir geçerli sayıldı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5148) ve Müslim (3475) rivayet ettiler.

 

 

 

17742 (2)- Enes bildiriyor: Abdurrahman b. Avf. Medine'ye geldiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kendisiyle Sa'd b. er-Rabi' el--Ensari arasında kardeşlik bağı kurdu. Sa'd ona: "Ey kardeşim! Ben Medine ahalisinde malı en çok olan bir kişiyim. Malımın yarısını aL. İki hanımım vardır, onlara bak hangisi hoşuna giderse onu boşayayım (ve sen onu al)" dedi. Abdurrahman b. Avf: "Allah sana aileni ve malılli mübarek kılsın. Siz bana sadece çarşının yolunu gösterin" karşılığılli verdi. Bunun üzerine ona çarşının yolunu gösterdiler. Çarşıda bir şeyler alıp sattı ve kazanç elde etti. Beraberinde bir miktar süzme peynir ve yağ getirdi. Bir zaman geçtikten sonra üzerinde safran kokusu ile geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayırdır! Neler aldu?'' diye sordu. Abdurrahman: "Ey Allah'ın Resulü! Bir kadınla evlendim" cevabılli verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona ne kadar mehir verdin?'' diye sorunca ise Abdurrahman: "Bir çekirdek ağırlığında altın" cevabılli verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir oğlakla bile olsa ziyafet ver'' buyurdu. Abdurrahman: "(Bu evliliğim o kadar bereketli oldu ki) bir taşı kaldıracak olsam altinda altın veya gümüş bulacağımı düşünmeye başladım" derdi,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Abd b. Humeyd (1333) ve Ebu Davud (2109) rivayet ettiler.

 

 

 

17743 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Abdurrahman b. Avf, Ensar'dan bir kadınla mehir olarak bir nevat (=çekirdek) ağırlığında altın verip evlendi ve bu mehir geçerli sayıldı.

 

[Sahih]

 

 

 

17744 (4)- Enes b. Malik der ki: "Abdurrahman b. Avf, Ensar'dan bir kadınla mehir olarak bir nevat ağırlığında altın verip evlendi ve bu mehir geçerli sayıldı."

 

[Sahih]

 

(Şu'be ekledi:) Hakem (b. Uteybe) de bu görüşü (mehrin az olmasını) tercih ederdi. [Sahih]

 

 

 

17745 (5)- Enes b. Malik bildiriyor: "Abdurrahman b. Avf, mehir olarak bir nevat ağırlığında altın verip evlendi."

 

[Sahih]

 

(Şu'be ekledi:) Hakem (b. Uteybe) de bu yöndeki görüşünü buna dayandırırdı.

 

[Sahih]

 

 

 

17746 (6)- Enes der ki: Abdurrahman b. Avf, muhacir olarak (Medine'ye) geldiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), onunla Sa'd b. er-Rabi' arasında kardeşlik bağı kurdu. Sa'd kendisine: "Benim malım vardır, yarısı senindir. İki hanımım vardır, onlara bak, hangisi hoşuna giderse onu boşayayım ve iddeti bitince onunla evlen" dedi. Abdurrahman b. Avf:

"Allah sana aileni ve malını mübarek kılsın. Siz bana sadece çarşının yolunu gösterin" karşılığını verdi. O gün çarşıdan birşeyler kazandıktan sonra geri döndü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu günlerce görememişti. Sonra üzerinde safran kokusu ile geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayırdır! Neler oldu?'' diye sordu. Abdurrahman: "Ensar'dan bir kadınla evlendim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O'na ne kadar mehir verdin?'' diye sorunca, Abdurrahman: "Bir nevat ağırlığında altın" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir oğlakla bile olsa ziyafet ver'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Humeyd kanalıyla Malik (1570), Buhari (2049, 2293, 3781, 3937, 5072, 5153, 5167, 6082), Tirmizi (1933) ve Nesai (6/119) rivayet ettiler.

 

 

 

17747 (7)- Enes b. Malik der ki: Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), üzerinde safran kokusu olan Abdurrahman b. Avf ile karşılaşınca: ''Hayırdır! Neler oldu ey Abdurrahman?'' diye sordu. Abdurrahman: "Ensar'dan bir kadınla evlendim" cevabını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O'na ne kadar mehir verdin?'' diye sorunca, Abdurrahman: "Bir nevat ağırlığında altın" cevabını verdi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir oğlakla bile olsa ziyafet ver'' buyurdu.

Enes ekledi: "Abdurrahman'ın, vefatından sonra hanımlarından her birine yüz bin dirhem düştüğünü gördüm."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Buhari, nikah 10/221 (5155), Müslim, nikah 2/1042 (2109), Ebu Davud, nikah 2/235 (2109), Tirmizi, nikah 3/393 (10941) ve Nesai, nikah 6/120 (3352) rivayet ettiler.

 

 

 

17748 (8)- Enes b. Malik der ki: Abdurrahman b. Avf. Medine'ye geldiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kendisiyle Sa'd b. er-Rabi' arasında kardeşlik bağı kurdu. Sa'd ona: "Ben malımı ikiye bölüp seninle paylaşacağım. İki hanımım vardır, birini boşayacağım. İddeti dolduğu zaman onunla evlenirsin" dedi. Abdurrahman b. Avf: "Allah sana aileni ve malını mübarek kılsın. Siz bana sadece çarşının yolunu gösterin" karşılığını verdi. Bunun üzerine ona çarşının yolunu gösterdiler. Çarşıdan bir miktar süzme peynir ve yağ ile geri döndü. Bir zaman geçtikten sonra üzerinde safran kokusu ile çıkageldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayırdır! Neler oldu?'' diye sordu. Abdurrahman: "Ensar'dan bir kadınla evlendim" cevabını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O'na ne kadar mehir verdin?'' diye sorunca, Abdurrahman: "Bir nevat ağırlığında altın" cevabını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir oğlakla bile olsa ziyafet ver'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

25129 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

17749 (9)- Enes bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdurrahman b. Avf'ın üzerinde safran kokusu olduğunu görünce: ''Bu da nedir?'' diye sordu. Abdurrahman: "Mehir olarak bir nevat altın karşılığında bir kadınla evlendim" cevabını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, sana onu mübarek kılsm. Bir oğlakla bile olsa ziyafet ver'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

17945 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ