MÜSNED-İ HANBEL

VASİYET VE FERAİZ (MİRAS)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

19- Velayet Yoluyla Varis Olmak

 

1. Ömer b. el-Hattab

 

16534 (1) Hz. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mala, velayete varis olan kişi varis olur'' buyururdu.

 

[Hasen]

 

 

 

16535 (2)- Hz. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Velayete, babadan veya çocuktan mala varis olanlar varis olabilirler'' buyururdu.

 

[Hasen]

 

 

 

16536 (3)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Amr (Şam'dan) dönünce, Ma'mer b. Habib'in oğulları, kızkardeşlerinin velayeti konusunda onu Hz. Ömer'e şikayet ettiler. Hz. Ömer onlara şöyle dedi: Aranızda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den duyduğum şeyle hükmedeceğim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "çocuğun yahut ta babanın kazandığı velayet hakkı onun (hayatta) olan asabesinindir" buyurdu. Bu kızın velayeti de asabenindir." Hz. Ömer böyle deyip davayı bizim lehimize sonuçlandırdı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3/86), İbn Mace (2/85-86), Nesai, 10/304) rivayet ettiler.

 

 

2. Selma binti Hamza

 

16537- Katade, Selma binti Hamza'dan bildiriyor: Selma'nın azadı kölesi vefat edip geriye bir kız bırakınca, ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıza mirasın yarısını, Selma'nın oğlu Ya'la'ya da diğer yarısını miras olarak verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/913 (2734), Hakim (4/66), Beyhaki (6/241) ve Darimi 2/468 (3013) rivayet ettiler.

 

 

20- Vela Hakkı Azad Edene Aittir

 

1. Hz. Aişe

 

16538- Urve'nin, Hz. Aişe'den bildirdiğine göre mukatebe olan Berire gelip (mukatebe bedelinin ödenmesinde) kendisinden maddi yardım isteyince, Hz. Aişe: "Ailen seni satıyor mu?" dedi ve Berire'nin ailesine gidip durumu onlara anlattı ve (mukateblik bedelini ödemeyi teklif etti). Onlar: "Vela hakkını bize vermeden olmaz (onunla mukatebe anlaşması yapmayız)" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Aişe'ye: ''Onu satın alıp azad et. Çünkü vela hakkı azad edene aittir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2155) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6403) rivayet ettiler.

14009 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ