MÜSNED-İ HANBEL

VASİYET VE FERAİZ (MİRAS)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

8- Katilin Mirastaki Durumu

 

1. Ömer b. el-Hattab

 

16491 (1) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Adamın biri taammüden oğlunu öldürdü. Bunun üzerine Ömer b. elHattab'ın huzuruna çıkarıldı. Ömer, onun, otuzu dört yaşına girmiş dişi deve, otuzu beş yaşına girmiş dişi deve ve kırk'ı altı yaşına girmiş olmak üzere yüz deve ödemesine hükmetti. Sonra: "Katil (maktüle) varis olamaz. Eğer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Baba; oğuldan dolayı öldürülmez'' buyurduğunu işitmeseydim seni öldürürdüm" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1400) ve İbn Mace (2662) rivayet ettiler.

17058 (4)'te tekrar edecektir.

 

 

 

16492 (2)- Amr b. Şuayb der ki: Hz. Ömer, (oğlunu öldüren adama): "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Katile mirastan bir şey verilmez'' buyurduğunu duymasaydım, seni mirasçı yapardım" deyip maktulün kardeşini çağırdı ve diyet develerini ona verdi."

 

[Hasen]

 

 

 

16493 (3)- Mücahid aynı hadisi aktarıp şöyle devam etti: Hz. Ömer (oğlunu öldüren adamdan) otuz tane dört yaşına girmiş dişi deve, otuz tane beş yaşına girmiş dişi deve ve kırk tane altı yaşına girmiş dişi deve alıp maktulün kardeşini çağırdı ve develeri ona verip babasına vermedi ve: "ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Katile mirastan bir şey verilmez'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ