MÜSNED-İ HANBEL

VASİYET VE FERAİZ (MİRAS)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

12- Kızların Payı üçte ikidir. Hanım da Çocukla Beraber Sekizde Bir Alır

 

1. Cabir b. Abdillah

 

16504- Cabir der ki: Sa'd b. er-Rabi'nin karısı Sa'd'dan olan iki kızıyla beraber Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar Sa'd. b. Rabi'nin kızlarıdıL Babaları Uhud'da seninle beraber savaşırken şehid olmuştu. Bu kızların amcası malın tamamını aldı, bunlara hiçbir mal bırakmadı. Malları olmadığı için bu çocuklar evlenemezler" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu konuda Allah hükmünü verecektir'' buyurdu ve sonunda miras ayeti nazil oldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızların amcasına haber göndererek şöyle buyurdu: "Sa'd'ın iki kızına malın üçte ikisini, annelerine de sekizde birini ver, geri kalan ise senindir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, faraid (2/109), Tirmizi 3/280 (2092), İbn Mace 2/908 (2720) ve Hakim (4/334 "Sahih") rivayet ettiler.

 

 

13- Çocuk Olmadığı Zaman Babanın Payı Mirasın Yarısıdır. Kızkardeş te Bu Durumda Aynı Payı Alır

 

1. Zeyd b. Sabit

 

16505 (1) Ebu Bekr b. Abdullah; Mekhul, Atiyye, Damra ve Raşid kanalıyla Zeyd b. Sabit'ten bildiriyor: Zeyd'e, mirasta kocanın ve anne baba bir kızkardeşin durumu sorulunca, Zeyd, kocaya mirasın yarısını, kızkardeşe de diğer yarısını verdi. Bu konuda kendisiyle konuşulunca da: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu şekilde hüküm verdiğine şahit oldum" dedi.

 

[Zayıf]

 

 

 

16506 (2)- Ebu Bekr b. Abdullah; Mekhul, Atiyye, Damra ve Raşid kanalıyla Zeyd b. Sabit'ten bildiriyor: Zeyd'e, mirasta kocanın ve anne baba bir kızkardeşin durumu sorulunca, Zeyd, kocaya mirasın yarısını, kızkardeşe de diğer yarısını verdi. Bu konuda kendisiyle konuşulunca da: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu şekilde hüküm verdiğine şahit oldum" dedi.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ