MÜSNED-İ HANBEL

DAVALAR VE HÜKÜMLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

14- Süt Emme Konusunda Bir Kadının Şahitliği

 

1. Ukbe b. el-Haris

 

16656 (1) Abdullah b. Ebi Muleyke der ki: Ubeyd b. Ebi Meryem, Ukbe b. el-Haris'ten bana şu hadisi nakletti. Bu hadisi Ukbe'den de duydum, ama Ubeyd'den olanı daha iyi hatırlıyorum (Ukbe şöylededi): Evlendiğim zaman yanımıza siyahi bir kadın geldi ve: "Ben sizi emzirdim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Falanın kızı falan ile evlendim, ama siyahi bir kadın gelip: ''Sizi emzirdim'' dedi, ama yalan söylüyor" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzünü başka yere çevirince, döndüğü yere geçip: "Yalan söylüyor" dedim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Delilin olmadığı halde nasıl o kadının yalan söylediğini iddia edersin? Onu (yani hanımını) bırak'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3311), Ebu Davud, akdiye 3/307 (3613), Tirmizi 3/448 (1151 "hasen Sahih"), Nesai 6/109 (3330) ve Darimi 2/209 (2255) rivayet ettiler,

 

 

 

16657 (2)- Ukbe b. el-H aris der ki: Ebu İhab'ın kızıyla evlendiğim zaman siyahi bir kadın geldi ve bizi emzirdiğini söyledi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip önünde durarak durumu anlattım, ama Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzünü başka yere çevirdi. Ben sağına geçince yine benden yüz çevirdi. Bunun üzerine: "Ey Allah'ın Resulü! Siyahi bir kadın!" deyince: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Aldığın hanımın kızkardeşin olduğu) söylendiği halde nasıl (hala onunla evli kalacaksın)'' buyurdu,

 

[Sahih]

 

 

 

16658 (3)- Abdullah b. Ubeydillah b. Ebi Muleyke'nin Ukbe b. el-Haris b. Amir'den bildirdiğine göre Ukbe, Ebu İhab'ın kızıyla, Ümmü Yahya ile evlenince, siyahi bir cariye: "Ben sizi emzirmiştim" dedi. (Ukbe der ki) Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e durumu anlattım, ama Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benden yüz çevirdi. Tekrar karşısına geçip anlattığımda ise: ''Kadın sizi emzirdiğini iddia ettiği halde nasıl onunla evli

kalırsın?'' deyip hanımından boşanmasını emretti.

 

17854 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

16658 (3)- Abdullah b. Ubeydillah b. Ebi Muleyke'nin Ukbe b. el-Haris b. Amir'den bildirdiğine göre Ukbe, Ebu İhab'ın kızıyla evlenince, siyahi bir cariye: "Ben sizi emzirmiştim" dedi. (Ukbe der ki) Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip durumu anlattım, ama Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benden yüz çevirdi. Tekrar karşısına geçip anlattığımda ise: ''Kadın sizi emzirdiğini iddia ettiği halde nasıl onunla evli kalırsın?'' deyip hanımından boşanmasını emretti.

 

17854 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

16660 (5)- Abdullah b. Ebi Muleyke der ki: Ubeyd b. Ebi Meryem, Ukbe b. el-Haris'ten bana şu hadisi nakletti. Bu hadisi Ukbe'den de duydum, ama Ubeyd'den olam daha iyi hatırlıyorum (Ukbe şöyle dedi): Evlendiğim zaman yanımıza siyahi bir kadın geldi ve: "Ben sizi emzirdim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Falanın kızı falan ile evlendim, ama siyahi bir kadın gelip: ''Sizi emzirdim'' dedi, ama yalan söylüyor" dedim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzünü başka yere çevirince, döndüğü yere geçip: "Yalan söylüyor" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Delilin olmadığı halde, nasıl o kadının yalan söylediğini iddia edersin? Onu bırak'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16661 (6)- Ukbe b. el-Haris der ki: Ebu İha.b'ın kızıyla evlendiğim zaman siyahi bir kadın geldi ve bizi emzirdiğini söyledi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip önünde durarak durumu anlattım, ama Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzünü başka yere çevirdi. Ben sağına geçince yine benden yüz çevirdi. Bunun üzerine: "Ey Allah'ın Resulü! Siyahi bir kadın!" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Aldığın hanımın kızkardeşin olduğu) söylendiği halde, nasıl (hala onunla evli kalacaksınYbuyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Ömer

 

16662 (1) İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e süt emzirmede kaç şahit gerektiği sorulunca: ''Bir erkek veya kadın yeterlidir'' cevabını verdi.

 

[Zayıf]

 

17880 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

16663 (2)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e "Süt emzirmede kaç şahit gerekir?" diye sorduğumda -veya bir adam sorduğunda- Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) : ''Bir erkek ve kadın yeterlidir'' cevabılli verdi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (4/201) Ahmed'in ravilerinden Muhammed b. Abdirrahman b. el-Beylemani'nin zayıf olduğunu söyledi.

17881 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

16664 (3)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e "Süt emzirmede kaç şahit gerekir?" diye sorduğumda -veya bir adam sorduğunda- Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) : ''Bir erkek ve kadın yeterlidir'' cevabını verdi.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ