MÜSNED-İ HANBEL

ARAZİ İHYASI / ORTAKLIĞI VE KORULUK

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 3- Müslümanların üç Şeyde Ortak Olması, Suyun ve Otun Fazlasından Faydalanılmasına Engel Olunmasının Yasaklanması ve Yüksek Arazinin Alçak Araziden Önce Sulanma Hakkının Olması

 

5. Buheyse'nin Babası

 

16146 (1) Buheyse'nin bildirdiğine göre babası şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den izin alıp gömleğinin altına girdim (elimi gömleğinin altına soktum) ve: "Ey Allah'ın Resulü! Engelolunması yasaklanan şey nedir?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Su'' cevabını verince, ben bir daha: "Ey Allah'ın Resulü! Engel olunması yasaklanan şey nedir?" diye sordum. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tuz'' cevabını verince, ben bir daha: "Ey Allah'ın Resulü! Engelolunması yasaklanan şey nedir?" diye sordum. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır yapmanı senin için daha hayırlıdır'' cevabını verdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric:  Ebu Davud, zekat 2/127 (1669) ve Darimi 2/349 (2613) rivayet ettiler.

 

 

 

16147 (2)- Aynı manada bir hadis başka bir kanalla Buheyse'den nakledilmiştir.

 

[Zayıf]

 

 

 

16148 (3)- Buheyse der ki: Babam Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) izin alıp (yanına girdi ve) ona yaklaşmaya başladı. Sonra: "Ey Allah'ın Nebii! Engel olunması yasaklanan şey nedir?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Su'' cevabını verince, babam bir daha: "Ey Allah'ın Nebii! Engelolunması yasaklanan şey nedir?" diye sordu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Tuz" cevabını verince, babam bir daha: "Ey Allah'ın Nebii! Engelolunması yasaklanan şey nedir?" diye sordu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır yapmanı senin için daha hayırlıdır" cevabını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yasaklananlar arasında sadece su ve tuzu saydı. Bu adam (Buheyse'nin babası) yanında az miktarda olsa bile hiçbir şeyi vermemezlik etmezdi.

 

[Zayıf]

 

 

6. Ubade b. es-Samit

 

16149-z Ubade der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in verdiği hükümlerden biri de, Medine'deki hurmalıklar arasındaki kuyulardan başkalarının faydalanınasına engel olunmamasıydı. Çöl halkıyla ilgili olarak ta, hayvanların suyun etrafındaki otları yemelerine engelolmak için ihtiyaç fazlası suyun kullanılmasına engel olunmamasıydı."

 

 

7. Ubade b. es-Samit

 

16150-z Ubade der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in verdiği hükümlerden biri de, hurmaların akan suyla sulanmasında, yukarıdaki hurmaların öncelikli olduğuna, su topuklara kadar ulaşınca da aşağıdaki bahçeye bırakılması yanında bahçelerin su bitene kadar sulanma şeklinin bu şekilde olduğudur."

 

 

SONRAKİ