MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Tecavüzden Dolayı Had Uygulanmaması ve Zina Ettiğini itiraf Edip Başkasını Suçsuz Kılan Kimsenin Kıssası

 

1. Vail b. Hucr

 

17209 (1) Alkame b. Vail'in bildirdiğine göre babası şöyle demiştir: Kadının biri namaza gitmek için çıkmıştı. Karşısına bir adam çıkıp giysisiyle başını örttü ve kendisine tecavüz edip gitti. O anda başka bir adam geldi ve kadın ona: "Bir adam bana şöyle şöyle yaptı" dedi. Bunun üzerine adam kadına zina edeni yakalamak için peşine düştü. Bu sırada kadının yanına Ensar'dan bir grup yetişip durdu. Kadın onlara da: "Bir adam bana şöyle şöyle yaptı" dedi. Onlar da adamı yakalamak için peşine düştüler ve zina eden adamın peşine düşen kişiyi yakalayıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzuruna getirdiler. Kadın: "O (bana tecavüz eden) işte budur" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın recmedilmesini emredince, kadına tecavüz eden kişi: "Ey Allah'ın Resulü! Vallahi o, (tecavüz eden) kişi benim" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadına: ''Git! Allah seni bağışladı'' buyurdu. Getirilen adama da güzel şeyler söyledi. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Onu (tecavüz eden kişiyi) recmetmiyecek misin?" diye sorunca: "Şüphesiz ki o öyle bir tövbe etti ki eğer tüm Medine halkı o tövbeyi etseydi hepsinden kabul olunurdu'' buyurdu.

 

[sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hudad 4/134 (4379), Tirmizi, hudad 4/56 (1454, "hasen garib sahih") ve Beyhaki, sirka (8/384) rivayet ettiler.

 

 

 

17210 (2)- Abdu'l-Cebbar'ın bildirdiğine göre babası şöyle demiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bir kadına tecavüz edilmişti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cezayı kadından kaldırdı ve ona tecavüz eden kimseye uyguladı. Ravi der ki: "(Abdu'l-Cebbar) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kadına mehir hakkı kıldığını zikretmedi."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, hudad 4/55 (1453) ve İbn Mace 2/866 (2598) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ