MÜSNED-İ HANBEL

GASB

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Sahibinin izni Olmadan Meyve veya Ekinden Bir Miktar Almak

 

1. Abi'l-Lahm'ın Azatlısı Umeyr

 

16213- Abi'l-Lahm'ın azatlısı Umeyr der ki: "Efendilerimle beraber hicret için yola çıkıp Medine'ye yaklaştığımızda, onlar Medine'ye girdiler ve beni geride bıraktılar. Şiddetli bir açlığa maruz kaldığım sırada Medine'den çıkan bazıları: "Medine'ye girsen ve bahçelerinden hurma toplayıp yesen" dediler. Bunun üzerine bir bahçeye girip bir salkım hurma kopardım. Bahçe sahibi geldi ve beni Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürüp olanları anlattı. Benim üzerimde iki giysi vardı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Bunların hangisi daha güzel?'' diye sorunca, bu giysilerinden birine işaret ettim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu al ve diğer giysiyi bahçenin sahibine ver'' deyip beni serbest bıraktı.

 

[Sahih]

 

 

2. Rafi b. Amr

 

16214- Rafi b. Amr der ki: Ben çocukken, Ensar'ın hurma ağaçlarını taşlardım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidilip: "Şurada, hurma ağaçlarımızı taşlayan bir çocuk var" denilince, beni Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdüler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey çocuk! Neden hurmaları taşlıyorsun?'' diye sorunca, ben: "Yemek için" cevabını verdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hurmaları taşlama, dibine düşenlerden ye'' buyurup başımı sıvazladı ve: ''Allahım! Bunun karnını doyur'' diye dua etti.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cihad 3/40 (2620), Tirmizi 3/575 (1288 "hasen ğarib") ve İbn Mace 2/770 (2299) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ