MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

7- İdareciye Cezalandırmayı Gerektiren Bir Suç Getirildiğinde Mutlaka O Haddi Uygular

 

1. İbn Mes'ud

 

17211 (1) Abdullah (b. Mes'üd), Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den anlatarak şöyle dedi: İslam'da -veya:- Müslümanlardan ilk olarak eli kesilen kişi, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirilen bir adamdı. Onun hakkında: "Ey Allah'ın Resulü! Bu adam hırsızlık yaptı" denilince, sanki (ona üzüntüden dolayı) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzü değişmişti. Birisi: "Ey Allah'ın Resulü! -veya:- Sana ne oldu?" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Beni ne engelleyebilir? Siz kardeşinizin aleyhine şeytana yardımcı oluyorsunuz. Oysa Allah affedendir, affetmeyi sever. İdareciye haddi (şeri cezayı) gerektiren bir suç getirildiğinde mutlaka o haddi uygular'' buyurdu. Sonra: "Onlar affetsinler, vazgeçip iyi muamele de bulunsunlar. Allah'ın sizi bağışlamasını arzu etmez misiniz? Allah, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir"[Nur 22] ayetini okudu.

Yahya der ki: "Süfyan bu hadisi bize kendisi bizzat yazdırdı."

 

[Zayıf]

 

 

 

17212 (2)- Ebu Macid el-Hanefi der ki: Abdullah (b. Mes'ud) ile birlikte oturmaktaydım. Şöyle anlattı: (Hz. Nebi'in) ilk elini kestiği adamı anlatayım. Bir gün bir hırsız getirilince Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} elinin kesilmesini emretti. Sanki (bu emirden dolayı) Resulullah'ın {Sallallahu aleyhi ve Sellem} yüzü değişmişti. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Sanki onun elini kesmekten hoşlanınamış gibisin" deyince şu karşılığı verdi: ''Beni ne engelleyebilir? Siz kardeşinizin aleyhine şeytana yardımcı olmayın. İdareciye düşen kendisine haddi gerektiren bir suç getirildiğinde haddin uygulanmasını sağlamaktır. Allah affedendir, affetmeyi sever. "Onlar affetsinler, vazgeçip iyi muamelede bulunsunlar. Allah'ın sizi bağışlamasını arzu etmez misiniz? Allah, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir."[Nur 22]

 

 

 

17213 (3)- Ebu Macid el-Hanefi mana olarak bir önceki hadisin aynısını aktardı ve rivayetinde: "Sanki (bu emirden dolayı) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzü değişti. Yani yüzünün rengi soldu" ibaresi geçmiştir.

 

[Zayıf]

 

 

 

17214 (4)- Ebu Macid der ki: Bir adam İbn Mes'ud'a bir yeğenini getirip: "Bu, benim yeğenimdir, o (içki) içti" deyince, Abdullah şu karşılığı verdi: "İslam'da ilk uygulanan haddi (şeri cezayı) biliyorum. Bir kadın hırsızlık yaptı ve eli kesildi. Bu sebeple Resulullah'ın {Sallallahu aleyhi ve Sellem} yüzü çok değişti ve: "Onlar affetsinler, vazgeçip iyi muamelede bulunsunlar. Allah'ın sizi bağışlamasmı arzu etmez misiniz? Allah, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir"[Nur 22] ayetini okudu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Beyhaki (8/326) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ