MÜSNED-İ HANBEL

VASİYET VE FERAİZ (MİRAS)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Müslümanın Vasiyetini Yazması

 

1. İbn Ömer

 

16435 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hiç kimse, vasiyeti yazılı olmadan üç gece geçirmesin'' buyurdu. İbn Ömer der ki: "Bu hadisi duyduktan sonra vasiyetim yanımda olmadan hiçbir gece geçirmedim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Salim kanalıyla: Müslim (4216-7) ve Nesai (6/239) rivayet ettiler.

 

 

 

16436 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vasiyet edecek bir şeyi olup üzerinden iki gece geçen bir müslümana layık olan, ancak vasiyetinin yazılı olarak yanında bulunmasıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nafi kanalıyla: Malik (2214), Buhari (2738), Müslim (4213-15), Ebu Davud (2862), İbn Mace (2699), Tirmizi (974) ve Nesai (6/239) rivayet ettiler.

 

 

 

16437 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanın vasiyeti yanında olmadan üç gece geçirme hakkı yoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16438 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin, vasiyet edecek bir şeyi olup ta vasiyetini yazmadan iki gece geçirme hakkı yoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16439 (5)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin, vasiyet edecek bir şeyi olup ta vasiyetini yazmadan iki gece geçirme hakkı yoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16440 (6)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanın, vasiyet edecek bir şeyi olup ta vasiyetini yazmadan iki gece geçirme hakkı yoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16441 (7)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanın, vasiyet edecek bir şeyi olup ta vasiyetini yazmadan iki gece geçirme hakkı yoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16442 (8)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanın, vasiyet edecek bir şeyi olup ta vasiyetini yazmadan iki gece geçirme hakkı yoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16443 (9)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanın, vasiyet edecek bir şeyi olup ta vasiyetini yazmadan üç gece geçirme hakkı yoktur'' buyurdu. İbn Ömer der ki: "Bu hadisi duyduktan sonra vasiyetim yanımda olmadan hiçbir gece geçirmedim."

 

[Sahih]

 

 

2. Kays b. Asım

 

16444- Hakim b. Kays b. Asım, babasından bildiriyor: Kays, vefat edeceği zaman oğluna şöyle vasiyet etti: "Allah'tan sakınınız. En büyüğünüzü başınıza getiriniz. Bir topluluk en büyüklerini başa getirirlerse, babalarının izinden gitmiş olurlar." Hadisin devamında ise şöyle dedi: "Vefat ettiğim zaman arkamdan bağırıp çağırarak ağlamayın. çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman onun arkasından bağırıp çağırarak ağlanmadi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (4/16) ve Hakim (3/611) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ