MÜSNED-İ HANBEL

VASİYET VE FERAİZ (MİRAS)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

26- Varisinden Miras Kaçırmak

 

1. Abdullah b. Ömer

 

16565- Salim, babasından bildiriyor: Gaylan b. Seleme es-Sekafi müslüman olduğu zaman nikahında on kadın vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Onlardan dördünü se{1 buyurdu. Hz. Ömer zamanında Gaylan hanımlarını boşayıp mirasını çocukları arasında paylaştırdı. Hz. Ömer bunu öğrenince: "Galiba, gökten gizlice haber aşıran şeytan, senin ölüm haberini alıp içine atmış. Herhalde sen çok yaşamayacaksm. Vallahi, ya hanımlarını geri döndürüp malını da (çocuklarından) geri alırsın, ya da onları ben sana mirasçı kılar Ebu Riğal'in kabrinin taşlandığı gibi senin de kabrinin taşlanmasıili emrederim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1953) ve Tirmizi (1128) rivayet ettiler.

18238 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

27- Evde Olan Muhacir Kadınları Varis Kılmak

 

1. Zeyneb

 

16566 (1) Zeyneb'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınları (kocalarının) evlerine mirasçı kıldı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, harac 3/179 (3080), Taberani, M. el-Kebir (23/21) ve Beyhaki (4/158) rivayet ettiler.

 

 

 

16567 (2)- Gülsüm'ün bildirdiğine göre Zeyneb, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in başını tarıyordu ve bu sırada yanında Osman b. Mazun'un hanımı ve Muhacirlerden bazı kadınlar vardı. Bu kadınlar (varislerin çokluğundan dolayı) evlerinin kendilerine dar gelmeye başladığından ve (yakında) oradan çıkarılacaklarından şikayet edince, Zeyneb Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in başını taramayı bırakıp konuşmaya başladı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Gözlerinle konuşmuyorsun. Hem konuşı hem işini yap'' buyurdu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muhacirlerin hanımlarının (vefat eden kocalarının) evlerine mirasçı kılınmasını emretti. Abdullah vefat edince, hanımı Medine'deki bir evine mirasçı olmuştu.ı

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3080) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ