MÜSNED-İ HANBEL

DAVALAR VE HÜKÜMLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Haksızlık Yapan Hakimin Cezası ve Adil Hakimin üstünlüğü

 

1. Abdullah b. Mes'ud

 

16601- Abdullah b. Mes'ud, bir veya iki defa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu nakletti: ''İnsanlar arasında hüküm veren hiçbir hakem yoktur ki, kıyamet günü haşredildiğinde bir melek onu ensesinden tutup cehenneme getirmesin. Sonra melek başını semaya kaldırır. Eğer (Allah meleğe): "Onu at!'' derse, melek, onu (cehennemin) öyle derin bir çukuruna atar ki kırk yılda o çukurun dibine varabilir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2311) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (10313) rivayet ettiler.

 

 

2. Ma'kil el-Müzeni

 

16602- Ma'kil el-Müzenı der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir topluluk arasında hüküm vermemi emredince: "Ey Allah'ın Resulü! Ben güzel hüküm veremem" dedim. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): 'Allah'ın (yardım) eli, bile bile zulmetmediği sürece hüküm veren ile beraberdir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (6992) der ki: "Hadisi, Ahmed ve el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. Ravilerden Ebu Davud el-A'ma hadis uyduran biridir."

 

 

3. Ebu Eyyub

 

16603- Ebu Eyyub'un bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın (yardım) eli, kadı hüküm verirken onunla beraberdir. Yine Allah'ın eli, (ganimet) taksim edildiği zaman onu paylaştıranla beraberdir,'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (10/132) der ki:" Hadisi, Ahmed rivayet etmiş olup ravilerden İbn Lehia'nın hadisi hasendir. Kendisinde zayıflık bulunmaktadır."

 

 

4. Hz. Aişe

 

16604 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyamet günü Allah'ın gölgesinde önde olanlar kimlerdir biliyor musunuz?'' diye sorunca, sahabe: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" cevabını verdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlar ki kendilerine hakikat verilince kabul ederler. İstenince infak ederler kendileri hakkında hüküm verdikleri gibi diğer insanlar için hüküm verirler'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Nuaym, Hilye (1/16) rivayet etti.

 

 

 

16605 (2)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet günü Allah'ın gölgesinde önde olanlar kimlerdir biliyor musunuz?'' diye sorunca, sahabe: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" cevabını verdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlar ki kendilerine hakikat verilince kabul ederler. İstenince infak ederler, kendileri hakkında hüküm verdikleri gibi diğer insanlar için hüküm verirler'' buyurdu.

 

 

5. Abdullah b. Amr

 

16606 (1) Abdullah b. Amr b. el-As'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Adil davrananlar, dünyada adaletli davranmaları karşılığında kıyamet günü Rahman'ın huzurunda inciden minberler üzerindedirler.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5887) rivayet etti.

 

 

 

16607 (2)- Abdullah b. Amr b. el-As'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Adil davrananlar, dünyada adaletli davranmaları karşılığında kıyamet günü Rahman'ın sağında nurdan minberler üzerindedirler, O'nun her iki eli sağdır, O kimseler hükümlerinde, aileleri hakkında ve idaresini üstlendikleri kimseler hakkında adaletli davranırlar, ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/81-82), Nesai (2/303) ve Beyhaki (237) rivayet ettiler,

 

 

 

16608 (3)- Abdullah b. Amr b. el-As'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Adil davrananlar, dünyada adaletli davranmaları karşılığında kıyamet günü Rahman'ın huzurunda inciden minberler üzerindedirler,''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ