MÜSNED-İ HANBEL

HEDİYE - HİBE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

12- Vakfın Fazileti ve Sahipsiz Malların Vakfı

 

1. İbn Ömer

 

16422 (1) İbn Ömer der ki: Hayber'de, Hz. Ömer'in hissesine bir toprak parçası düşmüştü. Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Hayber'deki bana gelen maldan daha güzel hiçbir mala sahip olmamıştım. Şimdi bu mal hakkında bana ne emredersin?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dilersen arazinin kendisini elinde tutup mahsulünü sadaka olarak dağıt’’ buyurunca, Ömer onu şu şekilde vakfetti:

Arazinin kendisi satılmayacak, bağışlanmayacak ve miras olarak intikal etmeyecektir. Ömer bu arazinin gelirini fakirlere, yakınlara, kölelere, Allah yolunda savaşanlara, yolda kalmış kimselere, misafirlere ve zayıflara sadaka olarak verdi. O yere mütevelli olan kimsenin o vakfın gelirinden normal şartlarda yemesinde ve bir dostuna yedirmesinde bir günah yoktur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2737, 2772, 2773), Müslim (1632), Ebu Davud (2878) ve Nesai (6/231) rivayet ettiler.

 

 

 

16423 (2)- İbn Ömer der ki: Hayber'de, Hz. Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Hayber'deki bana düşen maldan daha güzel hiçbir mala sahip olmamıştım" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Dilersen arazinin kendisini elinde tutup mahsulünü sadaka olarak dağıt'' buyurdu. Ömer onu şu şekilde vakfetti: Arazinin kendisi satılmayacak, bağışlanmayacak ve miras olarak intikal etmeyecektir. Ömer bu arazinin gelirini fakirlere, zayıflara, kölelere, Allah yolunda savaşanlara ve yolda kalmış kimselere sadaka olarak verdi. O yere mütevelli olan kimsenin o vakim gelirinden normal şartlarda yemesinde ve bir dostuna yedirmesinde bir günah yoktur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2878) rivayet etti.

 

 

 

16424 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab: "Ey Allah'ın Resulü! Semğ'deki malımı sadaka olarak vermek istiyorum" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Arazinin kendisini elinde tut, mahsulünü sadaka olarak ver'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16425 (4)- İbn Ömer anlatıyor: Ömer b. el-Hattab, Harise oğullarının Yahudilerinden Semğ adında bir arazi elde etti ve: "Ey Allah'ın Resulü! Güzel bir mal elde ettim ve onu sadaka olarak vermek istiyorum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Onu, satılmamak, bağışlanmamak, miras olarak intikal edilememek üzere sadaka olarak ver. Onun velayetini Öme6n ailesinden ileri görüşlü biri alsın. Mahsulün artanı, Allah yolunda, yolculara, kölelere, fakirlere, yakınlara ve zayıflara verilsin. O yere mütevelli olan kimsenin o arazinin gelirinden normal şartlarda yemesinde ve bir dostuna yedirmesinde bir günah yoktur. '' Hammad der ki: Amr b. Dinar'ın söylediğine göre Abdullah b. Ömer, Abdullah b. Safvan'a bu arazinin mahsulünden hediye ederdi. Hafsa da bir arazisini bu şartlarda sadaka olarak verdi. İbn Ömer de bir arazisini bu şartlarda sadaka olarak verdi ve bu arazinin velayetini Hafsa aldı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Son bölümünü Buhari (2777), tamamını Darakutni (4/186) ile Beyhaki (6/159) rivayet ettiler.

 

 

 

16426 (6)- İbn Ömer der ki: İslam'da ilk verilen sadaka (arazi) Hz. Ömer'in verdiği sadakadır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Arazinin kendisini elinde tut, mahsulünü sadaka olarak ver'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darakutni (4/186) rivayet etti.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

16427- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İnsan öldüğü zaman üç şey hariç ameli kesilir: Sadaka-i cariye, faydalanılan ilim ve kendisine dua eden salih evlat.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5/73), Tirmizi (1376) ve Nesai (6/251) rivayet ettiler.

 

 

3. Enes b. Malik

 

16428 (1) Enes der ki: "Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz ..[Al-i İmran 92] ve "Kim Allah'a güzel bir borç verecek ki, Allah da onu kendisine kat kat ödesin,,[Hadid 11] ayeti nazil olunca, Ebu Talha: "Ey Allah'ın Resulü! Falan yerdeki, falan bahçemi Allah yolunda veriyorum. Vallahi, eğer bunu gizlice yapmam mümkün olsaydı açıklamazdım" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu ailenin fakirlerine taksim et'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, vasaya (4/7), Ebu Davud, zekat 2/132 (1689), Nesai 6/232 (3602) ve Darimi 1/477 (1655) rivayet ettiler.

 

 

 

16429 (2)- Enes b. Malik der ki: Ebu Talha, Medine'de Ensar'ın en fazla malı olanıydı ve en sevdiği malı, Beyruha'daki bahçesiydi Bu bahçe Mescid'in karşısındaydı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu bahçeye girer ve güzelolan suyundan içerdi. "Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz"[Al-i İmran 92] ayeti nazil olunca, Ebu Talha: "Ey Allah'ın Resulü! ''Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz''[Al-i İmran 92] ayeti nazil oldu. Benim en sevdiğim malım da Beyruha'dır ve o, Allah için sadaka olsun. Ben Allah katında onun iyiliğini ve Allah katında bana azık olmasını istiyorum. Ey Allah'ın Resulü! Burayı Allah'ın sana gösterdiği yere koy" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘Ne güzel! Bu kazançlı bir maldır, bu kazançlı bir maldır. Burayı akrabalarına bırakmanı uygun görüyorum'' buyurdu. Ebu Talha: "Öyle yaparım, ey Allah'ın Resulü!" deyip bu bahçeyi akrabaları ve amcası oğulları arasında taksim etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, vekalet 4/493 (2318) ve Müslim, zekat 2/693 (998) rivayet ettiler.

 

 

 

16430 (3)- Enes der ki: "Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz"[Al-i İmran 92] veya "Kim Allah'a güzel bir borç verecek ki, Allah da onu kendisine kat kat ödesin,,[Hadid 11] ayeti nazil olunca, Ebu Talha b. Sehl el-Ensari, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Falan yerdeki falan bahçemi Allah yolunda veriyorum. Eğer bunu gizlice yapmam mümkün olsaydı açıklamazdım" dedi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu akrabalarının veya-ailenin fakirleri arasında taksim et'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16431 (4)- Enes der ki: Ebu Talha, minberde olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gidip: "Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz"[Al-i İmran 92] ayeti hakkında ne dersin? Yanımdaki mallardan en çok sevdiğim, Beyruha'daki bahçemdir ve onunla (infak ederek) Allah'a yaklaşmak istiyorum" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne güzelı ne güzel! Bu en hayırlı kardır'' buyurup, onu (Ebu Talha'nın) akrabaları arasında taksim etti.

 

[Sahih]

 

 

 

16432 (5)- Enes der ki: "Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz''[Al-i İmran 92] veya "Kim Allah'a güzel bir borç verecek ki, Allah da onu kendisine kat kat ödesin''[Hadid 11] ayeti nazil olunca, bir bahçesi olan Ebu Talha: "Ey Allah'ın Resulü! Bahçemi Allah yolunda veriyorum. Eğer bunu gizlice yapmam mümkün olsaydı açıklamazdım" dedi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu akrabaların arasında taksim et'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ