MÜSNED-İ HANBEL

ARAZİ İHYASI / ORTAKLIĞI VE KORULUK

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 3- Müslümanların üç Şeyde Ortak Olması, Suyun ve Otun Fazlasından Faydalanılmasına Engel Olunmasının Yasaklanması ve Yüksek Arazinin Alçak Araziden Önce Sulanma Hakkının Olması

 

8. Zübeyr ve Abdullah b. ez-Zübeyr

 

16151 (1) Urve b. ez-Zübeyr'in bildirdiğine göre Zübeyr, Ensar'dan Bedir'de bulunmuş bir adamla beraberce suladıkları Hane bahçesi hususunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında davalaştı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zübeyr'e: "Bahçeni sula, sonra suyu komşuna sal" buyurunca, Ensar'dan olan adam kızarak: "Ey Allah'ın Resulü! O (Zübeyr) halanın oğlu olduğu için öyle mi?" dedi. Bu söz üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzünün rengi değişti ve: "Ey Zübeyr sula, sonra duvara dönünceye kadar suyu tut'' buyurdu. Böylece Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hüküm verme babında Zübeyr'in hakkım almış oldu. Daha önce Zübeyr'e, içinde Ensari ve kendisi için genişlik murad ettiği bir görüşle işarette bulunmuştu. Ensari, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e korumacılık isnad edince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) açık bir şekilde hüküm verme babında Zübeyr'in hakkını almış oldu. Urve der ki: Zübeyr: "Vallahi, bildiğim kadarıyla "Hayır, Rabbine andolsun ki, aralarında çıkan anlaşmazlıklarda seni hakem yapıp, sonra da verdiğin hükümden dolayı içlerinde hiçbir sıkıntı duymadan tam bir teslimiyetle teslim olmadıkça iman etmiş olmazlar"[Nisa 65] ayeti bu konuda nazil oldu" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2708, 2362, 4585) rivayet etti.

 

 

 

16152 (2)- Abdullah b. ez-Zübeyr bildiriyor: Zübeyr ve Ensar'dan bir adam, beraberce suladıkları Harre bahçesi hususunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında davalaştı. Ensarı: "Suyu bırak" deyince, Zübeyr kabul etmedi ve bu konuyu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Zübeyr! Bahçeni sula, sonra suyu komşuna sal'' buyurunca, Ensar'dan olan adam kızarak: "Ey Allah'ın Resulü! O halanın oğlu olduğu için öyle mi?" dedi. Bu söz üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzünün rengi değişti ve: ''Ey Zübeyr! Sula, sonra duvara yetişinceye kadar suyu tut'' buyurdu. Zübeyr der ki: "Vallahi, bildiğim kadarıyla ''Hayır, Rabbine andolsun ki, aralarında çıkan anlaşmazlıklarda seni hakem yapıp, sonra da verdiğin hükümden dolayı içlerinde hiçbir sıkıntı duymadan tam bir teslimiyetle teslim olmadıkça İman etmiş olmazlar''[Nisa 65] ayeti bu konuda nazil oldu."

 

[Sahih]

 

21433 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ