MÜSNED-İ HANBEL

HEDİYE - HİBE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Hediye ve Bağış Yapanın Mükafatlandırılması

 

1. Rubeyyi' binti Muavviz

 

16306 (1) Rubeyyi' binti Muavviz der ki: ResululIah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir tabak hurma ve acur götürdüm. Bunun üzerine elime bir şey koydu ve: ''Bununla süslen, bununla da giyin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, Şemail.de (203, 356) rivayet etti.

9178 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

 

16307 (2)- Rubeyyi' binti Muavviz b. Afra der ki: ResululIahla (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir tabak hurma ve acur hediye ettim. Bana avucunun dolusu süs veya altın verdi ve: ''Bununla süslen'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

9179 (2)' de tekrar edecektir.

 

 

2. İbn Abbas

 

16308- İbn Abbas bildiriyor: Bir bedevi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir bağışta bulununca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu ödüllendirdi ve: ''Hoşnut oldun mu?'' diye sordu. Adam: "Hayır" cevabını verince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verdiği mükafatı artırdı ve: "Hoşnut oldun mu?'' diye sordu. Bedevi yine: "Hayır" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verdiği ödülü yine artırdı ve: ''Hoşnut oldun mu?'' diye sordu. Adam: "Evet" cevabını verince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçimden, Kureyşliler veya Ensar ya da Sekafıler dışında kimseden bağış kabul etmemeyi geçirdim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Humeydı (1052) rivayet etti. Heysemi (4/148) der ki: "Hadisi Ahmed ve Bezzar rivayet etmiştir. Bezzar "hibe etti" yerine "hediye verdi" ifadesini kullanmıştır. Taberani de el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ifadesi şöyledir: "Dişi bir deve hibe etti, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun üzerine bedeviyi mükafatlandırdı." Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

3. Ebu Hureyre

 

16309 (1) Ebu Hureyre ed-Devsi'nin bildirdiğine göre (bir bedevi Resulullah'a) bir deve hediye edince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kureyşliler veya Devsliler ya da Sekafiler dışında kimseden bağış kabul etmeyeceğim’’ buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (3/138), Tirmizi (3/379) ve Ebu Davud 3/214 83537) rivayet ettiler.

 

 

 

16310 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre bir bedevi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e genç dişi bir deve hediye edince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona altı genç dişi deve verdi, ama buna rağmen bedevi memnun kalmadı. Bundan haberdar olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Allah'a hamd ve sena ettikten sonra şöyle buyurdu: ''Falan kişi bana, benim olan bir deveyi hediye etti. Ben o deveyi ailemi tanır gibi tanırım. Bu deve Zegabat günü benden kaçmıştı. Bu devenin yerine ona altı deve verdim, ama adam hala memnun değil. İçimden, Kureyşliler veya Ensar ya da Sekafiler veya Devsliler dışında kimseden hediye kabul etmemeyi geçirdim. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (2/93) ve İbn Hişam, 5ire (s. 673) rivayet ettiler.

 

 

4. Hz. Aişe

 

16311- Hz. Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hediyeyi kabul eder ve hediye vereni mükafatlandırırdı" demiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hibe 5/210 (2585), Ebu Davud, buyu 3/290 (3536) ve Tirmizi 4/338 (1953 "hasen ğarib") rivayet ettiler.

 

 

4- Herhangi Bir işinin Olması için Birine Aracılık Edip Buna Mukabil Onun Verdiği Hediyeyi Almak

 

1. Ebu Umame

 

16312- Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kim birine herhangi bir işinin olması için aracılık eder ve buna mukabilonun verdiği hediyeyi alırsa faiz kapılarından büyük bir kapıya adım atmış gibidir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3541) rivayet etti.

15796'da tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ