MÜSNED-İ HANBEL

VASİYET VE FERAİZ (MİRAS)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

24- Birbirine Lian Yapmış Anne Babanın Oğlunun Annesine, Annenin de Oğluna Varis Olması

 

1. Abdullah b. Amr

 

16549 (1) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kendi aralarında lian yapan eşlerin çocuğunun, annesine varis olacağı gibi, annesinin de çocuğuna varis olacağına hükmetti. Ayrıca kim adına zina iftirası atarsa veya o çocuğa "veled-i zina" diye hitab ederse, seksen değnek vurulmasına hükmetti.

 

[Hasen]

 

17468 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

16550 (2)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), nisbet edildiği babasının ölümünden sonra ilhak edilmesi istenen çocuk, babası olduğu söylenen adamın ölümünden sonra mirasçılarının ilhak iddiasında bulunmasıyla ilgili olarak şöyle hüküm verdi: Adamın cinsel ilişkide bulunduğu zaman maliki bulunduğu bir cariyeden doğma kimse, onun adamın çocuğu olduğunu iddia eden (mirasçılar)a katılmış olur. Fakat ilhak iddiasından önce (adamın mirasçıları arasında) taksim edilmiş olan miras malından o kimseye bir şey yoktur. Henüz taksim edilmemiş mirastan yetiştiği kısımdan hissesini alır. Nisbet edildiği babası (hayatta iken) onu inkar etmişse, artık (mirasçılar ilhak iddiasında bulunsa bile) o kimse mirasçılara katılmaz. Eğer çocuk, adamın (cinsel ilişkide bulunduğu zaman) malik olmadığı bir cariyeden veya zina ettiği hür bir kadından olsa, (adamın mirasçıları ilhak iddiasında bulunsa bile) çocuk adamın evladından sayılamaz ve çocuğa mirasçı olunamaz. Kendisine nisbet edilen adam, çocuğun kendisinden olduğunu iddia etse bile hüküm böyledir. çünkü o çocuk, hür bir kadından veya bir cariyeden (dünyaya gelen) bir zina çocuğudur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 2/247 (2265, 2266) rivayet etti.

 

 

 

16551 (3)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), nisbet edildiği babasının ölümünden sonra ilhak edilmesi istenen çocuk, babası olduğu söylenen adamın vefatından sonra mirasçılarının ilhak iddiasında bulunmasıyla ilgili olarak şöyle hüküm verdi: Eğer bu çocuk, adamın evlendiği hür bir kadından veya malik olduğu bir cariyeden ise nisbet edildiği yere ait olmuş olur. Ama bu çocuk (hanımı olmayan) hür bir kadın veya malik olmadığı bir cariyeden ise, bu babaya nisbet edilemez. Bu durum, baba, çocuğun kendi oğlu olduğunu söylese bile değişmez. çünkü o çocuk, hür bir kadından veya bir cariyeden (dünyaya gelen) bir zine çocuğudur.

 

[Sahih]

 

 

2. Vasile b. el-Eska'

 

16552 (1) Vasile b. el-Eska' el-lıysi'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kadın şu üç yerden miras alır: Azadlısından, yolda (terk edilmiş olarak) bulup yetiştirdiği bebekten ve kocasıyla müldane yaptığı çocuktan. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, faraid 3/125 (2906) ve İbn Mace 2/916 (2742) rivayet ettiler.

 

 

 

16553 (2)- Vasile b. el-Eska' el-lıysi'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kadın şu üç yerden miras alır: Azadlısından, yolda (terk edilmiş olarak) bulup yetiştirdiği bebekten ve kocasıyla müldane yaptığı çocuktan.''

 

[Sahih]

 

 

 

16554 (3)- Vasile b. el-Eska' el-Leysi'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kadın şu üç yerden miras alır; Azadlısından, yolda (terk edilmiş olarak) bulup yetiştirdiği bebekten ve kocasıyla mülaane yaptığı çocuktan.''

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Abbas

 

16555- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İslam'da zina(ya izin) yoktur. Cahiliye döneminde bir kimse zina ederse, (bu zinadan doğan çocuk zina eden erkeğin) asabesine katılır. (Fakat İslamiyet geldikten sonra) kim, zina sonucu dünyaya gelen bir çocuğu (n kendisine ait olduğunu) iddia ederse (o kimse bu çocuğa) varis olamazı kendisine de (o çocuk tarafından) varis olunamaz.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 2/246-247 (2264) rivayet etti.

 

 

4. İbn Ömer

 

16556 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mülaane yapan anne babanın çocuğunu neseben annesine bağladı.

 

[Sahih]

 

 

 

16557 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre bir adam karısı ile mülaane yapıp kadının doğurduğu çocuğun da kendinden olduğunu reddetti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikisinin arasını ayırıp çocuğunun nesebini annesine kattı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2/567), Şafii (2/72), Buhari (5315), Müslim (1494), Ebu Davud (2259), Tirmizi (1203), İbn Mace (2069) ve Nesai (6/178) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ