MÜSNED-İ HANBEL

DAVALAR VE HÜKÜMLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

13- Şahitliği Geçerli Olanlar ve Olmayanlar

 

1. Abdullah b. Amr

 

16652 (1) Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Hain olan erkek ve kadının şahitliği geçerli değildir'' buyurdu ve ev halkına bağımlı olan kimsenin bu ev halkı lehine olan şahitliğini de reddetti; fakat başkalarına olan şahitliğini geçerli saydı,

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/335 (3600, 3601) ve İbn Mace (2/34-35) rivayet ettiler.

 

 

 

16653 (2)- Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Hain olan erkek ve kadınını kardeşine kin besleyenin şahitliği geçerli değildir. Ev halkına bağımlı olan kimsenin bu ev halkı lehine olan şahitliği de geçerli değildir. Fakat başkalarına olan şahitliği geçerlidir."

 

[Hasen]

 

 

 

16654 (3)- Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Hainin, İslamıda had cezası alanın ve kardeşine kin besleyenin şahitliği geçerli değildir."

 

[Hasen]

 

 

 

16655 (4)- Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), hain olan erkek ve kadının ve kardeşine kin besleyenin şahitliğini reddetti. Ev halkına bağımlı olan kimsenin bu ev halkı lehine olan şahitliğini de geçerli saymadı. Başkaları için olan şahitliğini ise kabul etti.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ