MÜSNED-İ HANBEL

GASB

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

7- Hayvanların Verdiği Zarar

 

1. Bera b. Azib

 

16215- Bera b. Azib bildiriyor: Bir devem vardı ve bu deve bir bahçeye girip zarar verdi. Bunun üzerine Resetlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu hükmü verdi: ''Gündüz bahçeleri korumak, bahçe sahiplerine aittir. Gece de hayvanlarını korumak hayvan sahiplerine aittir. Hayvanların gece verdiği zararı hayvan sahipleri öder. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, buyu 3/298 (3570), İbn Mace, ahkam 21781 (2332) ve Malik (2/47) rivayet ettiler.

 

 

2. Muhayyisa

 

16216 (1) Haram b. Muhayyisa bildiriyor: Bera b. Azib'in bir devesi bir bahçeye girip ona zarar verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu şekilde hüküm verdi: "Gündüz bahçeleri korumak, bahçe sahiplerine aittir. Hayvanların gece verdiği zararı hayvan sahipleri öder. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, akdiya 3/298 (3569) rivayet etti.

 

 

 

16217 (2)- Haram b. Muhayyisa bildiriyor: Bera b. Azib'in bir devesi bir kavmin bahçesine girip ona zarar verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Gündüz bahçeleri korumak, bahçe sahiplerine aittir. Hayvanların gece verdiği zararı, hayvan sahipleri öder" hükmünü verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

16218 (3)- Haram b. Muhayyisa bildiriyor: Bera b. Azib'in bir devesi bir adamın bahçesine girip ona zarar verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Gündüz bahçeleri korumak, bahçe sahiplerine aittir. Gece de hayvanlarını korumak, hayvan sahiplerine aittir'I hükmünü verdi.

 

[Sahih]

 

 

3. Ubade

 

16219-z Ubade der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), maden ocağı(nda uğranılan zararın) hederliğine, kuyu (da uğranılan zararın) hederliğine ve acma'nın verdiği zararın hederliğine hükmetti." Acma: Deve ve sığır gibi büyük baş hayvanlara denir. Heder ise, zararın tazmininin gerekmemesi demektir.

 

 

8- Saldırganı, Öldürme Pahasına Defetmek; Saldırıya Uğrayanın Ölmesi Halinde Şehid Olması

 

1. Kuheyd b. Mutarrif

 

16220 (1) Kuheyd b. Mutarrif el-Gifari bildiriyor; Birisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Bir kişi bana saldırırsa ne yapayım?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), saldırganı üç defa uyarmasını emretti. Adam: "Eğer kabul etmezse?" diye sorunca ise, saldırganla dövüşmesini emretti. Adam: "O zaman sonumuz ne olur?" diye sorunca ise Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer seni öldürürse sen Cennete girersin. Sen onu öldürürsen o Cehenneme girer'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (1864) ve Taberani, M. el-Kebir 19/39 (83) rivayet ettiler.

Heysemi (6/245) ravilerinin güvenilir olduğunu söyledi.

 

 

 

16221 (2)- Kuheyd b. Mutarrif el-Gifari bildiriyor: Birisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e; "Bir kişi bana saldırırsa ne yapayım?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu uyar'' buyurup, saldırganı üç defa uyarmasını emretti ve şöyle devam etti: ''Eğer saldırganlıktan vazgeçmezse onunla dövüş. Eğer seni öldürürse sen Cennete girersin. Sen onu öldürürsen o Cehenneme girer.''

 

[Hasen]

 

 

2. Muharik

 

16222 (1) Kabus b. Muharik, babasından bildiriyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Eğer biri gelip malımı çalmak ve onu benden almak isterse ona ne yapmamı emredersin?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona Allah için bırakmasını söylersin'' buyurdu. Adam: "Eğer buna rağmen vazgeçmezse?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İdareciden yardım istersin'' buyurdu. Adam: "Eğer onlardan yakımmda kimse yoksa?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Malının uğrunda dövüş; ya ahiret şehitlerinden olursun veya malını kurtarırsın'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (7/113) rivayet etti.

13094 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

16223 (2)- Kabus b. Muharik, babasından bildiriyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Eğer biri gelip malımı almak isterse ona ne yapmamı emredersin?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona Allah'ı hatırlat'' buyurdu. Adam: "Eğer Allah'ı hatırlattığım halde kabul etmezse?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona karşı idareciden yardım iste'' buyurdu. Adam: "Eğer idareci benden uzakta ise?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona karşı Müslümanlardan yardım iste'' buyurdu. Adam: "Eğer yanımda Müslümanlardan kimse bulunmazsa ve adam bana karşı saldırıya geçerse" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman malını kurtarana kadar veya öldürülüp ahiret şehitlerinden oluncaya kadar dövüş'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

13095 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Ebu Hureyre

 

16224 (1) Ebu Hureyre anlatıyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Eğer Malıma saldırı olursa ne yapmamı emredersin?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona Allah için vazgeçmesini söyle'' buyurdu. Adam: "Eğer Allah'ı hatırlattığım halde kabul etmezlerse?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Ona Allah için vazgeçmesini söyle'' buyurdu. Adam bir daha: "Eğer Allah'ı hatırlattığım halde kabul etmezlerse?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Onlarla) dövüş. Öldürülürsen Cennete gidersin, eğer sen öldürürsen Cehenneme giderler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesa,i (7/114) ve Beyhakı, Sünen'de (8/3'36) rivayet ettiler.

 

 

 

16225 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir .

 

 

 

16226 (3)- Ebu Hureyre der ki: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Malıma saldırılırsa (ne yapmalıyım)?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona Allah için vazgeçmesini söyle'' buyurdu. Adam: "Ya kabul etmezlerse?" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Ona Allah için vazgeçmesini söyle'' buyurdu. Adam yine: "Ya kabul etmezlerse?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Onlarla) dövüş. Öldürülürsen Cennete gidersin, eğer sen öldürürsen Cehenneme giderler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ