MÜSNED-İ HANBEL

DAVALAR VE HÜKÜMLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

15- İnsanlardan Korkarak Hakkın Gizlenmesi ve Allah Rızası için Şahitlik Yapmak

 

1. Ebu Said el-Hudri

 

16665 (1) Ebu Said'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnsanlardan korkunuz, gördüğünüz, şahit olduğunuz veya duyduğunuz şeyler, hakkı söylemenize engel olmasın'' buyurdu. Ebu Said: "Bunu duymamış olmayı temenni ederdim" diye ekledi.

 

[Sahih]

 

 

 

16666 (2)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)şöyle buyurdu: ''Allah için sizden biriniz, bir şeyi görüp de kendi nefsini hakir ve hor kılarak söylenecek sözü söylemezlik etmesin. Çünkü ona kıyamet gününde Allah: ''Gördüğün şeyi söylemekten seni alıkoyan neydi?'' diye sorar. O: ''Ey Rabbim! İnsanlardan korktum'' cevabını verince, Allah: ''Benden korkmana daha çok layıktım'' der.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace, fiten (4008) ve Beyhaki (10/89) rivayet ettiler.

 

 

 

16667 (3)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"İnsanlardan yana korkunuz, gördüğünüz veya bildiğiniz şeyler, hakkı söylemenize engelolmasın'' buyurdu. Ebu Said: "Bunu duymamış olmayı temenni ederdim" demiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

16668 (4)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"İnsanlardan veya beşerden yana korkunuz, gördüğünüz veya bildiğiniz -veya gördüğünüz ya da duyduğunuz- hakkı söylemenize engelolmasın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16669 (5)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah için sizden biriniz bir şeyi görüp de kendi nefsini hakir ve hor kılarak söylenecek sözü söylemezlik etmesin. Çünkü ona kıyamet gününde Allah: ''Gördüğün şeyi söylemekten seni alıkoyan neydi?'' diye sorar. O: ''Ey Rabbim! İnsanlardan korktum'' cevabını verince, Allah: ''Benden korkmana daha çok layıktım'' der. '' Ebu Nuaym, hadisin son kısmını: ''Benl senin asıl korkması gereken zatım'' buyurur" şeklinde rivayet etti.

 

[Sahih]

 

 

 

16670 (6)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanIardan yana korkunuz, gördüğünüz veya şahit olduğunuz veya duyduğunuz şeyler, hakkı söylemenize engelolmasın. Hakkı söylemek ne eceli yaklaştırırı ne de rızkı uzaklaştırır.'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

16671 (7)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"İnsanlardan korkunuz, gördüğünüz, şahit olduğunuz veya duyduğunuz şeyler, hakkı söylemenize engelolmasın'' buyurdu. Ebu Said ile Ebu Nadr: "Bunu duymamış olmayı temenni ederdim" demişlerdir.

 

[Sahih]

 

 

 

16672 (8)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah için sizden biriniz bir şeyi görüp de kendi nefsini hakir ve hor kılarak söylenecek sözü söylemezlik etmesin. Çünkü ona kıyamet gününde: ''Gördüğün şeyi söylemekten seni alıkoyan neydi?'' diye sorulur. O: ''İnsanlardan korkum'' cevabını verince, Allah: ''Benden korkmana daha çok layıktım'' der. ''

 

[Sahih]

 

23346 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

16673 (9)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnsanlardan korkunuz, şahit olduğunuz veya bildiğiniz şeyler, hakkı söylemenize engel olmasın'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Şu'be der ki: Bu hadisi Katade'ye aktardığımda: "Bu ne? ''mr b. Murre, Ebu'l-Bahteri'den, o da bir adamdan, o da Ebu Said el-Hudri'den mi?" dedi ve şöyle devam etti: "Oysa Ebu Nadra'nın bana Ebu Said el-Hudri'den naklen bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnsanlardan korkunuz, şahit olduğunuz veya bildiğinizı hakkı söylemenize engelolmasın'' buyurmuştur. Ebu Said de: "Bundan dolayı ben de bineğime binip Muaviye'ye gittim ve hak olarak bildiğim ne varsa ona anlatıp geri döndüm" demiştir."

Şu'be der ki: "Bu hadisi bana Ebu Nadra vasıtasıyla dört kişi rivayet etti.

Bunlar da Katade, Ebu Mesleme, Cureyri ve başka bir adamdır."

 

 

 

16674 (10)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanIardan korkunuz, gördüğünüz hakkı söylemenize engel olmasın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16675 (11)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişiyi, insanlardan yana korkusu, bildiği hakkı söylemesine engel olmasın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16676 (12)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizden hiç kimse kendini hakir görmesin. Eğer bir şey görüp şahittik etmesi gerekirken bunu yapmazsa, Allah'ın huzuruna kaybetmiş olarak çıkar. Allah: ''Neden şahittik etmedin?'' diye sorunca, kişi: ''İnsanlardan korktum'' cevabını verir. Allah: ''Asıl Benden korkman gerekirdi'' buyurur.''

 

[Zayıf]

 

 

 

16677 (13)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizden hiç kimse insanlardan korkarak bildiği şeyi söylememezlik yapmasın.'' Ebu Said der ki: Bu konuda üzerimize düşeni yapmayı terkettikten sonra belalar başımızdan eksik olmadı. Haccac rivayetinde: Şu'be "Ebu Nadr'ı işittik" demiştir.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ