MÜSNED-İ HANBEL

VASİYET VE FERAİZ (MİRAS)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

14- Kızkardeşler Kızlarla Beraber Olunca Asabe Olurlar. Kızın, Oğlun Kızıyla Beraber Olunca Alacağı Pay

 

1. İbn Mes'ud

 

16507 (1) Huzeyl b. Şuralıbil bildiriyor: Ebu Musa el-Eş'ari'ye, bir kız, oğlun kızı ve anne baba bir kızkardeşin mirastaki durumunu sordular. Ebu Musa, kıza mirasın yarısını, kalanı da kızkardeşe verdi. Oğlun kızına da bir şey vermedi. İbn Mes'ud'a gidip durumu anlattıklarında, İbn Mes'ud şöyle dedi: Eğer onun dediğini deyip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sözünü terkedeceksem, dalalete düşmüş ve doğruyu bulamamış olurum." Sonra İbn Mes'ud kıza mirasın yarısını, oğlun kızına altıda birini, kızkardeşe de kalanını verdi.

 

[Hasen]

 

 

 

16508 (2) Huzeyl b. Şurahbil der ki: Bir adam Ebu Musa el-Eş'ari ve Selman b. Rabia el-Bahili'ye gelerek, bir kız, oğlun kızı ve baba birkızkardeşin durumunu sorunca şöyle cevap verdiler: "Kız mirasın yarısını, kızkardeş te diğer yarısını alır. Sen İbn Mes'ud'a gidip sor, o da bizim dediğimizi diyecektir." Adam Abdullah'a gelip onların dediğini haber verince, İbn Mes'ud: "Eğer onların dediğini diyeceksem, dalalete düşmüş ve doğruyu bulamamış olurum. Bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in verdiği hükmü vereceğim" deyip, kıza mirasın yarısını, oğlun kızına üçte ikiyi tamamlayan altıda birini, kızkardeşe de kalanını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

16509 (3)- Huzeyl b. Şuralıbil der ki: Bir adam Ebu Musa el-Eş'ari'ye, vefat edip geriye bir kız, oğlun kızı ve kızkardeşini bırakan kadının mirasının durumunu sordu. Ebu Musa: "Mirasın yarısı kızın, diğer yarısı da kızkardeşindir. Sen İbn Mes'ud'a gidip sor, o da benim dediğimizi diyecektir" dedi. Abdullah'a gelip onun dediğini haber verince, İbn Mes'ud:

"Eğer onun dediğini diyeceksem, dalalete düşmüş ve doğruyu bulamamış olurum. Bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in verdiği hükmü vereceğim" deyip, kıza mirasın yarısını, oğlun kızına üçte ikiyi tamamlayan altıda birini, kızkardeşe de kalanını verdi. Ebu Musa'ya gidip İbn Mes'ud'un sözünü anlattıklarında: "Bu alim aranızda olduğu müddetçe bana bir şey sormayınız" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

16510 (4)- Huzeyl b. Şurahbil der ki: Bir adam Ebu Musa el-Eş'ari ve Selman b. Rabia el-Bahili'ye gelerek, bir kız, oğlun kızı ve baba bir kızkardeşin durumunu sorunca şöyle cevap verdiler: "Kız mirasın yarısını, kızkardeş te diğer yarısını alır. Sen İbn Mes'ud'a gidip sor, o da bizim dediğimizi diyecektir." Adam Abdullalı'a gelip onların dediğini haber verince, İbn Mes'ud: "Eğer onların dediğini diyeceksem, dalalete düşmüş ve doğruyu bulamamış olurum. Bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in verdiği hükmü vereceğim" deyip, kıza mirasın yarısını, oğlun kızına üçte ikiyi tamamlayan altıda birini, kızkardeşe de kalanını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (12/13-14) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ