MÜSNED-İ HANBEL

VASİYET VE FERAİZ (MİRAS)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

25- Gerdeğe Girmeden Önce Kocası Vefat Eden Kadının Mirastaki Payı

 

1. Cerrah ve Ebu Sinan

 

16558 (1) Abdullah b. Utbe der ki: İbn Mes'ud'a, evlendikten sonra, hanımına mehir belirlemeden ve gerdeğe girmeden vefat eden birinin durumunu bir ay boyunca sordular, ama bir cevap vermedi. sonra yine sorduklarında ise şöyle cevap verdi: "Kendi görüşümü söyleyeceğim. Eğer yanılırsam benden ve şeytandandır. Doğru söylersem Allah'tandır. Kadına, dengi olan hanımların mehri gibi mehir verilir, mirastaki payını alır ve iddet bekler." Eşca' kabilesinden bir adam kalkıp: "Şahitlik ederim ki, bu konuda Birva binti Vaşik hakkında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in verdiği hükmü verdin" deyince, İbn Mes'ud: "Şahidini getir" karşılığını verdi. Bunun üzerine Eşca' kabilesinden olan Cerrah (b. Ebi'l-Cerrah) ve Ebu Sinan adama şahitlik yaptılar.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2116) rivayet etti.

 

 

 

16559 (2)- Esved: Bir topluluk Abdullah b. Mes'ud'a gidip: "Şöyle bir hanım hakkında ne dersin?" dediler" deyip hadisi zikredip şöyle devam etti: Eşca' kabilesinden bir adam -Mansur, bu kişinin Seleme b. Zeyd olduğunu söylemiştir- şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda aynı hükmü verdi. Bizden bir kişi Beni Ruas kabilesinden Birva binti Vaşik adında bir kadınla evlendi. Dışarıya çıkınca adam kuyuya düşüp vefat etti. Adam, hanımına mehir belirlememişti. Bu mesele için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittiklerinde, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dengi kadınların mehri gibi mehir alır, ne fazla, ne az. Aynı zamanda mirastan payını alır ve iddet bekler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16560 (3)- Alkame bildiriyor: Bir adam evlendikten sonra, hanımına dokunmadan ve mehir belirlemeden vefat etti. Bu durum Abdullah'a sorulunca şöyle cevap verdi: "Dengi kadınların mehri gibi mehir alır, ne fazla ne de az. Aynı zamanda mirastan payını alır ve iddet bekler." Bunun üzerine Ebu Sinan el-Eşcai, Eşca' kabilesinden bir grupla kalktı ve şöyle dediler: "Şahitlik ederiz ki, bu konuda Birva binti Vaşik hakkında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in verdiği hükmü verdin."

 

[Sahih]

 

 

 

16561 (4)- Bu hadis başka bir kanalla İbn Mes'ud'dan nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

16562 (5)- Mesruk bildiriyor: Abdullah b. Mes'ud, bir kadınla evlenip gerdeğe girmeden ve mehir belirlemeden ölen kişiyle ilgili olarak: "Mehir alır ve mirastan da payını alır" deyince, Ma'kil b. Sinan: "Şahitlik ederim ki, bu konuda Birva binti Vaşik hakkında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in verdiği hükmü verdin" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

16563 (6)- Bu hadis başka bir kanalla İbn Mes'üd'dan nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

16564 (7)- Alkame bildiriyor: İbn Mes'üd'a evlendikten sonra, hammına mehir belirlemeden ve gerdeğe girmeden vefat eden birinin durumunu bir ay boyunca sordular; ama bir cevap vermedi. sonra yine sorduklarında ise şöyle cevap verdi: "Kadına, dengi olan hanımların mehri gibi mehir verilir, mirastaki payını alır ve iddet bekler." Ma'kil b. Sinan el-Eşcai, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu konuda Birva binti Vaşik hakkında aynı hükmü verdiğine şahitlik yaptı.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ