MÜSNED-İ HANBEL

VASİYET VE FERAİZ (MİRAS)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Malın Uçte Birinden Fazlasını Vasiyet Etmek Caiz Değildir, Malın üçte Birini Varis Olmayanlara Vasiyet Etmek

 

1. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

16450 (1) Humeyd b. Abdirrahman el-Himyeri, Sa'd'ın çocuklarının üçünden, onlar da Sa'd'dan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'deyken hasta olan Sa'd'ı ziyaret edince, Sa'd şöyle dedi: "Ey Allah'ın Resulü! Sa'd b. Havle gibi, kendisinden hicret ettiğim yerde vefat etmekten korktum. Allah'ın bana şifa vermesi için dua et." Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Sa'd'a şifa ver, Allahım! Sa'd'a şifa ver, Allahım! Sa'd'a şifa ver'' diye dua etti. Sa'd: "Ey Allah'ın Resulü! Çok malım var ve varis olarak sadece bir kızım var, bütün malımı vasiyet edeyim mi?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır'' cevabını verdi. Sa'd: "üçte ikisini vasiyet edeyim mi?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır'' cevabını verdi. Sa'd: "Yarısını vasiyet edeyim mi?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: "Hayır" cevabını verdi. Sa'd: "üçte birini vasiyet edeyim mi?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "üçte birı üçte bir de çoktur. Malından kendin için harcadığın sadakadır. Çocuklarına harcadığın sadakadır. Ailene harcadığın sadakadır. Aileni mal ile bırakman yahut geçimle, dedi- onları insanlara avuç açıp dilenir bırakmandan daha hayırlıdır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (520) ve Müslim (2/9) rivayet ettiler.

 

 

 

16451 (2)- Aişe binti Sa'd der ki: (Babam) Sa'd şöyle dedi: Mekke'de hastalandığım zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni ziyaret edince: "Ey Allah'ın Resulü! Çok malım var ve varis olarak sadece bir kızım var, malımın üçte ikisini vasiyet edip, üçte birini kızıma bırakayım mı?" diye sordum. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır" cevabını verince:

"Yarısını vasiyet edip yarısını da ona bırakayım mı?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: "Hayır" cevabını verdi. Ben: "üçte birini vasiyet edip ona üçte ikisini bırakayım mı?" diye sordum. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: "üçte birı üçte bir de çoktur" buyurup elini alnına koyup yüzümü, göğsümü ve karnımı sıvazladı, sonra: "Allahım! Sa'd'a şifa ver ve hicretini tamamla"buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5659), Ebu Davud (3104) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7462, 6284) rivayet ettiler.

 

 

 

16452 (3)- Urve, Sa'd'dan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hasta olan Sa'd'ın yanına girince, Sa'd: "Ey Allah'ın Resulü! Bütün malımı vasiyet edeyim mi?" diye sordu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verince, Sa'd: "Yarısını" diye sordu. Resuıullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verince, Sa'd: "üçte birini?" diye sordu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''üçte birı üçte bir de çoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (6/243) rivayet etti.

 

 

 

16453 (4)- Amir b. Sa'd ya da Sa'd'ın ailesinden biri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'deyken hasta olan Sa'd'ın yanına girince, Sa'd: "Ey Allah'ın Resulü! Bütün malımı vasiyet edeyim mi?" diye sordu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verince, Sa'd: "Yarısını?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verince, Sa'd: "üçte birini?" diye sordu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle

buyurdu: ''Üçte bir, üçte bir de büyüktür -veya- çoktur. Varisini zengın bırakmanı insanlara avuç açacak durumda muhtaç bırakmandan daha hayırlıdır. Ailene harcadığın her nafakaya sevap alırsın. Hatta hanımının ağzına kaldırdığın lokmaya bile. '' O zaman Sa'd'ın sadece bir kızı vardı. Sa'd, hicretten bahsedince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, Afra'nın oğluna merhamet etsin. Umulur ki Allah ömrünü uzatır da bazıları senden faydalanırı bazılarıysa zarar görür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (6/242) rivayet etti.

 

 

 

16454 (5)- Muhammed b. Sa'd, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'deyken hasta olan Sa'd'ın yanına girince, Sa'd: "Sadece bir kızım var. Bütün malımı vasiyet edeyim mi?" diye sordu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verince, Sa'd: "Yarısını vasiyet edeyim mi?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verince, Sa'd: "üçte birini vasiyiyet edeyim mi?" diye sordu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üçte birı üçte bir de büyüktür'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

16455 (6)- Bu hadis başka bir kanalla Sa'd'dan nakledilmiştir ancak farklı olarak ''....Üçte bir de büyüktür'' yerine, ''... Üçte bir de çoktur'' ibaresi vardır.

 

[Sahih]

 

 

 

16456 (7)- Amir b, Sa'd, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'deyken hasta olan Sa'd'ı ziyaret etti. Sa'd, kendisinden hicret ettiği Mekke'de vefat etmekten korkuyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, Afra'nın oğluna merhamet etsin. Allah Afra'nın oğluna merhamet etsin'' diye dua etti. Sa'd'ın sadece bir kızı vardı. Sa'd: "Ey Allah'ın Resülü! Bütün malımı vasiyet edeyim mi?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verdi. Sa'd: "Yarısını" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verdi. Sa'd: "üçte birini?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Üçte birı üçte bir de çoktur. Varislerini zengin bırakmanı insanlara avuç açacak durumda muhtaç bırakmandan daha hayırlıdır. Harcadığın her nafakaya sevap alırsın. Hatta hanımının ağzına kaldırdığın lokmaya bile. Umulur ki Allah ömrünü uzatır da bazıları senden faydalanır, bazılarıysa zarar görür.''

 

[Sahih]

 

 

 

16457 (8)- Sa'd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) malın üçte birinin vasiyet edilmesi sünnetini bende başlattı. Hastayken beni ziyaret etti ve:

''Vasiyet ettin mi?'' diye sordu. Ben: "Evet. Bütün malımı fakirlere, miskinlere ve yolda kalmışlara vasiyet ettim" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böyle yapma'' buyurdu. Ben: "Varislerim zengindir" deyip: "üçte ikisini vasiyet edeyim mi?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verince: "Yansını?" diye sordum. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verince: "üçte birini?" diye sordum. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üçte birı üçte bir de çoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (975) ve Nesai (6/243) rivayet ettiler.

 

 

 

16458 (9)- Amir b. Sa'd b. Ebi Vakkas, babasından bildiriyor: Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberdim. Hastalanıp ölecek duruma geldim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni ziyaret edince: "Ey Allalh'ın Resulü! Çok malım var ve bir kızdan başka varisim yoktur.

 

Malımın üçte ikisini vasiyet edeyim mi?" diye sordum. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verdi. Ben: "Yarısını?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verdi. Ben: "üçte birini?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Üçte birı üçte bir de çoktur. Ey Said! VarisIerini zengin bırakmanı insanlara avuç açacak durumda muhtaç bırakmandan daha hayırlıdır. Ey Said! Alah rızası için harcadığın her nafakaya sevap alırsın. Hatta hanımının ağzına götürdüğün lokmaya bile. '' Ben:

"Ey Allah'ın Resulü! Arkadaşlarımdan geri mi kalacağım (Onlar Medine'ye gidecek ben burada ölüp yalnız mı kalacağım)?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Hayır sen burada kalmayacaksın. Allah rızası için güzel işler yaparak dereceni yükselteceksin. Umulur ki daha çok yaşayacak, bazılarına (müminIere) fayda, bazılarına da zarar vereceksin. Allahım! Ashabımın hicretini tamamla ve onları gerisin geriye çevirme. Acınacak durumda olan Said b. Havleldir.'' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Sa'd b. Havle'nin Mekke'de ölmesine üzülüyordu.

 

[Sahih]

 

 

 

16459 (10)- Amir b. Sa'd b. Ebi Vakkas, babasından bildiriyor: Fetih yılı Mekke'de hastalanıp ölecek duruma geldim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni ziyaret edince: "Ey Allah'ın Resulü! Çok malım var ve kızımdan başka varisim yoktur. Malımın üçte ikisini -Süfyan bir defasında: "Malımın tamamını" demiştir- sadaka vereyim mi? " diye sordum. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verince ben: "Malımın üçte ikisini sadaka vereyim mi? " diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verince ben: "Yarısını" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verdi. Ben: "üçte birini?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Üçte birı üçte bir de çoktur. Varislerini zengin bırakmanı insanlara avuç açacak durumda muhtaç bırakmandan daha hayırlıdır. Harcadığın her nafakaya sevap alırsın. Hatta hanımının ağzına kaldırdığın lokmaya bile. '' Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Hicretimden geri mi kalacağım?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Hayır sen benden geri kalmayacaksın. Allah rızası için güzel işler yaparak dereceni yükselteceksin. Umulur ki daha çok yaşayacak, bazılarına (müminIere) fayda, bazılarına da zarar vereceksin. Allahım! Ashabımın hicretini tamamla ve onları gerisin geriye çevirme. Acınacak durumda olan Sa'd b. Havle'dir. ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Sa'd b. Havle'nin Mekke'de ölmesine üzülüyordu.

 

[Sahih]

 

 

 

16460 (11)- Amir b. Sa'd b. Ebi Vakkas, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Malımın tamamını vasiyet edeyim mi?" diye sordum: ''Hayır'' cevabını verdi. Ben: "üçte ikisini?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verdi. Ben: "Yarısını" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verdi. Ben: "üçte birini?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Üçte birı üçte bir de büyüktür. Kişinin ailesini varlıklı bırakması, insanlara avuç açacak durumda muhtaç bırakmasından daha hayırlıdır.''

 

[Sahih]

 

 

2. Amr b. el-Kari

 

16461- Amr b. el-Karı bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Huneyn'e gittiği zaman hasta olan Sa'd'ı geride (Mekke'de) bıraktı. Ci'rane'den umre için gelince de hastalıktan bitkin bir halde olan Sa'd'ın yanına girdi. Sa'd: "Ey Allah'ın Resulü! Malım var ve varislerim kelaledir. Malımın tamamını vasiyet veya tasadduk edeyim mi?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verince, Sa'd: "üçte ikisini vasiyet edeyim mi?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' cevabını verdi. Sa'd:

"Yarısını vasiyet edeyim mi?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Hayır'' cevabını verdi. Sa'd: "üçte birini vasiyet edeyim mi?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Evet! ama o da çoktur'' buyurdu. Sa'd: "Ey Allah'ın Resulü! Muhacir olarak kendisinden çıktığım yurtta mı (Meke'de mi) öleceğim?" diye sorunca Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Umarım ki Allah ömrünü uzatırı senin elinle bazı toplulukları öldürürı bazılarını da faydalandırır. Ey Amr b. el-Kari! Said benden sonra ölecek olursa onu şuraya defndi buyurdu ve eliyle şöyle işaret ederek Medine yolu tarafını gösterdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (3/146), Bezzar (1383) ve Beyhaki, Sünen'de (9/18) rivayet ettiler.

 

 

3. İbn Abbas

 

16462 (1) İbn Abbas der ki: Keşke insanlar, malının üçte biri yerine, dörtte birini vasiyet etseydi. çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üçte bir çoktur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2743) ve Nesai (6/244) rivayet ettiler.

 

 

 

16463 (2)- İbn Abbas der ki: İnsanların maHarının üçte biri yerine, dörtte birini vasiyet etmelerini isterdim. çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üçte bir çoktur veya büyüktür'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

4. Ebu'd-Derda

 

16464- Ebu'd-Derda'nın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, vefat edeceğiniz zaman size malınızın üçte birini tasadduk etti (sadaka vasiyet etme yetkisini verdi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/904 (2709), Tahavi, Şerhu Meani'l-Asar (4/380), Darekutni (4/150) ve Beyhaki (6/296) rivayet ettiler. Heysemi (4/212) ravilerden Ebu Bekr b. Ebi Meryem'in hadisleri kanştırdığını söyledi.

 

 

5. İmran b. Husayn

 

16465- İmran b. Husayn bildiriyor: "Bir adam ölüm anında yanında bulunan altı kölesini azat etti. O kölelerden başka hiçbir malı da yoktu. Bu durum Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ulaşınca köleleri yanına çağırdı ve onları üç gruba ayırdı. Sonra aralarında kura çekip ikisini azat etti. Diğer dördü köle olarak kaldı ve onları azat edene ağır sözler söyledi."

 

[Sahih]

 

13829 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

 

16466- Hanzale b. Hizyem bildiriyor: Dedem Hanife, oğlu Hizyem'e: "Oğullarımı topla. çünkü vasiyet etmek istiyorum" deyince, Hizyem kardeşlerini topladı. Hanife onlara şöyle dedi: "İlk önce, şu yetime, cahiliye döneminde ''Mutayyebe'' dediğimiz yüz deveyi vasiyet ediyorum." Hizyem: "Babacığım! Oğullarının: ''Babamızın yanında vasiyetini kabul ettiğimizi söyler, vefat edince de vazgeçeriz'' dediklerini duydum" dedi. Hanife: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aramızda hakem olsun" dedi. Hizyem: "Tamam buna razı oluruz" dedi ve Hizyem, Hanife, Hanzale, Hizyem'in bineğinin terkisine bindirdiği çocukla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gitmek için yola çıktılar. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına varınca selam verdiler, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Eba Hizyem! Seni buraya getiren şey nedir?'' diye sorunca Hanife: "İşte bu!" diyerek eliyle çocuğun baldırına vurdu ve şöyle devam etti: "Bana, yaşlılığın veya ölümün ansızın gelmesinden korktum, o yüzden vasiyette bulunmak istedim. İlk önce de, şu yetime, cahiliye döneminde ''Mutayyebe'' dediğimiz yüz deveyi vasiyet ettiğimi söyledim." Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öfkelendi, hatta belirtisini yüzünde gördük. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturuyordu. Dizlerinin üzerine kalkarak şöyle buyurdu: ''Hayır! Hayır! Sadaka beştir. O olmazsa ondur. O da olmazsa on beştir. O da olmazsa yirmidir. O da olmazsa yirmi beştir. O da olmazsa otuzdur. O da olmazsa otuz beştir. Daha fazla olursa kırktır.''

 

Ravi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile vedalaştılar. Yetim, yanındaki sopayla bir deveye vuruyordu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "ŞU yetimin sopası ne de büyükmüş. ''Hanzale der ki: Babam beni Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yaklaştırıp: "Benim sakalları çıkan ve henüz çıkmayan oğullarım var. Bu da en küçükleri, Allah'a onun için dua et" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle başını okşadı: ''AIlah seni mübarek kılsın -veya- mübarek kılınasın" diye dua etti.

 

Zeyyal der ki: Hanzale'yi, kendisine yüzü şişmiş bir insan veya memesi şişmiş bir hayvan getirilirken gördüm. Eline tükürüp "Bismillalı" diyerek hastanın başına koyarak: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elini koyduğu yer üzerine" diyor ve sonra o eliyle hastanın başını sıvazlıyordu. Böyle yaptıktan sonra hastadan şişlik gidiyordu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (4/210) Ahmed'in ravilerinin güvenilir olduğunu söyledi.

26600 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ