MÜSNED-İ HANBEL

HEDİYE - HİBE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

13- Hz. Osman'ın Vakfettiği Mallar

 

1. Osman b. Affan

 

16433 (1) Ahnef anlatıyor: Hac için yola çıkıp Medine'ye geldik. Konakladığımız yerdeyken yanımıza bir kişi gelip: "Halk Mescid'de toplanmış ve büyük bir heyecan var" deyince biz doğru Mescid'e gittik ve halkın bir grubun etrafında toplanmış olduğunu gördük. Ben aralarından ilerleyip öne geçtiğimde, Ali b. Ebi Talib, Zübeyr, Talha ve Sa'd b. Ebi Vakkas'ın olduğunu gördüm. Biz bu durumda iken Hz. Osman yürüyerek geldi ve: "Ali burada mı?" diye sordu. Halk: "Evet" cevabım verince: "Zübeyr burada mı?" diye sordu. Halk: "Evet" cevabını verince: "Talha burada mı?" diye sordu. Halk: "Evet" cevabını verince: "Sa'd burada mı?" diye sordu. Oradakiler: "Evet" karşılığını verince, Hz. Osman şöyle dedi: "Kendisinden başka ilah olmayan Allah adına soruyorum, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim falan oğullarının hurma kurutma yerini satın alırsa Allah onu bağışlar'' buyurunca, benim orayı yirmi bin veya yirmi beş bin'e aldığımı, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip durumu anlattığımda: ''Onu Mescid'e katı karşılığını görürsün'' buyurduğunu bilmiyor musunuz?" Onlar: "Biliyoruz" karşılığını verince, Hz. Osman sözlerine şöyle devam etti: "Kendisinden başka ilah olmayan Allah adına soruyorum! Resulullah

(Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim Rame kuyusunu satın alır ve (Müslümanlara vakfeder)'' buyurmuştu. Ben de o kuyuyu şu kadar fiyata satın aldım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: ''Kuyuyu şu kadar fiyata satın aldım'' dediğimde, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu Müslümanların su ihtiyaçları için vakfet, ecri senin olsun'' buyurmuştu, bunu da biliyor musunuz?" Onlar: "Biliyoruz" karşılığını verince, Hz. Osman sözlerine şöyle devam etti:

"Kendisinden başka ilah olmayan Allah adına soruyorum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ceyşu'l-Usra günü (TEbuk savaşına çıkılacağı zaman) sahabeye bakıp: ''Kim şu orduyu techiz ederse Allah onu affeder'' buyurduğunu, benim de "Ceyşul-Usra" ordusunu yular ve iplerine varıncaya kadar donattığımı bilmiyor musunuz?" Oradakiler yine: "Vallahi biliyoruz" karşılığını verince Hz. Osman da: "Allahım şahid ol, Allahım şahid ol, Allahım şahid ol!" dedi ve oradan ayrıldı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (2/65-66,123-124) rivayet etti.

 

 

 

16434 (2)-Z Sümame b. Hazn el-Kuşeyri: anlatıyor: Hz. Osman evinin çevresini muhasara edip kendisini öldüreceklere yukarıdan baktığında ben de oradaydım. Hz. Osman: "Sizi üzerime salan iki adamınızı çağırınız" deyince, iki adam getirildi. Hz. Osman onlara şöyle dedi: "Allah adına size soruyorum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye gelince Mescid halkı oraya sığmaz olmuştu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Falan arsayı kim kendi malıyla satın alıp Mescid'e ilave etmek ve (bu Mescid'de) diğer müslümanlarla aynı hakka sahip olmak karşılığında Cennet'te ondan daha hayırlısına sahip olmak ister?'' diye sormuştu. Ben de onu kendi paramla alıp müslümanların istifadesine sundum. Şimdi siz benim bu Mescid'de iki rekat namaz kılmamı engelliyorsunuz." Sonra şöyle devam etti: "Allah adına size soruyorum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye geldiğinde, Medine'de Rume kuyusundan başka tatlı içme suyu yoktu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim Rame kuyusunu kendi parasıyla satın alıp bu kuyudaki hakkı diğer müslümanlarla aynı olması karşılığında Cennette ondan daha hayırlısını elde etmek ister?'' buyurdu. Ben de onu kendi paramla satın aldım. Siz ise o kuyudan içmeme engel oluyorsunuz. Benim, Tebuk ordusunu donatan kişi olduğumu bilmiyor musunuz?" Onlar da: "VaIlahi, biliyoruz" karşılığını verdiler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/321-322) ve Nesai (2/124) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ