MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

10- Zina Eden Kimse, Mümin Olarak Zina Edemez

 

1. Ebu Hureyre

 

17223 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hırsızlık eden kişi, hırsızlık ettiği zaman mümin olarak hırsızlık etmez, içki içtiği zaman mümin olarak içki içmez ve zina ettiği zaman mümin olarak zina etmez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5/86, 10/28, 29, 12/50, 101) ve Müslim (1/31, 32) rivayet ettiler.

 

 

 

17224 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Hırsızlık eden kişi hırsızlık ettiği zaman mümin olarak hırsızlık etmez, zani zina ettiği zaman mümin olarak. zina etmez, içki içen içki içtiği zaman mümin olarak içki içmez. Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun kı; sizden bir kimse müminlerin gözü önünde değerli bir şeyi mümin olarak yağma yapmaz. Sizden bir kimse (ganimette) hainlik ettiği sırada mümin olarak hainlik etmez. (Bunlardan) sakının, sakının.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, (1/31, 32, 55) ve Buhari, Fethu'l-bari (5/86, 10/28, 29, 12/50, 101) rivayet ettiler.

 

 

 

17225 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Zani zina ettiği zaman mümin olarak zina etmez, hırsızlık eden kişi hırsızlık ettiği zaman mümin olarak hırsızlık etmez ve içki içen içki içtiği zaman mümin olarak içki içmez. Buna rağmen tövbe ettiği takdirde tövbe kapısı ona açıktır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hudad (8/195, 197), Müslim, iman 1/77 (57), Ebu Davud, sünne 4/221 (4689) ve Nesai 8/65 (4871) rivayet ettiler.

 

 

 

17226 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Hırsızlık eden kişi, hırsızlık ettiği zaman mümin olarak hırsızlık etmez, zina ettiği zaman mümin olarak zina etmez, içki içtiği zaman mümin olarak içki içmez, hainlik ettiği sırada mümin olarak hainlik etmez ve yağma ettiği zaman mümin olarak yağma yapmaz.''

Ata rivayetinde: ''Sizden bir kimse değerli bir şeyi mümin olarak yağma yapmaz'' ibaresi geçmiştir.

Behz der ki: Kendisine (Bu nasılolur?) denilince: "İman üzerinden çıkarılır. Tövbe ettiği zaman da Allah tövbesini kabul eder" dedi.

Affan'ın bildirdiğine göre Katade ve Ata'nın rivayetinde: "Bir kimse değerli bir şeyi mümin olarak yağma yapmaz'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (6364, 6443) rivayet etti.

 

 

 

17227 (5)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Zani, zina ettiği zaman mümin olarak zina etmez, hırsızlık ettiği zaman mümin olarak hırsızlık etmez, içki içtiği zaman mümin olarak içki içmez. Buna rağmen tövbe ettiği takdirde tövbe kapısı ona açıktır.''

 

[Sahih]

 

 

2. Abdullah b. Ebi Evfa

 

17228 (1) İbn Ebi Evfa bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:''İçen şarap içtiği zaman mümin olarak içmez, zina ettiği zaman mümin olarak zina etmez ve değerli -veya:- değersiz bir şeyi yağma yaptığı zaman mümin olarak yağma yapmaz,''

 

[sahih]

 

Heysemi (8205) der ki: "Hadisi İmam Ahmed, rivayet etmiş olup Müdrik b. Umare güvenilir olmakla beraber onun dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

3. Hz. Aişe

 

17229 (1) Yahya b. Abbad b. Abdullah b. ez-Zübeyr, babasından bildiriyor: Ben, Aişe'nin yanında iken içkiden dolayı dövülmüş bir adam kapısının yanından geçirildi. Aişe, insanların sesini işitip: "Bu (sesler de) nedir?" diye sordu. Ben de: "Sarhoş bir adamı götürmekteler" deyince şu karşılığı verdi: "Sübhanallah! Oysa ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "İçkici şarap içtiği zaman mümin olarak içmezi zani, zina ettiği zaman mümin olarak zina etmezi hırsızı hırsızlık ettiği zaman mümin olarak hırsızlık etmez ve bir kimse müminlerin gözü önünde değerli bir şeyi mümin olarak yağma yapmaz. (Bunlardan) sakının, sakının.''

 

[sahih]

 

Heysemi (367) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel, bir kısmını Bezzar ve elMu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir. Ancak İbn İshak müdenistir. Bezzar'ın ravileri ise Sahih'in ravileridir."

 

 

4. Cabir

 

17230 (1) Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

"Zani, zina ettiği zaman mümin olarak zina etmezi hırsızı hırsızlık ettiği zaman mümin olarak hırsızlık etmez'' buyurduğunu işittin mi?" dediğimde: "Hayır, işitmedim" karşılığını verdi.

Cabir der ki: "İbn Amr bana, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bunu işittiğini söyledi."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (Keşf 115) ve Taberani, e/-Mu'cemu'l-kebir'de (13304) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ