MÜSNED-İ HANBEL

VASİYET VE FERAİZ (MİRAS)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

28- Kelale

 

1. Ömer b. el-Hattab

 

16568 (1) Hz. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kelaleyi sorduğumda: "Sana, (Nisa Suresi'nin sonunda yazın nazil olan) yaz ayeti yeter'' buyurdu. Vallahi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bunu sormuş olmam, benim için kızıl develerden daha sevgilidir.

 

[Zayıf]

 

 

 

16569 (2)- Hz, Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kelaleyi sorduğum kadar hiçbir şeyi sormadım. Hatta sonunda parmağıyla göğsüme vurdu ve: "Sana, Nisa Suresi'nin sonunda (yazın) nazil olan yaz ayeti yeter'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16570 (3)- Ma'dan b. Ebi Talha el-Ya'meri anlatıyor: Ömer b. el-Hattab, cuma hutbesini irad etmek üzere minbere çıktı. Allah'a hamd ve sena, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e salatü selam getirdikten ve Hz. Ebu Bekr'i rahmet ve hayırla yad ettikten sonra şöyle dedi: "Ey insanlar! Rüyamda kırmızı bir horozun beni iki kere gagaladığını gördüm. Ben bunun, ec elimin geldiğine işaret olduğu görüyorum. Bu rüyamı Ebu Bekr'in hanımı Esma binti Umeys'e anlattım, bana: ''Seni Acemden bir adam öldürecek'' dedi. Halk, benden sonra birisini halife tayin etmemi istiyor. Şüphesiz ki Allah dinini, hilafetini ve Nebii ile gönderdiklerini zayi etmeyecektir. Eğer başıma bir iş gelirse, hilafet, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kendilerinden razı olarak bu dünyadan ayrıldığı şu altı kişilik grubun arasında şura ile olacaktır. Hangisine biat ederseniz, onun emrini dinleyin ve itaat edin. Biliyorum ki, İslam'ın menfaati için şu ellerimle savaştığım bazı kimseler bu konuda ileri-geri konuşup itiraz edecekler. Eğer dediğim gibi davranırlarsa onlar Allah'ın düşmanları, kafır ve sapmış kimselerdir. Allah'a yemin ederim ben, benim için kelalenin durumundan daha önemli hiçbir şey bırakmadım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ona dair soru sordum, bu hususta bana gösterdiği sertlik kadar hiçbir hususta sertlik göstermiş değildir. O kadar ki, parmağı ile göğsümü dürttü, sonra şöyle buyurdu; ''Nisa Suresi'nin sonunda nazil olan yaz ayeti sana yeter,'' Eğer yaşarsam bu konuda bir hüküm vereceğim ki, Kur'an'ı okuyan da, okumayan da onu bilecek. Şehirlerdeki valiler konusunda Allah'ı şahid tutuyorum. Ben onları insanlara dinlerini ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünnetini öğretsinler diye gönderdim. Ganimetleri aralarında paylaştırsınlar, adaletli davransınlar ve çözemedikleri meselelerini bana havale etsinler diye yolladım. Ey insanlar! Bana (kokusu) kötü gelen iki bitki yiyorsunuz: Sarımsak ve soğan. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında kişide bunların kokusu hissedildiğinde adamın elinden tutulup Mescid'den çıkarılarak Baki'ye kadar götürülürdü. Bunları mutlaka yemek zorunda olan kişi, iyice pişirip öyle yesin." Hz. Ömer bu hutbeyi Cuma günü verdi, Çarşamba günü hançerlendi.

 

[Sahih]

 

 

2. Bera b. Azib

 

16571 (1) Bera b. Azib der ki: Bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip kelaleyi sorunca: "Sana, (Nisa Suresi'nin sonunda yazın nazil olan) yaz ayeti yeter'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2889) ve Tirmizi (3042) rivayet ettiler.

 

 

 

16572 (2)- Bera b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kelale sorulunca: "Sana, (Nisa Suresi'nin sonunda yazın nazil olan) yaz ayeti yeter'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

16573 (3)- Bera b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kelale sorulunca: "Sana, (Nisa Suresi'nin sonunda yazın nazil olan) yaz ayeti yeter'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ