MÜSNED-İ HANBEL

VASİYET VE FERAİZ (MİRAS)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

21- Vefat Edip Geriye Varis Olarak Sadece Azad Ettiği Bir Köle Bırakan

 

1. İbn Abbas

 

16539 (1) İbn Abbas bildiriyor: Bir adam vefat edip geriye mirasçı bırakmayınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun mirasını (vefat edenin) adamın azad ettiği bir kölesine verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3/84) ve Tirmizi (3/183) rivayet ettiler.

 

 

 

16540 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bir adam vefat edip geriye mirasçı bırakmayınca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun mirasını (vefat edenin) azad ettiği bir kölesine verdi.

 

[Sahih]

 

 

22- Varisi Bulunamayan Kişi

 

1. Bureyde

 

16541- İbn Bureyde, babasından bildiriyor: Ezd'den bir adam vefat etti ve geriye mirasçı bırakmadı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Varisini arayınız'' buyurunca aradılar, ama ona ait bir varis yahut ta bir akraba bulamadılar. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunun mirasını Huzaa kabilesinin en büyüğüne veriniz'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, faraid 3/124 (2904), Tirmizi, faraid 4/422 (2105 "hasen"), Beyhaki (6/243) ve Tahavi, faraid (3/145) rivayet ettiler.

 

 

2. Hz. Aişe

 

16542 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir azatlısı hurma ağacından düşüp öldü ve geriye bir miktar mal bıraktı. Kölenin ne çocuğu, ne de akrabası vardı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onun mirasını köyünün halkından birine verin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, faraid 3/123 (2902), Tirmizi, faraid 4/422 (2105 "Hasen"), İbn Mace, faraid 2/913 (2733) rivayet ettiler,

 

 

 

16543 (2)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu kölenin mirasını köyünün halkına verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

16544 (3)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu kölenin mirasını köyünün halkına verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

16545 (1)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir azatlısı ölünce mirasını Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdüler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Burada onun köyünden olan var mı?'' diye sordu. Sahabe:

"Evet" cevabını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu mirası ona veriniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

23- Bir Adam Vesilesiyle Müslüman Olduktan Sonra Ölen Kafirin Mirası

 

1. Temim ed-Dari

 

16546 (1) Temim ed-Dari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e birinin vesilesiyle müslüman olan kişinin durumu sorulunca: ''Ona, hayatta da ölümünde de insanların en yakın olanıdır'' cevabını verdi.

 

[Zayıf]

 

 

 

16547 (2)- Temim ed-Dari der ki: Resulullah'a: "Ey Allah'ın Resulü! Müslüman birinin vesilesiyle müslüman olan Ehl-i Kitab'dan olan kişinin sünetteki yeri nasıldır?" diye sorduğumda: ''Ona, hayatta da, ölümünde de insanların en yakın olanıdır'' cevabını verdi.

 

 

 

16548 (3)- Temim ed-Dari der ki: Resulullah'a: "Müslüman birinin vesilesiyle müslüman olan kafirin sünnetteki yeri nasıldır?" diye sorduğumda: ''Ona, hayatta da, ölümünde de insanların en yakın olanıdır'' cevabını verdi.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ