MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

19- Nişan ve Nikah Hakkında

 

1. İbn Mes'ud

 

17725 (1) Abdullah (b. Mes'ud) bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize ihtiyaç hutbesini şu şekilde öğretti: ''Hamd ancak Allah'ındır. Yardımı ve bağışlamayı Ondan dileriz. Nefislermizin kötülükklerinden O'na sığınırız. Allah'ın hidayete erdirdiğini kimse saptıramazı saptırdığını da kimse hidayete erdiremez. Allah'tan başka ilah olmadığına, Muhammed'in de Onun kulu ve Resulü olduğuna şahadet ederim. '' Sonra: "Ey İnananlar! Allah'tan, O'na yaraşır şekilde korkun, sİzler ancak müslüman olarak can verİn"[Al-i İmran 102] ayetini: "Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana getirip) yayan Rabbinize karşı gelmekten sakının. Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'a karşı gelmekten ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakının. Şüphesiz Allah, üzerinizde bir gözetleyicidir"[Nisa 1] ayetini ve: "(Böyle davranırsanız) Allah işlerinizi düzeltir ve günahlarınızı bağışlar. Kim Allah ve Resulüne itaat ederse büyük bir kurtuluşa ermiş olur"[Ahzab 71] ayetini olmak üzere üç ayet okur. Sonra da ihtiyacını zikredersin.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darimi (2/142), Nesai (3/104-5), Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (10080) ve Hakim (2/182, 183) rivayet ettiler.

 

 

 

17726 (2)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize biri ihtiyaç hutbesi, biri de namaz hutbesi olmak üzere şöyle iki hutbe öğretti. "Hamd ancak Allah'ındır ...'' dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Hasen]

 

 

 

17727 (3)- Ebu Ubeyde bildiriyor: Abdullah (b. Mes'ud) ihtiyaç hutbesinde şöyle dedi: ''Hamd ancak Allah'ındır. Yardımı ve bağışlanınayı Ondan dileriz. Nefıslerimizin kötülüklerinden Ona sığınırız. Allah'ın hidayete erdirdiğini kimse saptıramaz, saptırdığını da kimse hidayete erdiremez. Allah'tan başka ilah olmadığına, Muhammed'in de Onun kulu ve Resulü olduğuna şehadet ederim." Sonra Allah'ın Kitab'ından: "Ey inananlar! Allah'tan, O'na yaraşır şekilde korkun, sizler ancak müslüman olarak can verin"[Al-i İmran 102] ayetini: "Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana getirip) yayan Rabbinize karşı gelmekten sakının. Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'a karşı gelmekten ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakının. Şüphesiz Allah, üzerinizde bir gözetleyicidir"[Nisa 1] ayetini ve: "(Böyle davranırsanız) Allah işlerinizi düzeltir ve günahlarınızı bağışlar. Kim Allah ve Resulüne itaat ederse büyük bir kurtuluşa ermiş olur"[Ahzab 71] ayetini olmak üzere üç ayet okudu.

 

[Hasen]

 

 

 

17728 (4)- Ebu Ubeyde bildiriyor: Abdullah: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize ihtiyaç hutbesini öğretti" dedi ve söz konusu hadisi zikretti. Ancak "El-Hamdu Lillah" ifadesinde "inne' ifadesini kullanmamıştır. (Yani ''Hamd ancak Allah'ındır'' yerine ''Hamd Allah'ındır'' şeklindedir.)

 

[Hasen]

 

 

2. İbn Abbas

 

17729 (1) İbn Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamla bir konuda konuştu ve şöyle dedi: ''Hamd ancak Allah'ındır. Yardımı ve bağışlanmayı Ondan dileriz. Nefislerimizin kötülüklerinden Ona sığınırız. Allah'ın hidayete erdirdiğini kimse saptıramazı saptırdığını da kimse hidayete erdiremez. Allah'tan başka ilah olmadığına, Muhammed'in de O'nun kulu ve Resulü olduğuna şahadet ederim.''

 

[Sahih]

 

 

20- Erkeğe Evleneceği Zaman Ne Denilir?

 

1. Ebu Hureyre

 

17730 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evlenen birine huzur dilediği zaman: "Allah sana bunu mübarek eylesin ve bereketi üzerine olsun. İkinizi de hayır üzere birleştirsin'' derdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, nikilh (1320), Tirmizi (1091), İbn Mace (708), Darimi (2/134), İbn Hibban (1284) ve Hakim (2/183) rivayet ettiler.

 

 

 

17731 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evlenen birine huzur dilediği zaman: "Allah sana bunu mübarek eylesin ve bereketi üzerine olsun, İkinizi de hayır üzere birleştirsin'' derdi,

 

[Sahih]

 

 

2. Akil

 

17732 (1) Abdullah b. Muhammed b. Akil der ki: Akll b. Ebi Talib evlendi ve yanımıza çıktı. Biz de ona: "Sana huzur ve bol çocuk dileriz" dedik. Bunun üzerine Akil şöyle dedi: mi avaş olun, böyle demeyin. çünkü Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle demeyi yasakladı ve: ''Allah seni ona, onu da sana mübarek eylesin'' deyiniz'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

17733 (2)- Hasan, Akil b. Ebi Talib'den bildiriyor: (Akll) Cuşm oğullarından bir kadınla evlenince, topluluk yanına girip kendisine: "Sana huzur ve bol çocuk dileriz" dedi. Akll: ''Böyle demeyin" karşılığını verince: "Ya ne diyeceğiz ey Ebu Yezid!" dediler. Bunun üzerine Akil: "Allah size mübarek eylesin ve bereketi üzerinize olsun" deyiniz. Biz böyle demekle emrolunurduk" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbnu's-Sünnı, Amelü'l-Yevm vel-leyle (596), Nesai (2/91) ve İbn Mace (1/302) rivayet ettiler.

 

 

 

17734 (3)- Hasan, Akil b. Ebi Talib'den bildiriyor: (Akil) Cuşm oğullarından bir kadınla evlenince, topluluk yanına girip ona: "Sana huzur ve bol çocuk dileriz" dedi. Akil: ''Böyle demeyin" karşılığını verince: "Ya ne diyeceğiz, ey Ebu Yezid!" dediler. Bunun üzerine Akil: "Allah size mübarek eylesin ve bereketi üzerinize olsun" deyiniz. Biz böyle demekle emrolunurduk" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ