MÜSNED-İ HANBEL

ARAZİ İHYASI / ORTAKLIĞI VE KORULUK

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Arazi, Onu ihya Edenindir

 

1. Cabir b. Abdillah

 

16117 (1) Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ölü araziyi işleyip ihya eden, bundan ecir alır. Canlıların bu araziden yediği de kendisi için sadaka sayılır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, ahkam 3/662 (1378 "hasen ğarı:b") ve Beyhaki (6/148) rivayet ettiler.

 

 

 

16118 (2)- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ölü araziyi işleyip ihya eden bundan ecir alır. Canlıların bu araziden yediği de onun için sevaptır.''

 

[Sahih]

 

 

 

16119 (3)- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ölü araziyi işleyip ihya eden, bundan ec ir alır. Canlıların bu araziden yediği de kendisi için sadaka sayılır.''

 

[Sahih]

 

 

 

16120 (4)- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ölü araziyi işleyip ihya eden bundan ecir alır. Canlıların bu araziden yediği de kendisi için sadaka sayılır.'' Bir adam: "Ey Ebu'lMünzir! -Ebu Abdirrahman: "Ebu'l-Münzir, Hişam b. Urve'dir" demiştir- Afiye nedir?" diye sorunca, Ebu'l-Münzir: "Ondan yiyen canlıdır" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

16121 (5)- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ölü araziyi işleyip ihya eden, bundan ecir alır. Canlıların bu araziden yediği de kendisi için sadaka sayılır.'' İbn Ebi Bekr rivayetinde: ''Ölü araziyi canlandıran ona sahip olur'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

16122 (6)- Cabir b. Abdullah el-Ensarl'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Şehirdenl sesin işitilmeyeceği veya bir ok atımı uzaklıktaki ölü araziyi işleyip ihya eden bu araziye sahip olur.''

 

[Hasen]

 

 

 

16123 (7)- Cabir b. Abdullah el-Ensari'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ölü araziyi işleyip ihya eden bu araziye sahip olur. Canlıların bu araziden yediği de kendisi için sadaka sayılır.''

 

[Hasen]

 

 

 

16124 (8)- Cabir b. Abdullah el-Ensari'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim (sahipsiz) bir arazinin etrafını duvarla çevirirse o arazi onundur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, harac 3/456 (3077), Taberani, M. el-Kebir 7/208 (6867) ve Tahavi, Şerhu Me'ani'l-Asar (3/268) rivayet ettiler.

 

 

2. Semure b. Cundub

 

16125 (1) Semure b. Cundub'un bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim (sahipsiz) bir bahçenin etrafını duvarla çevirirse o bahçe onundur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, harac (3077), Taberani, M. el-Kebir (7/252), Tahavi, Şerhu Me'ani'l-Asar (3/268) ve Beyhaki (6/148) rivayet ettiler.

 

 

 

16126 (2)- Semure b. Cundub'un bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim (sahipsiz) bir bahçenin etrafını duvarla çevirirse o bahçe onundur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16127 (3)- Bu hadis başka bir kanalla Semure'den nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

3. Hz. Aişe

 

16128- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sahipsiz bir araziyi imar eden bu arazide başkasından daha çok hak sahibi olur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Başka kanalla Urve'den Buhari (2335) rivayet etti.

 

 

2- Bir Araziyi Ağaç Dikerek veya Kuyu Kazarak ihya Etmek

 

1. Ebu Hureyre

 

16129- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ölü arazide kuyu kazanı deve ve koyunların sulanması için bu kuyunun etrafında kırk arşının sahibi olur. Yolcu, bu kuyudan içmekte ilk hak sahibi alandır. (Hayvanların suyun etrafındaki) otları yemelerine engelolmak için ihtiyaç fazlası suyun kullanılmasına engelolunamaz. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/831 (2486) ve Darimi 2/353 (2626) rivayet ettiler. Mübhem şahıs, İbn Sirin' dir ..

 

 

2. Ubade

 

16130-z Ubade der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir veya iki ya da üç hurma ağacında insanların ihtilafa düşmeleriyle ilgili olarak: ''Her hurma ağacının dallarının ulaştığı yer, o hurma ağacına aittir'' şeklinde hüküm vedi.

 

 

SONRAKİ