MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Zina Edenin Cezası

 

1. Ebu Umame

 

17218 (1) Ebu Umame der ki: Genç biri Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Zina etmem için bana izin ver" dedi. Oradakiler kendisine doğru dönüp: "Yavaş ol, yavaş ol!" diyerek azarladılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), gence: "Yaklaş!'' buyurunca, genç yaklaştı. Ona: ''Annenin zina etmesi hoşuna gider mi?'' buyurunca, genç: "Hayır, vallahi sana kurban olayım" karşılığını verdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlar da annelerinin böyle bir şey yapmasını istemez. Kızın için böyle bir şeyden hoşlanır mısın?'' buyurunca, genç: "Hayır, vallahi sana kurban olayım, ey Allah'ın Resulü!" karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlar da kızlarının böyle bir şey yapmasını istemez. Kız kardeşin için böyle bir şeyden hoşlanır mısın?'' buyurunca, genç: "Hayır, vallahi sana kurban olayım" karşılığını verdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlar da kız kardeşlerinin böyle bir şey yapmasını istemez. Halan için böyle bir şeyden hoşlanır mısın?'' buyurunca, genç: "Hayır, vallahi sana kurban olayım" karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlar da halalarının böyle bir şey yapmasını istemez. Teyzen için böyle bir şeyden hoşlanır mısın?'' buyurunca, genç: "Hayır, vallahi sana kurban olayım" karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlar da teyzelerinin böyle bir şey yapmasını istemez'' buyurdu. Sonra elini o gencin üzerine koyarak: ''Allahım! Günahını bağışla, kalbini temizle ve iffetini koru" diye dua etti. Daha sonra bu genç böyle bir şeyle ilgilenmedi.

 

[sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 8/190 (7679) rivayet etti. Heysemi (543) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

17219 (2)- Süleym b. Amir bildiriyor: Ebu Umame: "Genç biri Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ... " dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

2. Meymune

 

17220 (1) Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşi Meymune der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Ümmetim, zinadan olan çocuklar aralarında yayılmadıkça hayır üzeredirler. Ancak zinadan olan çocuklar aralarında yayıldığı zaman Allah'ın genel olarak ceza vermesi yakın olur.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (10551) der ki: Hadisi Ahmed, Ebu Ya'la ve "Zinadan olan çocuklar açığa çıkmadıkça Ümmetimin işleri hayır üzere demektir" ifadesiyle Taberani rivayet etmişlerdir. Ravilerden Muhammed b. Abdirrahman b. Lebibe'yi İbn Hibban güvenilir bulmuş; İbn Ma'ın zayıf olduğunu söylemiştir. Ayrıca Muhammed b. İshak, hadisi hocasından açıkça işittiğini bildirmiştir. Dolayısıyla hadis sahih veya hasendir."

 

 

3. Ebu Hureyre

 

17221 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e insanları en fazla cehenneme götüren şeyin ne olduğu sorulunca: ''İki delik: ağız ve cinsel organdır'' buyurdu. Cennete götüren şeyin ne olduğu sorulunca da: ''Güzel ahlaktır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3/146) ve İbn Mace (4246) rivayet ettiler.

 

 

4. Ebu Musa el-Eş'ari

 

17222 (1) Ebu Musa el-Eş' ari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her kim iki çenesi arasını ve cinbel organinı muhafaza ederse Cennete girer'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, et-Tarih el-Kebir (7/54) ve Hakim (4/358) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ