MÜSNED-İ HANBEL

DAVALAR VE HÜKÜMLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Hakimin Kararında isabet Etmesi, Hata Etmesi ve Sevabı

 

1. Amr b. el-As

 

16574 (1) Amr b. el-As, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittiğini bildiriyor: "Hakim, tüm gücünü sarf ederek hüküm verdiğinde doğruyu bulursa iki sevab kazanır. Aynı şekilde hüküm verdiğinde yanılırsa bir sevab kazanır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, itisam 13/318 (7352), Müslim, akdiye 3/1343 (1716), Ebu Davud, akdiye 4/6 (3574), Tirmizi akdiye 3/610 (1326), Nesai, akdiye 8/223 (5381) ve İbn Mace, ahkam 21776 (2314) rivayet ettiler.

 

 

 

16575 (2)- Amr b. el-As, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittiğini bildirir: "Hakim, tüm gücünü sarf ederek hüküm verdiğinde doğruyu bulursa iki sevab kazanır. Aynı şekilde hüküm verdiğinde yanılırsa bir sevab kazanır.''

 

[Sahih]

 

 

 

16576 (3)- Amr b. el-As, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittiğini bildirir: "Hakim, tüm gücünü sarf ederek hüküm verdiğinde doğruyu bulursa iki sevab kazanır. Aynı şekilde hüküm verdiğinde yanılırsa bir sevab kazanır.'' Yezid der ki: Bu hadisi Ebu Bekr b. Hazm'a zikrettiğimde: "Ebu Seleme, Ebu Hureyre kanalıyla Allah'ın Resulü'nden bana bu şekilde nakletti" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

16577 (4)- Amr b. el-As der ki: İki hasım Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip davalaştılar. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Amr'a: ''Ey Amr! Aralarında hüküm ver'' buyurdu. Amr: "Sen bu konuda benden daha layıksın, ey Allah'ın Resulü!" karşılığını verince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böyle olsa bile hüküm ver'' buyurdu. Amr: "Eğer aralarında hüküm verirsem bana ne var?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer aralarında hüküm verip doğruya isabet edersen, on sevab kazanırsın. Tüm gücünü sarf ederek hüküm verdiğinde yanılırsan bir sevab kazanırsın'' buyurdu."

 

[Zayıf]

 

Heysemi (4/195) ravilerden tanımadığı bir kişinin olduğunu söyledi. Darekutni (4/203) rivayet etti.

 

 

 

16578 (5)- Amr b. el-As der ki: İki hasım Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip davalaştılar. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Amr'a: ''Ey Amr! Aralarında hüküm ver'' buyurdu. Amr: "Sen bu konuda benden daha layıksın, ey Allah'ın Resulü!" karşılığını verince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böyle olsa bile hüküm ver'' buyurdu. Amr: "Eğer aralarında hüküm verirsem bana ne var?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer aralarında hüküm verip doğruya isabet edersen, on sevab kazanırsın. Tüm gücünü sarf ederek hüküm verdiğinde yanılırsan bir sevab kazanırsın'' buyurdu."

 

[Zayıf]

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

16579- Seleme b. üksum der ki: İbn Huceyra'nın, Kasım b. el-Berhi'ye: "Abdullah b. Amr'ın hadisi naklettiğini nasıl duydun?" diye sorduğunu işittim. Kasım dedi ki: Şöyle dediğini duydum: İki hasım Amr b. el-As'a gelip davalaştılar. Aleyhine hüküm verilen kişi kızıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e giderek durumu anlattı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hakim, tüm gücünü sarf ederek hüküm verdiğinde doğruyu bulursa on sevab kazanır. Aynı şekilde hüküm verdiğinde yanılırsa bir veya iki sevab kazanır" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (7001) der ki: "Hadisi, Ahmed ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup ravilerden Seleme b. Eksüm'un biyografisini yazana rastlamadım."

 

 

SONRAKİ