MÜSNED-İ HANBEL

ARAZİ İHYASI / ORTAKLIĞI VE KORULUK

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Müslümanların üç Şeyde Ortak Olması, Suyun ve Otun Fazlasından Faydalanılmasına Engel Olunmasının Yasaklanması ve Yüksek Arazinin Alçak Araziden Önce Sulanma Hakkının Olması

 

1. Sahabeden Biri

 

16131- Sahabeden bir adamın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanlar üç şeyde ortaktır: suda, otta ve ateşte'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, buyu 31278 (3477), İbn Mace 2/826 (2472) ve İbn Ebi Şeybe 7/304 (3245) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

16132 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Hayvanların suyun etrafındaki) otları yemelerine engel olmak için ihtiyaç fazlası suyun kullanılmasına engel olunamaz'' buyurdu. Süfyan der ki: Kuyunun etrafında ot olur, hayvanların bu atlardan yemesini engellemek için suya yaklaşmalarına engel olursun.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5124, 121296) ve Müslim (1/460) rivayet ettiler.

 

 

 

16133 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(İhtiyaç fazlası otun) otlanmasını engellemek için ihtiyaç fazlası suyun kullanılmasına engel olunamaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16134 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(İhtiyaç fazlası otun) otlanmasını engellemek için ihtiyaç fazlası suyun kullanılmasına engel olunamaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (14490) rivayet etti.

 

 

 

16135 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Büyük abdestten taşla temizlikte, bunu tek sayıda yapsın, sizden birinin kabını köpek yalarsa, o kabı yedi defa yıkasın. (Hayvanların suyun etrafındaki) otları yemelerine engelolmak için ihtiyaç fazlası suyun kullanılmasına engelolunamaz. Develerin haklarından birisi de subaşlarında sütlerinin sağılması (ve oradakilere sadaka edilmesi) dir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2378) rivayet etti.

 

 

 

16136 (5)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), otlanmayı engellemek için ihtiyaç fazlası suyun kullanılmasına engel olunmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3/44) ve Müslim 3/1198 (1566) rivayet ettiler.

 

 

 

16137 (6)- İmran b. Umeyr der ki: Su almamı engelleyen bir topluluğu Ubeydullah b. Abdillah'a şikayet ettim. Ubeydullah şöyle dedi: Ebu Hureyre -ki Mes'udi, hadisi onun Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırdığını söylemiştir- şöyle dedi: ''İhtiyaç fazlası su ve meranın başkası tarafından kullanılmasına engelolunamaz.''

 

[Sahih]

 

 

 

16138 (7)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Büyük abdest sonrası taşla temizlenenı bunu tek sayıda yapsını sizden birinin kabını köpek yalarsa, o kabı yedi defa yıkasın. (Hayvanların suyun etrafındaki) otları yemelerine engelolmak için ihtiyaç fazlası suyun kullanılmasına engelolunamaz. Develerin haklarından birisi de subaşlarında sütlerinin sağılması (ve oradakilere sadaka edilmesi) dir.''

 

[Sahih]

 

 

3. Abdullah b. Amr

 

16139 (1) Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem); ''Suyunun veya merasının fazlasının başkası tarafından kulanılmasına engelolanı Allah kıyamet günü fazlından mahrum eder'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

16140 (2)- Süleyman b. Musa bildiriyor: Abdullah b. Amr, tarlasında çalışan bir işçisine şöyle yazdı: Suyun fazlasının başkası tarafından kullanılmasına engelolma. çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Suyunun veya merasının fazlasının başkası tarafından kulanılmasına engelolanı Allah kıyamet günü fazlından mahrum eder. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Sünen (6/16) rivayet etti.

Heysemi (6607) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup ravilerden Muhammed b. Raşid el-Huzai güvenilir biridir. Bazı alimler kendisini zayıf görmüştür."

 

 

 

16141 (3)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Suyunun veya merasının fazlasının başkası tarafından kulanılmasına engelolanı Allah fazlından mahrum eder.''

 

[Hasen]

 

 

4. Hz. Aişe

 

16142 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Suyun ve kuyunun fazlasından başkasının faydalanmasına engel olunamaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2479) rivayet etti.

 

 

 

16143 (2)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kuyulardaki ihtiyaç fazlası suyun başkası tarafından kullanılmasına engel olunmasını yasakladığını işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

16144 (3)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kuyudaki ihtiyaç fazlası sudan başkasının faydalanmasına engel olunamaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Abdilber, Temhid (13/125) rivayet etti.

 

 

 

16145 (4)- Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımı Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kuyulardaki ihtiyaç fazlası suyun başkası tarafından kullanılmasına engel olunmasını yasakladığını işittim."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ