MÜSNED-İ HANBEL

HEDİYE - HİBE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 2- Resulullah (s.a.v.)'in, Değersiz de Olsa Hediyeyi Kabul Etmesi, Değerli de Olsa Sadakayı Kabul Etmemesi

 

3. Ebu Hureyre

 

16293- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ailesinden başka yerden yiyecek getirilince, onun ne olduğunu sorardı. Eğer: "Hediyedir" denirse yer, "Sadakadır" denirse: ''Siz yiyin'' der, kendisi yemezdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5/149) ve Müslim (1/297) rivayet ettiler.

9325 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Ümmü Seleme

 

16294 (1) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hammı Ümmü Seleme der ki:

"Kumalarım seninle konuşmamı isteyip şöyle dediler: Herkes hediyeleri için Aişe'nin gününü gözedemektedirler. Aişe'nin işlediği gibi bizde hayır işlemekteyiz. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, söyle hangi hanımının yanında olursa olsun kendisine hediye gönderebileceklerini söylesin." Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şöyle dedim: "Ey Allah'ın Resulü!

Arkadaşlarım (diğer hanımların) seninle konuşmamı, ve kendilerinin de Aişe gibi hayır işlediklerini, halka, hangi hanımının yanında olursan ol, hediyelerini sana gönderebileceklerini emretmeni, söylememi istediler." Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) susup bir şey söylemedi. Kumalarım gelince bana cevap vermediğini onlara anlattım. Bana: "Peşini bırakma, şimdi onu bırakacak zaman değil" dediler. Sonra tekrar sıram geldiğinde bana gelince, yine onunla konuşup: "Kumalarım seninle konuşmamı istediler ve: ''Resulullah'a söyle, hangi hammmın yanında olursa olsun kendisine hediye gönderebileceklerini emretsin'' dediler."! Bunu iki veya üç defa söylememe rağmen Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir cevap vermedi. Sonra şöyle buyurdu: ''Ey Ümmü Seleme! Aişe hakkında beni üzme! Gerçek şu ki Aişe'den başka siz hanımlarımdan herhangi birinizin yanında iken bana vahiy inmemiştir.'' Bunun üzerine ben: "Aişe konusunda seni üzmekten Allah'a sığınırım" dedim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (7/68) ve İbn Hibban (7109) rivayet ettiler.

 

 

 

16295 (2)- Bu hadis başka bir kanalla Ümmü Seleme'den: "Hz. Nebi'in hanımları ona dediler ki: "İnsanlar hediye vereceklerinde Aişe'nin gününü kolluyorlar..." ifadesiyle nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

5. Enes b. Malik

 

16296 (1) Enes der ki: Berire'ye bir sadaka verili(p onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ikram edin)ce Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu onun için sadaka, bizim için ise hediyedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, zekat 2/255 (1493), Müslim, itk 2/1144 (1504), Ebu Davud 2/224 (1655) ve Nesai 5/107 (2614) rivayet ettiler.

 

 

 

16297 (2)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e et getirilip: "Bu, Berire'ye sadaka olarak verilmişti denilince: ''Bu, onun için sadaka, bizim için ise hediyedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16298 (3)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Berire'ye sadaka olarak verilmiş et getirilince: ''Bu onun ıçin sadaka, bizim için ise hediyedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16299 (4)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e et getirilip bunun Berire'ye sadaka olarak verildiği söylenince: ''Bu onun için sadaka, bizim için ise hediyedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16300 (5)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Berire'ye sadaka olarak verilmiş et getirilince: ''Bu onun için sadaka, bizim için ise hediyedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

6. Hz. Aişe

 

16301- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Berire'ye sadaka olarak verilmiş et getirilince: ''Bu onun için sadaka, bizim için ise hediyedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

7. Hz. Aişe

 

16302- Hz. Aişe der ki: Ümmü Sünbüle, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e süt hediye etti, ama Hz. Nebi'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bulamadı. Ben:

"Resulullah bedevilerin yemeğini yememizi yasakladı" dedim. Bu sırada Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Hz. Ebu Bekr girdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanındaki nedir ey Ümmü Sunbule?'' diye sorunca, Ümmü Sünbüle:

"Sana hediye getirdiğim süttür, ey Allah'ın Resulü!" cevabılli verdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Doldur ey Ümmü Sunbüle'' buyurup, Ümmü Sünbüle doldurunca: ''Ebu Bekr'e ver'' buyurdu. Ümmü Sünbüle sütü Ebu Bekr'e verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: ''Doldur ve Aişe'ye ver ey Ümmü Sunbule'' buyurunca, Ümmü Sünbüle süt doldurup Aişe'ye verdi ve Hz. Aişe süt içti. Sonra Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Doldur ey Ümmü Sünbüle'' buyurunca, Ümmü Sünbüle doldurup Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e uzattı ve o da içti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sütü içerken ben:

"Afıyet olsun ey Allah'ın Resulü! Bana, Bedevilerin yemeğini yememizi yasakladığın söylenmişti" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle karşılık verdi: ''Ey Aişe! Onlar bedevi değil. Onlar bizim sahramızın ahalisidir. Biz ise onların şehirlisiyiz. Onlar bir davet aldıkları zaman icabet ederler. Onlar bedevi değildir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (4/128 "sahih") rivayet etti.

Heysemi (6733) der ki: "Hadisi Ahmed, Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet etmiş olup Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

8. Cüveyriye binti'l-Haris

 

16303 (1) Cüveyriye binti'l-Haris der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girip: ''Yiyecek bir şey var mı?'' diye sordu. Ben: "Hayır, sadece bir azatlımıza sadaka olarak verilen bir kemik parçası var" cevabını verince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu getir. O sadaka yerine ulaşmıştır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3/119) rivayet etti.

 

 

 

16304 (2)- Cüveyriye binti'l-Haris der ki: Bir gün Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girip: ''Yiyecek bir şey var mı?'' diye sordu. Ben: "Hayır, vallahi yanımızda yiyecek bir şey yoktur. Sadece bir azatlıma sadaka olarak verilen bir koyun kemiği parçası var" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu getir. O sadaka yerine ulaşmıştır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

9. Ümmü Seleme

 

16305- Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre bir kadın sadaka olarak aldığı bir koyunu kendisine hediye edince, ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu kabul etmesini emretti.

 

[Sahih]

 

Heysemi (3/91) ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

SONRAKİ