MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

8- İslam'dan Çıkan Kişinin Cezası

 

1. Muaz b. Cebel

 

17215 (1) Ebu Burde der ki: Muaz b. Cebel, Ebu Musa'ya geldiğinde yanında (bağlanmış) bir adam gördü. Ona: "Bu nedir?" diye sorunca: "Bu kişi, Yahudi idi, Müslüman oldu. Sonra tekrar Yahudi oldu. Biz iki aydan beri onun müslüman olarak kalmasını istiyoruz" dedi. Bunun üzerine Muaz b. Cebel: "Vallahi ben oturmadan onun boynunu vuracaksınız" dedi. Boynunu vurduklarında: "Allah ve Resulü: ''Kim dininden dönerse onu öldürün -veya:- kim dinini değiştirirse onu öldürün'' diye hüküm kıldı" dedi.

 

[sahih]

 

 

2. İbn Abbas

 

17216 (1) İkrime bildiriyor: Hz. Ali İslam dininden çıkan bir takım insanları ateşte yaktı. İbn Abbas: "Ben olsaydım onları yakmazdım. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın azabıyla azap yapmayın'' buyurdu. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim dinini değiştirirse onu öldürün'' buyurduğu gibi onları öldürürdüm" dedi. Bu haber Ali'ye ulaşınca: "Annesinin oğlu İbn Abbas'ın vay haline" dedi.

 

[sahih]

 

13330 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Hz. Osman

 

17217 (1) Ebu Umame b. Sehl der ki: Hz. Osman evde kuşatılmış iken, biz onunla birlikte idik. Osman evde bir yere girdi. Oraya girdiği zaman Belat'ta olanlar sözlerini duyarlardı. Osman oraya girdi ve tekrar yanımıza çıkıp: "Onlar az önce beni öldürmekle tehdit ediyorlardı" dedi. Biz: "Ey müminlerin emıri! Onlara karşı Allah sana yeter" deyince, Osman şu karşılığı verdi: "Beni niçin öldürmek istiyorlar? Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bir Müslümanın kanı şu üç şeyden birisi dışında helal değildir:

Müslüman olduktan sonra tekrar küfre düşmek, ihsandan (evlifikten) sonra zina etmek ve birini öldürmeye karşı (kısasen) öldürülmeb buyurduğunu işittim. Vallahi Allah'ın beni hidayete erdirdiği zamandan beri, onun yerine benim için başka bir din olmasını istemedim. Ben ne cahiliye döneminde, ne de İslam döneminde zina etmedim. Hiç kimseyi de öldürmedim. Beni ne sebeple öldürecekler?"

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4502), İbnu'l-Carud (836) ve Hakim (4/350) rivayet ettiler.

27452'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ