MÜSNED-İ HANBEL

HEDİYE - HİBE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Kafirlerin Hediyesini Kabul Etmek

 

1. Hz. Ali (r.a.)

 

16313 (1) Hz. Ali der ki: "Kisra, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hediye verince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu hediyeyi kabul etmiştir. Kayser'in verdiği hediyeyi de kabul etmiştir. Aynı zamanda başka kralların verdikleri hediyeleri de kabul etmiştir."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1576, "hasen ğarıb") rivayet etti.

 

 

 

16314 (2)- Hz. Ali b. Ebi Talib der ki: "Kisra, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hediye verince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu hediyeyi kabul etmiştir. Kayser'in verdiği hediyeyi de kabul etmiştir. Aynı zamanda başka kralların verdikleri hediyeleri de kabul etmiştir."

 

[Hasen]

 

 

2. Enes b. Malik

 

16315 (1) Enes der ki: Duma'nın reisi Ukeydir, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir kaftan hediye etmişti. Halk bu kaftan'ın güzelliğine hayret edince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sa'd'ın Cennetteki mendili bundan daha hayırlı -veya- güzeldir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Nuaym, Hilye'de (7/309-10) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (5347) rivayet ettiler.

 

 

 

16316 (2)- Vakıd b. Amr b. Sa'd b. Muaz -ki, Muhammed b. Amr: "Vakıd, insanların en güzel en iri ve uzun boylularındandı" demiştir- der ki: Enes b. Malik'in yanına girdiğimde bana: "Sen kimsin?" diye sordu. Ben: "Vakıd b. Amr b. Sa'd b. Muaz'ım" cevabını verince: "Sa'd'a çok benziyorsun" deyip uzun süre ağladı ve: "Allah Sa'd'a rahmet etsin. İnsanların en irisi ve uzunuydu" dedi. Sonra şöyle devam etti: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Duma'nın lideri Ukeydir'in üzerine bir müfreze göndermişti. Ukeydir, kendisine altınla süslenmiş ipek bir kaftan gönderdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu giyip minberde durdu -veya oturdu- ve konuşmadan indi. Halk hulleye dokunup seyretmeye başladı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu kumaşın güzelliğine mi şaşırıyorsunuz?'' diye sorunca, sahabe: "Daha bu kadar güzel kıyafet görmedik" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Said b. Mu'az'ın cennetteki mendili, bu gördüğünüzden daha güzeldir" buyurdu.

 

Diğer tahric: Tirmizi (1723) ve Nesai (8/199) rivayet ettiler.

26659 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

16317 (3)- Enes der ki: Duma'nın lideri Ukeydir, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir kaftan hediye etmişti. Halk bu kaftanın güzelliğine hayret edince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sa'd'ın Cennetteki mendili bundan daha hayırlı -veya- güzeldir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, menakib (5/44), Müslim, fedail 4/1916 (2468), Tirmizi 5/689 (3847 "hasen sahih"), Nesai, zinet 8/199 (5302) ve İbn Mace 1/56 (157) rivayet ettiler.

 

 

 

16318 (4)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ipek bir giysi getirilince, halk ona dokunup seyretmeye başladı. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Buna (güzelliğine) şaşıyor musunuz? Sa'd'ın veya Said b. Mu'az'ın- Cennetteki mendili bundan daha güzeldir - veya daha yumuşaktır-'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16319 (5)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ince ipekten yapılmış bir kaftan hediye edildi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ipek giymeyi yasaklamıştı. Halk bu kaftanın güzelliğine hayret edince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muhammed'in canı elinde olana yemin ederim ki; Said b. Mu'az'ın Cennetteki mendili bundan daha güzeldir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16320 (6)- Enes b. Malik der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ipeği yasaklamadan önce, Duma'nın lideri Ukeydir, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ipekten bir kaftan hediye etmişti. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu kaftanı giydiği zaman, halk bu kaftanın güzelliğine hayret edince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muhammed'in canı elinde olana yemin ederim ki, Said b. Muaz'ın Cennetteki mendili bundan daha güzeldir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16321 (7)- Enes b. Malik der ki: Ukeydir'in Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gönderdiği kaftanı gördüm. Kaftan getirilince halk ona elleriyle dokunup güzelliği karşısında hayret etmişlerdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Buna hayret mi ediyorsunuz? Muhammed'in nefsi elinde olana yemin ederim ki, Said b. Muaz'ın Cennetteki mendili bundan daha güzeldir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16322 (8)- Enes b. Malik bildiriyor: Bisans kralı, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ince ipekten yapılmış bir kaftan hediye etti. Hala, kollarının uzunluğundan dolayı nasıl sallandığını görür gibiyim. Oradakiler kaftana dokunup: "Ey Allah'ın Resulü! Bu sana gökyüzünden mi indirildi?" demeye başlayınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunun nesini beğeniyorsunuz? Muhammed'in canı elinde olana yemin ederim kı; Said b. Muaz'ın Cennetteki mendili bundan daha hayırlıdır'' buyurduktan sonra onu Cafer'e gönderdi. Cafer kaftanı giyip gelince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu giymen için göndermedim'' buyurdu. Cafer: "Peki ne yapayım?" diye sorunca ise: "Bunu kardeşin Necaşiye gönder'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4047) rivayet etti.

 

 

 

16323 (9)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ipek bir giysi hediye edilince halk ona dokunarak seyretmeye başladı. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Buna hayret mi ediyorsunuz? SaId b. Muaz'ın Cennetteki mendilleri -veya mendili- bundan daha hayırlıdır -veya- yumuşaktır.''

 

[Sahih]

 

 

 

16324 (10)- Enes b. Malik der ki: "Zu Yezen kralı otuzüç deve karşılığında almış olduğu bir kaftam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hediye etti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, libas 4/44 (4034) ve Darimi, siyer 2/304 (2494) rivayet ettiler.

 

 

 

16325 (11)- Enes b. Malik bildiriyor: Bizans kralı, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ince ipekten yapılmış bir kaftan hediye etti. Hala, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in onu giyince kollarının uzunluğundan dolayı nasıl sallandığını görür gibiyim. Oradakiler kaftana dokunup: "Ey Allah'ın Resulü! Bu sana gökyüzünden mi indirildi?" demeye başlayınca Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunun nesini beğeniyorsunuz? Muhammed'in canı elinde olana yemin ederim kı; SaId b. Mu'az'ın Cennetteki mendilleri bundan daha hayırlıdır" buyurduktan sonra onu Cafer b. Ebi Talib'e gönderdi. Cafer kaftanı giyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunu giymen için göndermedim'' buyurdu. Cafer: "Peki ne yapayım?" diye sorunca ise: "Bunu kardeşi_n Necaşl'ye gönder" buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

3. Bera b. Azib

 

16326 (1) Bera der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ipekten bir giysi hediye edilince, ona (güzelliğine) hayret edip dokunmaya ve: "Bundan daha güzel ve yumuşak bir giysi görmedik" demeye başladık. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunu beğeniyar musunuz?'' diye sordu. Biz: "Evet" cevabını verince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sa'd b. Mu'az'ın Cennetteki mendilleri bundan daha güzel ve yumuşaktır"buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5836) rivayet etti.

 

 

 

16327 (2)- Bera der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ipekten bir giysi getirilince sahabe, onun güzelliği ve yumuşaklığı karşısında hayrete düştüler. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "SaId b. Muaz'ın Cennetteki mendilleri bundan daha üstün -veya- hayırlıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16328 (3)- Bera b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ipekten bir giysi getirilince sahabe, onun yumuşaklığı karşısında hayrete düştüler. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sa'd b. Muaz'ın Cennetteki mendilleri bundan daha yumuşaktır'' buyurdu.

 

[Sahih] 

 

 

 

16329 (4)- Bera b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ipekten bir kaftan getirilince sahabe, ona dokunup yumuşaklığı karşısında hayrete düştüler. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunun yumuşaklığına hayret mi ediyorsunuz? SaId b. Muaz'ın Cennetteki mendilleri bundan daha hayırlı -veya- yumuşaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Abdullah b. ez-Zübeyr

 

16330- Amir b. Abdullah b. ez-Zübeyr, babasından bildiriyor: Beni Malik b. Hasel'den olan Abduluzza b. Abdies'ad'ın kızı Kuteyle, kızı olan Esma binti Ebi Bekr'e, hediye olarak keler, peynir ve yağ getirmişti. Kuteyle müşrikti. Esma, hediyeleri ve annesini evine sokmayı kabul etmedi. Hz. Aişe durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sordu. Bunun üzerine: "Allah sizi, din hakkında size kıtal yapmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayan kimselerden, onlara iyilik etmeniz ve kendilerine adalet yapmanızdan nehyetmez .. [Mumtehine 8] ayeti nazil oldu. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de Esma'ya, hediyeleri kabule etmesini ve annesini evine sokmasını emretti.

 

[Hasen]

 

Heysemi (6750) der ki: "Hadisi Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş, hadisin ceyyid olduğunu belirtmiştir. Senedinde geçen Mus'ab b. Sabit'i Ahmed ve başkaları zayıf kabul ederken ibn Hibban güvenilir addetmiştir."

21908 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ