MÜSNED-İ HANBEL

DAVALAR VE HÜKÜMLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Kadı ve idareci Olma Konusunda Hırslı Olmak

 

1. Hz. Osman

 

16595- Yezid b. Mevheb bildiriyor: Hz. Osman, İbn Ömer'e: "İnsanlar arasında hüküm ver" deyince, İbn Ömer: "Ne iki kişi arasında hüküm veririm, ne de iki kişiye idareci olurum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah'a sığınanı gerçekten sığınılacak olana sığınmış demektir'' buyurduğunu duymadı mı?" karşılığını verdi. Osman: "Duydum" deyince, İbn Ömer: "Beni görevlendirmenden. Allah'a sığınırım" dedi. Bunun üzerine Hz. Osman onu bu görevden afedip: "Bunu (hadisi) kimseye söyleme" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (4/146) rivayet etti.

 

 

2. Enes b. Malik

 

16596 (1) Enes'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ''Kadılık görevini isteyen, bu görevle başbaşa bırakılır, bu işe zorlananı ise bir melek inip kendisini destekler'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3587), Tirmizi (1324), İbn Mace (2309), Hakim (4/92) ve Diyau'lMakdisı (1/63) rivayet ettiler.

 

 

 

16597 (2)- Enes'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ''KadıIık görevini isteyen, bu arada aracılara başvuran kimse bu görevle başbaşa bırakıIır! Bu işi istemeyen'e ve bu konuda aracı koymayana ise Allah, onu destekleyecek bir melek indirir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

3. Hz. Aişe

 

16598- İmran b. Hittan der ki: Hz. Aişe'nin yanına girdim ve onunla sohbet ettim. Sonunda kadılıkla ilgili konuşurken dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu duydum: ''Kıyamet günü adil kadıya öyle bir an gelecek ki, bir hurma için bile iki kişi arasında hüküm vermemiş olmayı temenni edecek. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tayalisı (217/1546), BeyhakI (10/96) ve İbn Hibban (376/1563) rivayet ettiler.

 

 

4. Ebu Hureyre

 

16599 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlar arasında kadılıkla görevlendirilenı bıçaksız olarak boğazlanmış gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/323 (3571, 3572), Tirmizi (2/275), İbn Mace (2/26) ve Hakim (4/91) rivayet ettiler.

 

 

 

16600 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlar arasında kadılıkla görevlendirilenı bıçaksız olarak boğazlanmış gibidir'' buyurdu.

Abdullah der ki: Babam şöyle dedi: Bu hadisi, Huzai'den başka, Abdullah b. Cafer, Osman b. Muhammed'den, A'rec'den ve el-Makburi'den, Ebu Hureyre'den rivayet etti.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ